Obavijesti

News

Komentari 73

Bunjac: HDZ i Šeks će rezati glave nama iz malih stranaka

Bunjac: HDZ i Šeks će rezati glave nama iz malih stranaka
1

Zna se da je dijaspora zamjenski termin za birače iz BIH. HDZ, dakle, niti ne skriva, da je cilj izmjena izbornog zakonodavstva, eliminirati iz političkog života sve političke stranke osim HDZ-a i SDP-a, kaže Bunjac

VIDEO

Saborska sjednica u srijedu počela je stankom, a Branimir Bunjac (Živi zid) progovorio je o najavama promjene izbornog zakonodavstva. Upozorio je da je ono veliki problem u Hrvatskoj jer propada veliki broj glasova birača jer izborni inženjering glasove prebacuje velikim strankama.

Kao primjer naveo je HSLS-a i HNS-a, gdje je HSLS, uvijek dobivao puno više glasova od HNS-a, ali istovremeno putno manje mandata.

Bunjac je poručio da je potrebno uvesti pravednija pravila i nove statistički i metodološki ispravnije izborne jedinice. Osvrnuo se i na intervju Vladimira Šeksa, koji kaže, otkriva pravne namjere HDZ-a. Prozvao ih je da nemaju namjeru demokratizirati sustav nego ga limitirati i uvesti dvostranačje u Hrvatskoj, odnosno jednostranačje, u kojem će HDZ stalno biti na vlasti, a SDP stalno na oporbi.

Bunjac je naveo kako je Šeks najavio kako to namjeravaju postići ne samo promjenama izbornog zakonodavstva nego i Ustava gdje bi ponovno vratio dijasporu kao nefiksnu kvotu, čime bi se njihov broj u najmanju ruku udvostručio odnosno da bi dijaspora na svakim izborima dobila minimalno pet mandata.  

- Zna se da je dijaspora zamjenski termin za birače iz BIH. HDZ, dakle, niti ne skriva, da je cilj izmjena izbornog zakonodavstva, eliminirati iz političkog života sve političke stranke osim HDZ-a i SDP-a. HDZ priprema giljotinu za male stranke - poručio je Bunjac. 

Naveo je kako se ovime vraćamo u doba francuske revolucije. 

- Imamo HDZ i Vladimira Šeksa kao novoga Robespierrea koji će rezati glave, nama iz malih stranaka. Vladimir Šeks koji je svojedobno izjavljivao da sa Srbima može pregovarati samo pod zemljom, a kasnije je identificirao uhićivao, locirao i transferirao hrvatske ratne heroje, sada bi htio suspendirati parlamentarnu demokraciju u Hrvatskoj - zaključio je Bunjac.

Što će biti s Povjerenstvom za Agrokor?

Inače, Sabor bi danas dnevni red trebao proširiti i prijedlogom 36 oporbenih zastupnika da se izmjeni odluka o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor kojom bi se, među ostalim, ograničio opseg njegova istraživanja u dijelu koji se tiče kvalitete financijskih izvješća.

U dnevnom redu Hrvatskog sabora trebao bi se naći i izbor pravobranitelja za djecu - nakon javnog poziva i saslušanja petero kandidata, Odbor za obitelj, mlade i sport Saboru predlaže da ga izabere između dviju pravnica Helene Pirnat Dragičević i Tatjane Holjevac.

Zastupnici bi trebali raspravljati i o Izvješću pučke pravobraniteljice za prošlu godinu, a pred njima će se naći i Izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te Prijedlog nacionalne strategije razvojne suradnje Hrvatske do 2021.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke