Uhitili su ubojice misionarke u Burundiju, imaju 20 i 24 godine | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 98

Uhitili su ubojice misionarke u Burundiju, imaju 20 i 24 godine

Uhitili su ubojice misionarke u Burundiju, imaju 20 i 24 godine
3

Redovnica družbe Službenica milosrđa Lukrecija Mamić (63) ubijena je u napadu u nedjelju navečer. Časnu iz Italije su pretukli. Vozača su oteli pa zatim ubili...

VIDEO

Časna sestra Lukrecija Mamić (63), redovnica družbe Službenica milosrđa, ubijena je u u nedjelju navečer u napadu pljačkaša na samostan Kiremba u Burundiju. Bježeći iz samostana, pljačkaši su oteli poglavaricu zajednice, časnu sestru Carlu Brianzu iz talijanske Brescie, kao i volontera iz Verone, Francesca Bazzanija. Francesca su ubrzo ubili i njegovo tijelo ostavili pored ceste, kao i teško pretučenu poglavaricu zajednice. Za njezin život se još bore u bolnici u Kirembi u kojoj je upravo Carla Brianza bila zadužena za medicinsko osoblje. 

Prema riječima don Sebastijana Markovića, hrvatskog salezijanca koji već desetljećima živi u susjednoj Ruandi, u samostan su upala dvojica pljačkaša.

- Čim su provalili, odmah su ubili sestru Lukreciju. Sa sobom su kao taoce u sestrinskom autu poveli sestru Carlu i volontera Francesca. Devet kilometara dalje banditi su ih izveli iz auta te odmah upucali Francesca. Kada su uperili pušku prema sestri Carli, ona je uspjela zgrabiti cijev i odgurnuti pušku od sebe. Tom prilikom su je ranili u obje noge. Međutim, njezin otpor ih je uplašio te su pobjegli i nestali u noći, ostavivši pušku na mjestu tragedije - rekao je don Sebastijan, dobar prijatelj sestre Lukrecije Mamić.

Policija u Burundiju dvojicu napadača uhitila je oko 13 sati. Imaju 20 i 24 godine. Glasnogovornik tamošnje policije, Pierre-Chanel Ntarabaganyi rekao je kako su sigurni da su uhitili počinitelje dvostrukog ubojstva te da imaju dokaze da su oni počinili zločin, piše ANSA

Lukrecija Mamić je vodila biskupijsku bolnicu sa 150 kreveta, uvijek prepunu, koja je bila jedina zdravstvena ustanova na području od 300.000 stanovnika. Osnovala je i vodila centre za oboljele od side i neuhranjene u kojima je pomoć svakodnevno tražilo 1600 djece i trudnica.

Pomagala je i Pigmejima, lokalnom domicilnom stanovništvu gotovo potpuno istrijebljenom s područja Burundija i Ruande, koji su njezinom zaslugom prije četiri godine dobili prvi naraštaj djece koja je pohađala prvi razred osnovne škole. 

Bila je omiljena u narodu zbog svojeg vedrog duha. Tvrdila je da se protiv malarije možeš boriti samo kad se smiješ, jer "malarija ne napada vesele ljude"! Prije Burundija, Lukrecija Mamić je 17 godina radila kao misionarka u Ekvadoru.

Inače, u raznim misijama djeluje 119 misionara i misionarki iz Crkve u Hrvata rasprostranjenih u 34 države svijeta. 

"Naglasak je na pomaganju, a ne na opasnosti"

Maja Sansović, predsjednica Udruge Gledati srcem, za 24sata TV kazala je kako je ubojstvo časne sestre Lukrecije Mamić strašan i tragičan događaj. Sansović, koja je i sama volontirala u Tanzaniji u veljači ove godine, ispričala je kako je imala jedno neugodno iskustvo, dok je išla s misionarima na brdo na kojem se vadi granit.

- Vidjeli su nas ljudi iz jednog plemena koji su nas na kraju okružili i dočekali nas s mačetama. Među nama je nastala velika panika, a nismo razumjeli ni njihov jezik. Srećom, jedan od misionara im je objasnio kako smo došli humanitarno i sve je prošlo u redu - ispričala je Sansović. Dodaje kako opasnost tijekom volontiranja u Africi postoji, ali ne bi to htjela naglašavati. Ističe kako u Africi velika potreba za bilo kakvom pomoći te je naglasak na tome da se ide tamo i pomogne ljudima i djeci. Sansović kaže kako je ljudima ondje sve luksuz jer nemaju ništa materijalno.

Ispričala je i kako je situacija u Tanzaniji na prvi mah bila šokantna. Iako su znali gdje idu, ali kaže kako ništa ne može dočarati pravu sliku kakva je ondje situacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 98

VIDEO

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'
POKRENULI PETICIJU

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'

Ovaj tragičan događaj ne smije proći neopaženo i bez pravedne kazne! Tražimo pravdu za naše najmilije, poručio je Viktor Đerek koji je u tragičnoj nesreći u travnju ostao bez brata i sestre