News

Komentari 85

'Kontaktni sportovi slobodno se treniraju, ne i igraju. U Hajduku potvrđena dva britanska soja'

'Kontaktni sportovi slobodno se treniraju, ne i igraju. U Hajduku potvrđena dva britanska soja'

Na presici Stožera u 11 sati predstavljene su nove, blaže mjere. Capak je objasnio mjere u vezi sporta i treniranja...

U ponedjeljak se otvaraju dvorane i dopušta sport u zatvorenim prostorima. Ali... 

Sport u dvoranama bez kontakta: Nogomet, košarka, rukomet bez grupnog igranja i međusobnog natjecanja 

- Što se tiče sporta i treniranja, dopušteno je treniranje bez kontakata - rekao je čelnik Nacionalnog stožera, Davor Božinović.

Detaljno je pojasnio mjere unutar dvorana.

-  Dvorane moraju biti redovito provjetravane, broj ljudi je ograničen i ne smije biti veći od jedne osobe na 20 kvadrata. Ta obavijest mora biti jasno vidljiva. Dopušteni su samo treninzi, bez kontakata između sportaša, što znači da treninzi nogometa, košarke, rukometa, borilačkih vještina mogu se održavati, ali na način da se radi na kondiciji i vještinama za koje nije potreban kontakt. Nakon svakog treninga dvorana i rekviziti se temeljito čiste i prozračuje. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste, a ako je nužno onda u svlačionicu mogu istovremeno dvije osobe - istaknuo je. 

Maske se nose prilikom dolaska i odlaska, tijekom vježbanja ne moraju, i mora se voditi evidencija o korisnicima, dodao je. 

- Jako je važno da u ovom trenutku ostanemo disciplinirani i odgovorni i da razumijemo da će svako uvođenje ili uvažavanje uvedenih epidemioloških mjera prvenstveno ovisiti o epidemiološkoj situaciji - naglasio je. 

'Boksači mogu individualno vježbati na spravama, ali nema sparinga, košarkaši mogu vježbati vođenje lopte i pucanje na koš, ali ne mogu igrati utakmice za vrijeme treninga'

Obzirom da nije bilo baš potpuno jasno što znači da se dopuštaju treninzi, ali bez kontakta u slučaju, primjerice, nogometa, košarke, rukometa, borilačkih vještina pa je Capak to detaljnije pojasnio da bude jasno. 

- Mi smo to detaljno sve napisali, bit će objavljeno. Dakle, trenirati se mogu samo individualni, beskontaktni sportovi, a trening grupnih sportova, na primjer, nogometa, košarke, rukometa ili borilačkih vještina, se može održavati samo na način da se radi na kondiciji i vještinama za koje nije potreban kontakt. Drugim riječima, boksači mogu individualno vježbati na spravama, ali nema sparinga, košarkaši mogu vježbati vođenje lopte i pucanje na koš, ali ne mogu igrati utakmice u kojima dolazi do kontakta... - objasnio je. 

Ali je morao opet da ne bi bilo nikakvih nejasnoća od ponedjeljka. Nema igranja?

- Dvorane se otvaraju, ali je zabranjeno, primjerice, igranje nogometa na način da dođe do kontakta. Ali se trenirati može. Velika je razlika između toga da li se igra utakmica u kojoj dolazi do kontakta ili se trenira za taj sport, a da pri tome ne dođe do kontakta. Dakle, sve vještine i kondicija se mogu steći i bez da dođe do kontakta. I to se odnosi na sve kontaktne sportove, ne samo na nogomet, i na borilačke vještine - pojašnjavao je pa ponavljao kako je za vrijeme treninga sve moguće osim da dođe do kontakta.

- Ako igranje uključuje kontakt, onda nema igranja. Moguće je igrati tenis, stolni tenis, gdje ne dolazi do kontakta. Ali kontaktni sportovi se ne mogu igrati, mogu se trenirati bez da dođe do kontakta - dodaje Capak.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježeno je 505 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 14 osoba, najmlađoj je bilo 57 godina. Ministar Božinović objasnio je danas i detalje mjera za ugostitelje. Više o tome pročitajte OVDJE. Ova relaksacija za sada vrijedi do 15. ožujka.

Treninzi na otvorenom dopušteni su još od 30. siječnja, a najnovija informacija je zaraza britanskim sojem u redovima Hajduka.

- Najsvježija informacija danas je da se kod dva igrača Hajduka dokazalo da se radi o britanskom soju - rekla je ravnateljica Klinike Fran Mihaljević, Alemka Markotić, na današnjoj presici. 

Podsjetimo, trener Tramezzani istaknuo je na konferenciji za novinare da su se neki igrači vratili bez problema, dok su neki još zaraženi.

Najčitaniji članci