Obavijesti

News

Komentari 54

"Budi muško i sjedi za stol". Ministar Banožić još ne shvaća da seksizam nije izraz muškosti

"Budi muško i sjedi za stol". Ministar Banožić još ne shvaća da seksizam nije izraz muškosti
1

"Ja sam rekao, daj budi muško, sjedi za stol i razgovaraj", provocirao je jučer Mario Banožić predsjednika Milanovića, koji je svojedobno ženama poručio da budu "pametnije i lukavije pa će svi zaboraviti da su žene".

VIDEO

Nastavlja se verbalno mačevanje muškostima.

"Ja sam rekao, daj budi muško, sjedi za stol i razgovaraj", ispalio je jučer "dečko iz Vinkovaca" Mario Banožić, inače ministar obrane, pred novinarima nakon sastanka s vojnim zapovjednicima.

Posao je poruku Zoranu Milanoviću i to je poruka koju je Milanović dobro razumio.

Jer, upravo je Milanović prije osam godina poručio ženama na Forumu SDP-a: "Izborite se, budite bolje, pametnije, inteligentnije, lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se".

On je tada poručio ženama da "budu muško". A Banožić ga je sada podsjetio da bi on trebao "biti muško".

Jer sa ženama ovaj borbeni "dečko iz Vinkovaca" očito ne sjeda za stol.

Pubertetsko šamaranje

I tako, pubertetsko šamaranje kojemu svjedočimo tjednima nastavlja se u duhu i stilu koji ovim političkim mužjacima najbolje pristaje. 

Nakon što je Milanović spustio Banožiću da je "skupljao Pokemone dok su drugi ratovali", premda je predsjednik u doba rata sjedio u Bruxellesu, Banožić mu je uzvratio da ga "predsjednikovi napadi neće zastrašiti jer je on dečko iz Vinkovaca, a taj je grad poznat po tome da se zna braniti i ne da se zastrašiti"".

I sad se ministar koji hoda naokolo u vojnoj odori, upušta u mačistički rat s predsjednikom koji ministru spočitava da nije bio u ratu, premda nije u njemu bio ni on sam.

Ali oni žele razgovarati kao muškarci. "Budi muško" i sjedi za stol.

Takav mačizam vrijedan je ismijavanja, baš koliko je taj seksizam vrijedan osude.

Muškost na račun žena

Milanović je zbog svoje opaske ženama da se ponašaju na način kako bi "svi zaboravili da su žene", ali i da bi ih se "svi bojali", zaradio prijavu tadašnjoj Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Banožić je zaradio smijeh i ruganje.

Zar to što Milanović ne želi sjesti za stol s ministrom i "biti muško" znači da se zapravo ponaša kao "žensko"? 

Dokazuje li se muškost odlaskom u rat ili prozivanjem drugih da nisu bili u ratu? Dokazuje li se nošenjem vojne odore? Dokazuje li se optuživanjem nekoga da "nije muško"?

Pad s vozila

Banožić, "dečko iz Vinkovaca", brusi svoju muškost na predsjedniku koji je fasciniran uniformama i očajnički glumi vrhovnog zapovjednika vojske, premda je zadnji puta kad je glumio ratnika neslavno sletio s borbenog vozila.

A sjetimo se da je i Kolinda Grabar Kitarović svojedobno paradirala s odorom i oružjem. Valjda je i ona htjela biti "muško".

To je razina na kojoj funkcioniraju vrhovni zapovjednik i ministar obrane, koji se osim lamatanjem muškostima sada nadmeću i oko privilegija na državni račun. Ministar želi predsjedniku oduzeti državni helikopter, predsjednik uživa u medijskim otkrićima da je ministar uzeo na korištenje luksuzni državni stan u Zagrebu.

Tako valjda rade pravi muškarci.

Možda je ipak sazrio trenutak da se obojica uhvate Milanovićeve, malo prilagođene izreke: "Budite bolji, pametniji, lukaviji, i zaboravit će da ste muškarci". 

Ionako vas se nitko ne boji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke