Obavijesti

News

Komentari 44

Časopis Time proglasio Kamalu Harris i Bidena osobama godine

Časopis Time proglasio Kamalu Harris i Bidena osobama godine

Osoba godine je obično pojedinac, no bilo je slučajeva u prošlosti kad je titulu dobilo više ljudi. Prema časopisu, titulu dobiva onaj, "tko je utjecao najviše na vijesti i naše živote, bilo na bolje ili gore"

VIDEO

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris u četvrtak su zajedno proglašeni "Osobom godine" časopisa Time, izabrani s popisa finalista na kojem se nalazilo i ime čovjeka kojeg je Biden pobijedio na izborima - predsjednika Donalda Trumpa.

Bivši demokratski potpredsjednik i kalifornijska senatorica, čijim su izborom prebrođene spolne i rasne prepreke, zajedno su "u jednom glasačkom listiću ponudili boljitak", rekao je Time u profilu para, u najavi objavljenoj online.

- I Amerika je kupila ono što su prodavali: nakon najvećeg broja glasača koji su u jednom stoljeću izišli na izbore, prikupili su 81 milijun glasova i još uvijek se broji, najviše u predsjedničkoj povijesti, pobijedivši Trumpa za oko sedam milijuna glasova te preokrenuvši rezultat u pet tradicionalno neizvjesnih država - napisao je Time. 

Trump, 45. američki predsjednik i Timeova osoba godine iz 2016. godine - koji je titulu dobio mjesec dana nakon izborne pobjede kao republikanski kandidat te godine - bio je među troje drugih finalista koji su se natjecali ove godine, rekao je Time.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dvoje drugih, oboje grupa, bili su zdravstveni radnici koji su se borili s pandemijom covida-19, i sudionici u pokretu za rasnu pravdu koji je nastao kad je 25. svibnja ubijen George Floyd, crnac koji je umro nakon što mu je bijeli policajac u Minneapolisu klečao na vratu gotovo devet minuta.

Titulu dobiva onaj tko je najviše utjecao na vijesti i živote

Osoba godine je obično pojedinac, no bilo je slučajeva u prošlosti kad je titulu dobilo više ljudi. Prema časopisu, titulu dobiva onaj, "tko je utjecao najviše na vijesti i naše živote, bilo na bolje ili gore".

Time je s ovom tradicijom počeo 1927. godine. Tinejdžerica i klimatska aktivistica Greta Thunberg prošle godine je postala najmlađa pojedinačna dobitnica počasti.

Biden, 78, koji je u dva mandata Baracka Obame služio kao potpredsjednik, bit će najstarija osoba koja je preuzela ured američkog predsjednika, jednom kad 20. siječnja položi zakletvu. Harris će biti prva žena, prva crna osoba i prva osoba azijskog porijekla koja će biti inaugurirana kao potpredsjednica.

Trump, koji bez pokrića nastavlja tvrditi da su izbori 2020. pokradeni te da je on stvarni pobjednik, vjerojatno neće prisustvovati inauguraciji.

Uz osobu godine, Time je proglasio korejsku pop grupu BTS zabavljačem godine i košarkašku zvijezdu LeBrona Jamesa sportašem godine. 

Pobjednici i finalisti u različitim kategorijama proglašeni su u četvrtak navečer su u NBC-jevom specijalnom udarnom programu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina