Obavijesti

News

Komentari 15

Čelnici tehnoloških divova odbacili optužbe za monopol i pogodovanje demokratima

Čelnici četiri najveće američke tehnološke kompanije- Facebooka, Amazona, Googlea i Applea u srijedu su pred Kongresom redom odbacili optužbe za monopol na digitalnom tržištu, gušenju konkurencije i pogodovanju demokratima u američkoj predsjedničkoj kampanji.

Mark Zuckerberg iz Facebooka, Jeff Bezos iz Amazona, izvršni direktor Googlea Sundar Pichai i Appleov Tim Cook, čije tvrtke imaju tržišnu vrijednost od oko pet bilijuna dolara, u saslušanju putem višesatne videokonferencije, odgovarajući na pitanja zastupnika, odbacili su optužbe da su oštetili manje tvrtke u online oglašavanju te poručili da podržavaju obje kampanje za američke predsjedničke izbore.

Pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i općenito zlouporabu svoje tržišne prevlasti, uključujući i akvizicije rivala. Konzervativci su također tvrdili da cenzuriraju njihove političke stavove.

Tako je republikanac Jim Jordan optužio kompanije da onemogućavaju konzervativcima kontakt s pristašama, a prethodno je danas predsjednik Donald Trump zaprijetio da će "unijeti pravdu" u glavne tehnološke kompanije kroz donošenje izvršnih uredbi.

Republikanski predstavnik Matt Gaetz pritisnuo je Facebookova Zuckerberga optuživši Facebookove moderatore za nepovoljne objave o konzervativcima, na što je Zuckerberg odgovorio da su oni neutralni."Želimo biti platforma za sve ideje, bez pristranosti", istaknuo je. Zuckerberg opravdavao je svoju dominaciju na području društvenih mreža tvrdnjom da je 2012. godine Instagram bio "sićušna aplikacija za dijeljenje fotografija", a on je od nje napravio fenomen društvenih medija.

Bezos pak nije zanijekao da Amazon koristi podatke trećih strana (prodavača) za kreiranje vlastitog plana pristupa kupcima, oprezno odgovorivši kako su vodili politiku protiv takvih pokušaja. "Da smo otkrili da je to netko prekršio, poduzeli bismo akciju protiv njih", rekao je.

Appleov Tim Cook odbacio je optužbe za nepošten odnos prema konkurenciji i visoke provizije koje naplaćuje od kreatota aplikacija za App Store. "S tim se ne slažem", rekao je i objasnio da se programeri natječu, a mogu pisati aplikacije i za Android ili Windows ili Xbox ili PlayStation.

Čelnici tehnoloških divova odbacili optužbe za monopol i pogodovanje demokratima
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"