Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Čekaju svoje Klepetane: Rode zapele u Bugarskoj zbog zime

Desetak roda zbog debelih je minusa i obilnog snijega koji je napadao posljednjih dana zadobilo i ozljede pa su ih dobri ljudi iz sela na sjeveroistoku Bugarske primili u svoje domove

Storks that were saved by Bulgarian farmer Ismail are pictured in the village of Zaritsa
Foto: STOYAN NENOV
12 komentara

Mještani bugarskih sela Černik i Zaritsa pružili su utočište rodama koje su se našle zarobljene u oštroj bugarskoj zimi. Desetak roda zbog debelih je minusa i obilnog snijega koji je napadao posljednjih dana zadobilo i ozljede pa su ih dobri ljudi sklonili u staje svojih farmi i potkrovlja svojih kuća kako bi se oporavile dok ne zatopli. 

Foto: STOYAN NENOV Storks that were saved by Bulgarian farmer Safet Ismail are pictured in the village of Zaritsa, Bulgaria, March 21, 2018. Dozens of people from villages in north-eastern Bulgaria took storks to their houses as a lot of the birds got injured due to freezing temperatures and snowfalls in the area over the last few days. REUTERS/Stoyan Nenov

Nije poznato zbog čega rode u Bugarskoj nisu na vrijeme preselile u toplije krajeve odakle se početkom proljeća vraćaju. Posljednjih godina ove najpopularnije ptice selice sve rjeđe migriraju i to krivnjom ljudi. Umjesto da prije zime polete put Afrike, sve veći broj ovih ptica počeo je ostajati cijele godine u Španjolskoj i Portugalu gdje se na smetlištima hrane ostacima ljudske hrane. 

Sve manje migriraju, zime preživljavaju na smetlištima

Znanstvenici kažu kako se u posljednja dva desetljeća broj roda koje ne sele povećao čak 12 puta i sad se radi o oko 14.000 ptica. Razlog tome su dostupnost hrane i blage zime, koje su zbog globalnog zatopljenja sve toplije. 

- Smetlišta omogućavaju pticama da ostaju u svojim gnijezdima cijelu godinu. To je posve novo ponašanje koje se razvilo tek nedavno - kazala je istraživačica Aladino Franco koja je prije dvije godine analizirala ovu promjenu navika roda.

Ipak, Hrvati se svake godine vesele povratku rodana Klepetana koji svakog proljeća dolazi svojoj partnerici Malenoj u Brodskoj Varoši pokraj Slavonskog Broda. 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Malena i Klepetan već 16 godina svjedoče o snazi ljubavi. Roda Malena već 25 godina zbog ozlijeđenog krila ne može letjeti na jug. Međutim, njezin rodan Klepetan se svake godine vraća baš njoj i zajedno imaju mlade na krovu kuće pored Slavonskog Broda.

TKO ĆE SVE NAHRANITI? Klepetan u šoku: Malena snijela čak sedam jaja i oborila rekord

Njihova ljubavna priča ne bi bila moguća bez gospodina Stjepana Vokića i njegove velike ljubavi prema prirodi i životinjama. On svaki dan brine o Malenoj kako bi preživjela zimu i zdrava dočekala Klepetana, koji ove godine još nije stigao...
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message