Obavijesti

News

Komentari 187

Ćelić je dugovao 1,2 mil. kuna poreza za vilu. Platio je u kešu

Ćelić je dugovao 1,2 mil. kuna poreza za vilu. Platio je u kešu
1

Josip Ćelić podnio je u ponedjeljak ostavku na funkciju zamjenika glavnog ravnatelja nakon što je prošli tjedan otkriveno da su ga presretači zaustavili dok je vozio 166 km/h tamo gdje je dozvoljeno 50

VIDEO

Josip Ćelić, donedavni zamjenik glavnog ravnatelja policije, platio je prošle godine dug za svoju šesterokatnu luksuznu vilu s bazenom kraj Omiša. Bivši drugi policajac države, koji je prekjučer podnio ostavku zbog jurnjave kraj Zadra, “istresao” je više od 1,250.000 kuna, i to u gotovini (!). Odjednom!

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Tajna super vile policajca Ćelića: Iskeširao upola manje za vilu koja vrijedi minimalno 500.000 eura 01:22

U rujnu prošle godine Ćelić je za Finu potpisao izjavu u kojoj tvrdi da je od oca naslijedio veći dio nekretnina, ušteđevine i novca u gotovini. Od navedenog novca izdvojio je iznos od 1,25 milijuna kuna i njime izvršio uplate. 24sata su u posjedu Ćelićeve izjave i uplatnica kojima je namirio dug. Slučaj vile posrnulog Ćelića godinama se provlačio po sudnicama i naslovnicama, a nedavno je završio postupak na Županijskom sudu u Splitu protiv Borisa Kale, čovjeka koji je Ćeliću prodao vilu. Proglasili su ga krivim za zloporabu u poslovanju na štetu trgovačkog društva Flava Linea. A šesterokatnica s bazenom u Lokvi Rogoznici godinama je bila vlasništvo tvrtke Flava Linea. Kupio ju je Kale, zastupajući firmu, još 2001. godine za 800.000 eura. A onda ju je 2007. godine prodao Josipu Ćeliću za samo 200.000 eura!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako je tržišna cijena, prema procjeni sudskog vještaka, tad bila minimalno 500 tisuća eura. Kale je ovlastio Ćelića da uknjiži vlasništvo bez plaćanja osiguranja, a Ćelić je morao podmiriti porezni dug tvrtke od 1,34 milijuna kuna. Veći dio tog duga je platio gotovinom tek u rujnu prošle godine.

Sindikat sad proziva ravnatelja zbog šefa zagrebačke policije
Sindikat sad proziva ravnatelja  zbog šefa zagrebačke policije

Osim poreznog duga, od najbogatijeg hrvatskog policajca očekivala se i isplata zateznih kamata koje su tekle od 2005. godine. Prema informacijama sa suđenja, one su narasle do dva milijuna i 173 tisuće kuna, ali Ćeliću je u međuvremenu utvrđena zastara na dug za te kamate. Dakle, jedino što je morao platiti bila je glavnica od 1,34 milijuna kuna.

Na kraju platio dug 

Više od 11 godina nakon kupnje vile Ćelić je platio i 1,25 milijuna kuna duga u ime tvrtke Flava Linea. Isplatio ih je odjednom, novcem od, kako kaže, naslijeđene gotovine.

Zasad nije poznato kad i kako je platio ostatak od 87 tisuća kuna, ali u zemljišnim knjigama dug je podmiren i vila kraj Omiša je sad Ćelićeva.

'Ovakvi prekršaji se ne mogu tolerirati i posljedice su jasne'
'Ovakvi prekršaji se ne mogu tolerirati i posljedice su jasne'

Međutim, ima neodgovorenih pitanja. Koliko je uobičajeno da netko uplati odjednom milijun i dvjesto pedeset tisuća kuna u kešu? Financijski stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu da je gotovina vrlo problematično sredstvo plaćanja jer za nju nema traga. Naravno, ako je Ćelić zbilja naslijedio toliki novac od oca i ako je to dokumentirano u rješenju o nasljeđivanju, onda je sve legitimno. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako plaćanje gotovinom ovolikih troškova nije nimalo česta pojava. Dapače, po zakonu je moguće odjednom uplatiti u gotovini samo 75.000 kuna, a svaku gotovinsku transakciju od 200.000 kuna i više, Fina je po zakonu dužna u roku od tri dana prijaviti Uredu za sprečavanje pranja novca. Čim se netko pojavi s iznosom od, recimo, milijun i 250 tisuća kuna, automatski ga se mora prijaviti, pa makar to bio i zamjenik glavnog ravnatelja policije. Sama izjava o podrijetlu novca ne bi smjela biti dovoljna, kažu nam stručnjaci.

Poslali smo upit Fini je li provjeravala podrijetlo tog novca, a njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Pljušte ostavke: Osim Ćelića 'pala' su još dva policijska šefa
Pljušte ostavke: Osim Ćelića 'pala' su još dva policijska šefa

Zamolili smo i Ćelića za odgovore, ali rekao nam je kako kao policijski službenik mora dobiti odobrenje za izjave.

Prihod od jedne kune... 

Inače, Ćelić je u intervjuu iz 2017. procjenjivao da će ga vila stajati oko 3,5 milijuna kuna. Osim šesterokatnice, novinari su nabrojili da Ćelić ili njegova supruga posjeduju i penthouse u elitnoj zagrebačkoj četvrti, dvokatnicu u karlovačkom naselju Švarča te još dva stana u Zagrebu i kuću na Viru. Tvrdi se da ima 12 nekretnina. Ćelić je, osim toga, vlasnik tvrtke Wines d.o.o., koja posluje očajno. U 2018. godini su uprihodili jednu kunu i poslovali s gubitkom od 6400 kuna. I godinu prije su uprihodili jednu kunu i imali minus od 9000 kn.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 187
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović