LIVE Rat u Ukrajini | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 77

Petero poginulih u ruskim napadima. Poljska: Nijedan naš helikopter nije bio u Bjelorusiji

Petero poginulih u ruskim napadima. Poljska: Nijedan naš helikopter nije bio u Bjelorusiji
2

Francuski ministar obrane Sébastien Lecornu i Stoltenberg 28. rujna došli u posjet Ukrajini. Ujutro je Rusija granatirala predgrađe Hersona: troje ranjenih

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.30

Rusija postavlja 'Orwellove stupove za nadzor' u okupirani grad

Oko 40 nadzornih stupova podigle su ruske okupacijske snage u Mariupolju kako bi špijunirale stanovnike, prema ukrajinskom dužnosniku.

Telefonske razgovore građana i internetski promet prati oprema, rekao je Petro Andryushchenko, savjetnik gradonačelnika grada u egzilu.

- Potpuna kontrola na djelu. Stari Orwell bi jednostavno bio zapanjen kako su sve njegove fikcije postale stvarnost Mariupolja- rekao je.

Ranije ove godine, savjetnik je tvrdio da su okupatori prodavali SIM kartice koje su vlastima omogućavale slušanje poziva.

22.08

Europska unija produžila zaštitu za ukrajinske izbjeglice do ožujka 2025. godine

Ministri unutarnjih poslova EU-a odlučili su u četvrtak produžiti zaštitu za ukrajinske izbjeglice do ožujka 2025. kojima je time dopušteno ostati u EU-u bez da moraju podnijeti zahtjev za azilom.

Ukrajinske izbjeglice mogu ostati u Europskoj uniji najmanje do ožujka 2025., usuglasili su se u četvrtak u Bruxellesu ministri unutarnjih poslova.

Izbjeglice iz Ukrajine ne moraju prolaziti dugotrajni postupak za dobivanje azila i automatski dobivaju socijalna davanja, pristup obrazovanju i radnu dozvolu.

Zemlje EU-a aktivirale su privremeni mehanizam za zaštitu nakon što je Rusija prije 19 mjeseci pokrenula invaziju na Ukrajinu.

22.05

Francuska i Ukrajina razgovarale o jačanju protuzračne obrane usred straha od ruskih zimskih napada

Francuski ministar oružanih snaga i Volodimir Zelenski razgovarali su o jačanju ukrajinske protuzračne obrane uoči potencijalne ruske kampanje zimskih napada.

Sebastien Lecornu i ukrajinski predsjednik također su razmotrili mogućnosti zajedničke proizvodnje oružja.

Ministar je ponovio potporu Francuske protuofenzivi Ukrajine, usred zabrinutosti iz nekih krugova da je potrebno postići veći napredak.

Francuska će "nastaviti pomagati Ukrajini onoliko koliko je potrebno", rekao je Lecornu, ali nije naveo detalje o oružju koje bi moglo biti isporučeno.

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov rekao je da su on i Lecornu razgovarali o jačanju suradnje u smislu obuke oružanih snaga Kijeva i na tehničkom polju.

21.53

Libijski moćnik kojeg podržava Wagner sastao se s Putinom u Moskvi

Vojni moćnik Khalifa Haftar, čije snage dominiraju istočnom Libijom, održao je razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u četvrtak u Moskvi, potvrdio je Kremlj.

Haftar, koji sponzorira administraciju suparničku libijskoj vladi u Tripoliju koju podupire UN, dugo je njegovao bliske odnose s Moskvom i uvelike se oslanja na vojnu potporu ruske plaćeničke skupine Wagner.

 

20.55

Izvješća: Moskva će povećati vojnu potrošnju za gotovo 70% 

Nacrt proračuna ruskog ministarstva financija za 2024. uključuje povećanje potrošnje za obranu od 68 posto u usporedbi s prošlom godinom, javlja CNN.

Predloženo je izdvajanje 10,77 trilijuna rubalja za nacionalnu obranu.

- Očito je da je takvo povećanje apsolutno neophodno jer živimo u stanju hibridnog rata, nastavljamo specijalnu vojnu operaciju- rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Mislim na hibridni rat koji je vođen protiv nas. A to zahtijeva visoke troškove.

Komentari 77