Obavijesti

News

Komentari 46

Milanović napao Butkovića oko poruka s Rimac, Sandra Benčić imala lakšu prometnu nesreću

Milanović napao Butkovića oko poruka s Rimac, Sandra Benčić imala lakšu prometnu nesreću

Do izbora je ostalo 11 dana, stranke su žestoko u kampanji. U nastavku priče naše novinarke koja se upisala u 11 stranaka, donosimo kako su je u SDP-u dva dana nakon objave teksta zvali na upoznavanje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
12.40

Fred Matić, nositelj liste koalicije “Rijeke pravde” zajedno s ostalim kandidatima, u Slavonskom Brodu, u subotu prijepodne je predstavio program i kandidate za V. izbornu jedinicu, zatraživši povjerenje građana kako bi se smijenila "lopovska vlast."

Pod sloganom “Rijeke pravde dolaze.” u Slavonskom Brodu predstavljena je koalicija koju čine SDP, Centar, HSS, DO i SIP, Reformisti i GLAS te glavne odrednice njihovog programa kao što su; smanjenje poreza na dobit, pravedniji sustav plaća u javnom sektoru, povećanje mirovine promjenom formule usklađenja, domovi za umirovljenike dostupni svakom, besplatni vrtići...

Nositelj koalicijske liste “Rijeke pravde” za V. izbornu jedinicu na Korzu u Slavonskom Brodu je poručio kako je Slavonija od 196 regija u EU, na 186 mjestu.

"Žalosno jer ima potencijal da bude u prvih pet. Razlog tome je politika prema Slavoniji i Baranji, posebno u posljednjih osam godina i uz pompozni program Slavonija i Baranja", rekao je Matić.

Zbog toga smo, dodao je, došli u Slavonski Brod danas zatražiti povjerenje građana da glasaju i maknu ovu lopovsku vlast sa trona.

"Osam godina korupcije, krađe, laganja, varanja... Vrijeme je da građani u Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj kažu dosta je. U proteklih osam godina iz Vlade je ispraćeno 30 ministara, ne zbog bolesti, nego u pratnji policije", kazao je Matić.

11.21

Tomislav Tomašević, nositelj liste Možemo! za 6. izbornu jedinicu na konferenciji u Zaprešiću je predstavio razvojne prioritete u Zaprešiću i cijeloj regiji, a podsjetio je i na svoje odrastanje u Zaprešiću, gdje je završio osnovnu školu.

U nastavku prenosimo njegovu izjavu u cijelosti.

“Ključno nam je za suradnju između Zagreba i Zaprešića, ali i za cijelu ovu regiju kad dođemo na vlast na nacionalnoj razini je integrirani prijevoz putnika cijele regije. Konkretno, planiramo integrirati željeznički i javni prijevoz, uvođenjem jedinstvene karte za prijevoz neovisno o kojem se prometnom poduzeću radi, ali i usklađivanjem voznih redova vlakova, autobusa i tramvaja, da se izbjegne gubljenje vremena u putovanju na posao i u školu. 

 

No, to je plan kakav imamo na nacionalnoj razini za sve makroregije oko velikih gradova, što je jedan od naših nacionalnih prioriteta u prometu. 

 

Drugi je prioritet za 6. izbornu jedinicu i bolje korištenje sredstava fondova EU. U Zaprešiću je to projekt obnove Novih dvora, dvorca bana Jelačića koji je već dugo devastiran i čeka obnovu. Dvorac će se obnoviti uz pomoć ITU sredstava aglomeracije Grada Zagreba. Naša je odluka bila da se u aglomeraciju uključi Grad Zaprešić, što je dobar primjer suradnje Zagreba i Zaprešića, i vjerujem da to građani Zaprešića cijene. 


Prioritet nam je povećati sredstva iz ITU mehanizma, jer kod njih gradovi sami odlučuju na što će trošiti novac, bez utjecaja vlasti na nacionalnoj razini. U tom su smislu ITU sredstva i vrijednija, jer gradovi sami odlučuju koji su njihovi razvojni prioriteti, a ne da umjesto njih odlučuje država”, rekao je Tomašević.

Možemo! - politička platforma

 

11.20

Nositelj liste HDZ-a i partnera za drugu izbornu jedinicu Gordan Jandroković izjavio je u subotu u Bjelovaru da ga raduje to što su građani prepoznali rezultate rada Vlade i nisu nasjeli na oporbu koja pokušava izazvati kaos i prikazati da situacija nikad nije bila gora.

„Uvjeren sam da građani znaju procijeniti što je dobro napravljeno i što treba unaprijediti, jer ne možemo slikati stvari idealnim bojama nego što treba i popravljati. Dosadašnja kampanja pokazuje da ljudi žele konstruktivnost i žele da se natječemo programima, ideja i vrijednostima koje zastupamo", rekao je Jandroković koji je u društvu Darija Hrebaka (HSLS) i drugih kandidata s te liste u subotu obišao bjelovarsku tržnicu.

Naša konkurencija, ocijenio je, izbore koristi za proste, vulgarne i destruktivne napade, ali uvjeren sam da će naši građani honorirati one koji su okrenuti rješavanju problema i nude viziju Hrvatske za sljedeće četiri godine,.

Dodao je da su Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija odličan primjer kvalitetne suradnje gradova i općina sa županijom i državnom razinom koja donosi korist građanima.

Gradonačelnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak također je pohvalio sinergiju do koje dolazi suradnjom države i lokalnih jedinica samouprave.

„Kao država nikad više novca u našoj povijesti iz EU fondova, Bjelovar ima 200 milijuna eura odobrenih iz EU fondova, to je pola Pelješkog mosta koji će se realizirati u sljedećih godinu i pol do dvije i zato idemo dovršiti posao. Druga stvar zašto smo se odlučili za HDZ i ostale partnere je porezna politika u kojoj će država uzimati manje novca i time će se stvoriti uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta”, naveo je Hrebak.

Najavio je da će Grad Bjelovar, zbog dobrog punjenja proračuna, dodatno sniziti višu stopu poreza na dohodak sa 28 na 25 posto.

11.18

 Kandidatkinje na listi koalicije Rijeke pravde upozorile su u subotu, komentirajući ubojstva žena u Zagrebu koje su stradale "samo zato što su žene", na nedovoljnu potporu sustava ženama izloženima nasilju, poručivši da se to može promijeniti na skorašnjim izborima.
 

"Hrvatska je treća u EU po broju femicida, pa borba  mora biti kontinuirana i stalna", rekla je Anka Mrak-Taritaš (GLAS) na konferenciji za novinare na Trgu bana Jelačića, gdje su se u isto vrijeme održavali još molitva krunice skupine muškaraca i kontraprosvjed aktivista.

"Klečavci žele staviti okove oko nogu žena i vratiti ih u prošlost, oni svojim djelovanjem potpomažu femicid", istaknula je.

Rekla je da su kod glasanja o izmjeni i dopuni Kaznenog zakona imali prvi put priliku definirati temu femicida i način na koji se treba kažnjavati, no "licemjerni AP" podmetnuo je famozni "Lex AP" i žene iskoristio kao živi štit. 

Danica Juričić Spasović (SDP) rekla je da se zakoni mijenjaju, a žene i dalje ubijaju, što znači da ih državne institucije nisu u stanju zaštititi ni kada prijave nasilnika, a brojni su i slučajevi da žene ne prijavljuju seksualno zlostavljanje s pozicije moći, od akademskih do najprimitivnijih razina.

Dodala je da se i ona s time suočila u kampanji, kad u razgovoru s građanima netko redovno priđe i kaže da politika nije za žene, već je za njih da drže tri stvari, "kuhaču, metlu i ono što bi mogli nazvati genitalnim hrvatstvom". "To nije samo ulica, predstavnici primitivnog mentaliteta već su imali saborske zastupnike, a on se vidi i na Trgu gdje se kleči da bi se zaštitio patrijarhat i nazadno društvo."

"To smo čuli i od političkog tajnika HDZ-a koji je poručio svojoj stranačkoj kolegici da ne može biti na listi ako nije udana i nije izrodila više od dvoje djece", dodala je, poručivši da se to može promijeniti na izborima koji su važni za buduće generacije.

Marijana Puljak (Centar) je kazala kako se mnoge žene boje da ih sustav neće zaštititi, da nema dovoljno sigurnih kuća, da policija neće reagirati, da će nasilnike pustiti na slobodu nakon minornih kazni, zbog čega je "važno promijeniti vlast, pobijediti HDZ i vratiti povjerenje svih građana u sustav.

Po njezinim riječima, uz suce treba obrazovati i djevojčice od malih nogu, naučiti ih da se izbore za sebe i da ne toleriraju kada su dječaci nasilni prema njima još u vrtiću, edukacija treba biti od predškolskog do građanskog odgoja.

Orešković: Matanićevo  kajanje primili smo na znanje

Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom ) smatra da je ubojstvo rijetko posljedica afekta, već mu prethodi dugotrajno zlostavljanje, vrijeđanje omalovažavanje.

Poručila je mladim djevojkama koje su možda na početku toksične veze da čuju i da se suprotstave poruci s Trga koje traže od nijh da budu čednije obučene i da slušaju muški autoritet unutar četiri zida.

"Premijer je u osam godina mandata propustio unaprijediti sustav i čuti upozorenja predsjednika Vrhovnoga suda, a desne i konzervativne stranke reagirati kada se žene tretira kao drugotne i nameće im se uska društvena uloga", ocijenila je.

Komentirajući slučaj redatelja Dalibora Matanića koji je jučer priznao kako je više godina pijan i drogiran uznemiravao glumice, zbog čega je izrazio žaljenje, Orešković je rekla da su njegovo kajanje primili na znanje, no taj slučaj pokazuje koliko je teško ženama govoriti o onome što proživjele. 

11.05

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković poručio je u petak na predizbornom skupu u Domu kulture u Novom Vinodolskom kako je HDZ jamac svekolike stabilnosti, prosperitetnog razvoja i kvalitete života. Novinari su Butkovića, između ostalog, pitali za poruke koje je, prema pisanju medija, razmjenjivao s Josipom Rimac, a prema kojima je Rimac lobirala da se u Institut IGH, tvrtku koja posluje s državom, zaposli sin njezine prijateljice. 

- Ne sjećam se poruka što mi se stavljaju na teret da sam ih razmjenjivao s Josipom Pleslić ex. Rimac, da sam na njezinu inicijativu pogodovao u zapošljavanju mladog inženjera u jednoj privatnoj tvrtki. Bilo je to prije punih pet godina i tih se poruka ne sjećam. Možda su i fabricirane - izjavio je Butković novinarima.

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je sve u subotu ujutro. 

- Ovo je najkorumpiranija vlada u povijesti Hrvatske i dok Plenković govori o borbi protiv korupcije, gledamo razmjenu srdačnih poruka između njegove državne tajnice Josipe Rimac i njegovog ministra Olega Butkovića. 'Živio HDZ' piše Josipa Rimac sretna zbog još jednog stranačkog uhljebljivanja. Gadljivo je čitati kako su još jednom pokazali da oni s HDZ-ovim stranačkim iskaznicama mogu sve što hoće, a svim drugima što ostane ili neka idu van iz države - komentirao je Milanović pa dodao:

- Tako je vjerni Oleg, na zamolbu Josipe ugurao još jednog sina još jedne prijateljice u tvrtku koja posluje s državom. Danas se vjerni Oleg ničega ne sjeća, vjerojatno se kao ni Turudić ne sjeća da uopće poznaje Josipu Rimac. Sve se to događalo pod pokroviteljstvom AP-a i HDZ-a. Ono što je za pošten narod korupcija, za HDZ je svakodnevni obrazac ponašanja. Sad je potpuno jasno zašto je Butković glasao za Turudića - on njemu glas, ovaj njemu oprost od kaznenog progona. Sve znate! Iz petnih žila, s lažnim osmjesima se trude ostati na vlasti, jer bez države koju mogu pljačkati oni ne postoje. Baš zato 17.4. treba izaći na izbore. Rijeke pravde dolaze.

Komentari 46