Obavijesti

News

Komentari 0

Bugarski grad Gabrovo i Sisak obnovili prijateljsku suradnju

Bugarski grad Gabrovo i Sisak obnovili prijateljsku suradnju

Sisak i Gabrovo dijele sličnu sudbinu. Nekad su to bila snažna industrijska središta, a nakon deindustrijalizacije osjetno je pao broj njihovih stanovnika te danas budućnost traže u suvremenim tehnologijama

VIDEO

Nakon dvogodišnje stanke zbog koronakrize, radnim posjetom izaslanstva bugarskoga grada Gabrova Sisku u utorak su obnovljene prijateljske veze, a međunarodna suradnja dvaju gradova, kako je istaknuto, podiže se na višu razinu.

Sisak i Gabrovo dijele sličnu sudbinu. Nekad su to bila snažna industrijska središta, a nakon deindustrijalizacije osjetno je pao broj njihovih stanovnika te danas budućnost traže u suvremenim tehnologijama.

Gosti sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček bili su gradonačelnica Gabrova Tanja Hristov, njezina zamjenica zadužena obrazovanje i društvene djelatnosti Nevena Mineva, rektor Tehničkog sveučilišta Iliya Zhelezarov i prorektor Plamen Tsankov. Gosti su obišli sisački poduzetnički inkubator PISAK, Applied Ceramics, Kulinarski institut KuL IN, Metalurški fakultet, Holandsku kuću s muzejom industrijske baštine te Centar kreativnih industrija CIKS.

Nakon obilaska nekoliko mjesta i razgovora, gradonačelnica Gabrova Hristov je istaknula kako je to prvi radni posjet Sisku te početak novog partnerstva.

"Mislim da naši potencijali omogućuju razvoj u napredne i konkurentne sredine. Mladi ljudi su nositelji kreativnosti i inovacija pa smatram da naše regije imaju uvjete za održiv razvoj i korištenje alternativne energije. Mi smo na tom putu pa nas je Europska komisija proglasila zelenim gradom", rekla je.

Hristov je istaknula mnoga područja moguće suradnje. Spregom javnoga i privatnog, kako je rekla, moguća je suradnja fakultetskih ustanova u području digitalnih inovacija, energetske učinkovitosti i sl.

Sisačka gradonačelnica Ikić Baniček rekla je kako je i sam radni posjet koncipiran na mogućim zajedničkim temama.

"Tako ćemo sada, umjesto dosadašnje sportske i kulturne suradnje, te udruga civilnog društva, raditi na suradnji poduzetničkih inicijativa, te javnog i privatnog sektora. U zajedničkoj suradnji dosta od njih možemo naučiti. Zemlje su nam slične, pa imamo i mnogo zajedničkih interesa", rekla je Ikić Baniček, dodajući kako očekuje da će već na uzvratnom susretu u Gabrovu biti riječi o konkretnim zajedničkim projektima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...