Obavijesti

News

Komentari 30

Carla Del Ponte: Karadžić je trebao dobiti doživotnu kaznu

Carla Del Ponte: Karadžić je trebao dobiti doživotnu kaznu
1

Iskreno se nadam da će Karadžić imati i više nego dovoljno vremena da u svojoj zatvorskoj ćeliji razmišlja o svim zločinima koje je počinio, i da zbog njih gorko zažali, rekla je Del Ponte

VIDEO

Carla Del Ponte, bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala, smatra da je Radovan Karadžić (71), bivši predsjednik Republike Srpske, morao dobiti doživotnu kaznu zatvora, javlja Blic. 

- Smatram da je morao dobiti strožu kaznu, prije svega zbog svih žrtava tih zločina i njihovih porodica - rekla je

Ipak, Del Ponte navodi da nije nezadovoljna presudom kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tijekom rata u BiH.

- Mora se priznati da je pravda ipak zadovoljena. Iskreno se nadam da će Karadžić imati i više nego dovoljno vremena da u svojoj zatvorskoj ćeliji razmišlja o svim zločinima koje je počinio, i da zbog njih gorko zažali - rekla je Del Ponte.

Del Ponte, koja danas istražuje kršenje ljudskih prava u Siriji, istaknula je da je presuda ekstremno važna za mir, stabilnost i okretanje novog lista u regiji.

SAD odmjerene: Presuda zatvara bolno poglavlje

Sjedinjene Države su odmjereno i kratko reagirale u četvrtak na presudu za genocid i druge ratne zločine bivšem političkom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i samo navele da ona "zatvara bolno poglavlje" za prostor bivše Jugoslavije.

Nakon što je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju ( ICTY) u Den Haagu osudio Karadžića na 40 godina zatvora State Department nije objavio priopćenje, iako to čini nekoliko puta dnevno u vezi brojnih događaja iz svijeta.

Američka diplomacija se zadovoljila kratkom izjavom svog glasnogovornika na dnevnoj konferenciji za novinare.

- Napravili smo korak prema zatvaranju još jednog bolnog poglavlja u povijesti sukoba u bivšoj Jugoslaviji - komentirao je Mark Toner.

- Nikada nećemo zaboraviti užase genocida u Bosni i Hercegovini ili druge brojne zločine svih strana u sukobu u bivšoj Jugoslaviji i nikada nećemo prestati odavati počast žrtvama i preživjelima - zaključio je američki diplomat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"