Obavijesti

News

Komentari 368

U Zagrebu je skoro svaki drugi testirani pozitivan. Slovenci će uvesti oštre mjere zbog brojeva

U Zagrebu je skoro svaki drugi testirani pozitivan. Slovenci će uvesti oštre mjere zbog brojeva

U Zagrebu je u posljednja 24 sata 1,168 novih slučajeva zaraze, a udio pozitivnih u testiranim je gotovo 50 posto što znači da je skoro svaki drugi testirani pozitivan

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.35

KBC Sestre milosrdnice: Treća doza za zaposlenike, za pacijente narudžbe na test

Iz KBC-a Sestre milosrdnice izvijestili su da je u tijeku cijepljenje trećom dozom cjepiva protiv covida-19 za sve zaposlenike, a da su za pacijente, zbog velikog priljeva na testiranje na covid-19, uveli naručivanje.

Pacijenti se mogu naručiti na testiranje putem obiteljskog liječnika ili putem centralnog naručivanja na  e-mail adresu: covid.testiranje@kbcsm.hr, izvijestili su i dodali kako su sve upute na webu KBC Sestre milosrdnice.

Zamjenik ravnatelja KBC Sestre milosrdnice Neven Tučkar rekao je da su krenuli s trećom dozom cjepiva protiv covida-19 kako bi povećali stupanj zaštite od zaraze zaposlenika, a svim pacijentima koji borave ili dolaze u bolnicu stvorili što sigurnije okružje.

Dodao je kako su u KBC-u i ranije imali vrlo visok postotak cijepljenih djelatnika, dok je od uvođenja obveznih EU digitalnih covid potvrda cijepljeno još više osoba.

- Cjepivo se do sada pokazalo kao najučinkovitija zaštita od zaraze i težih oblika bolesti, ali i smanjuje mogućnosti prijenosa virusa na druge osobe - rekao je Tučkar.

Dodao je kako se necijepljeni zaposlenici odgovorno redovito podvrgavaju testiranju prilikom dolaska na posao.

- Samo tako možemo pacijentima, uz njihovu punu suradnju u pridržavanju propisanih epidemioloških mjera tijekom dolaska i boravka u bolnici, stvoriti sigurne uvjete za liječenje u našoj ustanovi - zaključio je.

20.18

Pavić Šimetin: Kad je cjepivo na raspolaganju, teže je donositi strože mjere

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je u srijedu da su brojke novozaraženih velike, ali i dodala kako je sada, kad je na raspolaganju cjepivo, teže donositi strože mjere. 

Hrvatska je, rekla je, samo u posljednjih mjesec dana imala 47 tisuća novooboljelih.

- Možemo očekivati da od ovih četiri i pol tisuće ljudi koji su novooboljeli, 45 premine u razdoblju ispred nas, kroz sljedećih, mjesec, dva ili tri - rekla je Pavić-Šimetin za Dnevnik RTL-a komentirajući današnje brojke novooboljelih te dodala kako je to "izrazito zabrinjavajuće, a brojke velike, ali i da je donekle utješno to što je u ranije, u drugom valu, smrtnost bila duplo veća.

To govori u prilog cijepljenja, smanjenje smrtnosti je ipak posljedica cijepljenja, a pogotovo cijepljenja starijih građana i građana s kroničnim bolestima, dodala je.

Cjepivo je svima na raspolaganju, a tu su i dalje druge mjere koje smo, rekla je, naučili iz prethodnih valova  - da se mora nositi maska, ne izlaziti puno iz kuće, družiti se s poznatim ljudima. 

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla je i da im je prošle godine bilo lakše donositi strože mjere, nego ove kad je cjepivo dostupno i kad se već mjesecima svatko tko god želi može cijepiti, može birati cjepivo. 

- I onda prema građanima koji su to napravili, taj iskorak za sve nas zajedno i za sebe, trebamo na neki način isto biti i fer i podržati ih i onda pokušati imati nekakav suživot bez tih jako strogih mjera - rekla je i dodala kako će doprinos tome biti i nastava online slijedećeg tjedna kad će se i školarci manje kretati i manje ulazili u kontakt pa bi to moglo pridonijeti.

Ali, ponovila je, najvažnije je da se cijepljenje, da se nosi maska, održava higijena ruku i da se drži distanca.

- S obzirom na to da su ionako praznici prva tri dana onda četvrtak i petak nije možda tako prevelika žrtva, a da se dobije da su učenici devet dana ipak kod kuće, da nisu u prometu, da se ne okupljaju. Jedino je važno da oni paze na to kako će se ponašati kod kuće, da se ne druže puno - zaključila je i dodala kako je škola od esencijalnog značenja za sve nas.

Podsjetila je i na pravilo Svjetske zdravstvene organizacije prema kojem se  škole zadnje zatvaraju, prve otvaraju pa će se toga i držati.

20.09

Fuchs: Da je veća procijepljenost, ne bi se zatvarale škole

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u srijedu da ih je iznenadio nagli porast udjela zaraze koronavirusom u dječjoj populaciji te dodao kako bi dvodnevna online nastava nakon blagdana trebala usporiti širenje zaraze.

U tjedan dana u Hrvatskoj je broj pozitivnih učenika povećan 100 posto, a nakon blagdana za Sve Svete idućeg tjedna, u četvrtak i u petak nastava će se održavati online za sve škole i razrede.

Fuchs je u razgovoru za N1 rekao kako su odluku o prelasku na online model nastave donijeli lokalni i županijski stožeri zbog dramatičnog rasta novozaraženih, i to u prvom redu u dječjoj populaciji. Naveo je kako su porast očekivali zbog širenja delta soja, kao što su u prošlom valu tvrdili da se zaraza ne širi u tolikoj mjeri unutar škola. 

- Pokazalo se tada da smo bili u pravu - udio djece i učenika u općoj populaciji što se tiče zaraženih bio je 0,2 posto, a sada smo prešli otprilike jedan posto. U principu nas je taj rast, priznajem, iznenadio jer smo u roku od tjedan dana dobili povećanje broja pozitivnih učenika za 100 posto - rekao je ministar.

Od 2000 koliko ih je bilo prije tjedan dana, sada ih je preko 4000, dodao je. 

Fuchs je rekao kako se sada išlo na online pristup kako bi se "u ovih devet dana škole malo relaksirale u smislu širenja epidemije" jer, ističe, kad je tako značajno prisutan virus unutar pojedinih škola, mogućnost eksplozije zaraza je puno veća.

- Ako škole budu relaksirane desetak dana, najvjerojatnije će se malo usporiti širenje zaraze što ima i reperkusije na pritisak na zdravstveni sustav. Nitko ne utvara da će ovih 10 dana spriječiti ili utišati zarazu, ali određeni predah je bitan u širenju zaraze unutar školske populacije - objasnio je ministar. 

Također je pojasnio kako su prethodno rekli kako nije moguće "samo tako" produživati školske praznike, što je bila jedna od ideja, dok se online nastavom ne gubi propisana satnica. 

- Hoće li se produživati ovakav pristup nastave, imamo određene najave od nekih županija da će one primijeniti produžetak online nastave eventualno i za onaj tjedan iza, i to se događa i dogovara na razinama od situacije do situacije - rekao je Fuchs, ali nije mogao reći o koliko je županija riječ. 

Svi strahujemo od širenja pandemije, svi smo odgovorni, a u prvom redu oni koji se nisu cijepili, poručio je.

- Da imamo procijepljenost kao Švedska, Engleska i druge zemlje, blizu 80 posto, onda sigurno uopće ne bismo razmišljali o zatvaranju škola jer ne bismo imali pritisak na zdravstveni sustav, a to je ključno - rekao je Fuchs.

Nada se da ovakva koncentracija virusa neće prouzročiti da netko od djece počne obolijevati s težim simptomima, ali, istaknuo je, to su mogućnosti kada je velika koncentracija širenja virusa.

- Mutacije su moguće i zato ne razumijem zbog čega se dječje obrazovanje sa svim posljedicama dovodi u pitanje, a trebalo bi se samo više cijepiti - poručio je ministar. 

Dodao je kako je još uvijek moguće da neka škola ipak organizira nastavu licem u lice, a razumije i da roditeljima nije jednostavno i da imaju problem s djecom koja ne mogu ostajati sama kod kuće.

- Ali relaksirajmo škole za kraći period jer ako ovo totalno eksplodira, nitko neće pitati tko može ili ne može biti kod kuće, imat ćemo problem - poručio je Fuchs.

Dodao je i kako će se morati razmišljati i o postrožavanju mjera unutar školskih objekata.

19.46

Ravnatelj čakovečke bolnice: Većina pacijenata, ali i zaraženih liječnika nisu cijepljeni

U samo tjedan dana udvostručio se broj hospitaliziranih. Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović rekao je večeras u Dnevniku HTV-a kako većina hospitaliziranih pacijenata u čakovečkoj bolnici, ali i zaraženih liječnika i medicinskog osoblja, nije cijepljena.

Šegović je rekao kako primjećuju sve veći priljev COVID-pozitivnih pacijenata, kao i pacijenata koji nisu COVID-pozitivni, već su suspektni.

- U bolnici je trenutno hospitalizirano 40 pacijenata koji su COVID-pozitivni. Moram naglasiti da većina njih, nažalost, nisu cijepljene osobe. Većina osoba zahtijeva neki oblik respiratorne potpore, takozvanu neinvazivnu ventilaciju, koji je zapravo jedan kratak dio prema invazivnoj ventilaciji, odnosno respiratorima - rekao je Šegović.

Dodao je da su zatražili pomoć Ministarstva i možda nekih drugih ustanova u nabavci uređaja, koje ne koriste samo za COVID-pozitivne pacijente. 

- Mi aparate imamo, ali ih stvarno maksimalno koristimo jer želimo pružiti uslugu i COVID-pozitivnim pacijentima, a istovremeno ne želimo da nam pati onaj dio operacija, ne želimo povećavati liste čekanja - želimo pružiti uslugu koju naši pacijenti traže i zavrjeđuju - rekao je Šegović.

Šegović je također rekao da je od medicinskog osoblja trenutno desetak osoba na bolovanju zbog koronavirusne bolesti. Neki su zaista oboljeli, a neki su kod kuće jer su im djeca u izolaciji, dodao je.

- Desetak osoba je puno, ali uspijevamo nadoknaditi njihov manjak. Ali kada znate da 40 pacijenata mora netko zbrinuti, a to osoblje bi inače radilo drugi posao, onda osoblja nikad nije dovoljno - rekao je Šegović. Dodao je da imaju mogućnost zapošljavanja i zapošljavaju nove djelatnike te da im čak i liječnici žele doći pomoći u ovo teško doba.

Šegović je rekao i da većina zaraženih liječnika i medicinskog osoblja nije cijepljena.

- Većina ih nije cijepljena. Neki jesu cijepljeni pa su dobili bolest, ali opet, moram naglasiti, nije nikakva tajna da osoba koja je cijepljena može oboljeti od koronavirusne bolesti, ali bolest onda nije toliko teška i kažu da pacijent ne bi trebao završiti na respiratoru, a nikako ne bi trebao doživjeti onaj najgori oblik bolesti, a to je, ne daj Bože, smrt - zaključio je Šegović.

19.40

Šef Civilne zaštite: 'Od 72.000 nadzora i 173 kazne za kršenje mjera - naplaćeno je njih 19.' 

Damir Trut za RTL je rekao i koliko je bilo kazni za nenošenje maske u zadnjih mjesec dana.

U proteklih mjesec dana Civilna zaštita je napisala 19 kazni za kršenje epidemioloških mjera. Ravnatelj Civilna zaštite Damir Trut otkrio je hoće li se postožiti mjere i kazne.

- Nama represija nikada nije bila cilj, nego educirati stanovništvo i dovesti ga do te razine da primjenjuje sve ove mjere koje su propisane i na takav način štite sebe i sve druge. U zadnjih godinu dana, 72.000 nadzora koliko je obavljeno, bilo je 173 kazne. Od toga jest kako ste rekli, 19 je naplaćeno, ostali su na sudu i određenim procesima. U sljedećem periodu će inspektori i policija... primijeniti možda malo strože mjere i prema onima koji krše, ne samo prema onima koji krše opetovano.

Ukupno su naplatili 72 kazne unazad mjesec dana, od toga devet na licu mjesta.

U akciju kreću i Porezna i Zdravstvena inspekcija. Otkrio je i koja je kazna ako netko koristi tuđu covid potvrdu i predstave je kao svoju.

- To je kršenje i osobne iskaznice, oni se predstavljaju kao neke druge osobe. Mogu dobiti kaznu po krivičnom  zakonu.

Dodao je i da bi trebalo pooštriti korištenje covid potvrda.

- Sigurno da bi trebalo poduzimati neke mjere. Ono što sada imamo na stolu je ovo, malo jači nadzor, poticati ljude da se pridržavaju mjera. Mjere imamo, one su propisane, odluke Stožera se i dalje primjenjuju, one nisu ukinute. Samo se moramo malo više držati tih mjera.

Otkrio je i hoće li ove brojke zaraženih potaknuti one koji su se odbijali cijepiti da to ipak učine.

- Prema informacijama koje danas dobivamo iz medija i iz struke, veći broj ljudi je dolazio na cijepljenje, vjerojatno je to potaknuto većim brojem zaraženih osoba.

 
Komentari 368