Obavijesti

News

Komentari 192

Slovačka Ukrajini predala četiri borbena zrakoplova; Kijev: Rusi u ratu izgubili 168.150 vojnika...

Slovačka Ukrajini predala četiri borbena zrakoplova; Kijev: Rusi u ratu izgubili 168.150 vojnika...

Američki državni tajnik Antony Blinken kaže da države članice Međunarodnog kaznenog suda moraju uhititi Vladimira Putina ako kroči nogom na njihov teritorij

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.19

Von der Leyen: Iz Ukrajine je deportirano 16.200 djece, vratilo se 300. To je rati zločin

24sata

Europska unija organizirat će konferenciju kako bi lokalizirala djecu iz Ukrajine koju je Rusija otela te ih vratila u domovinu, objavila je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Bruxellesu.

- To je užasan podsjetnik na najmračnija razdoblja naše povijesti, na deportacije djece koja se ondje odvijaju. To je ratni zločin- rekla je predsjednica EK-a po završetku samita u Bruxellesu.

Više pročitajte OVDJE.

21.25

Ukrajina objavila pa povukla vijest o povlačenju Rusa iz Kahovke: 'Pogrešno tumačenje'

24sata

Ukrajinska vojska u četvrtak je priopćila da su se ruske snage povukle iz grada Nove Kahovke, na drugoj strani Dnjipra, u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine, no ubrzo i objavila da je pogriješila, a povlačenje je opovrgnula i Moskva.

- Okupator je još privremeno u Novoj Kahovki. Informacija o navodnom povlačenju neprijatelja s tog položaja objavljena je nakon pogrješnog tumačenja raspoloživih podataka- napisao je glavni vojni stožer na Telegramu.

Više pročitajte OVDJE.

19.56

Čelnici EU podržavaju odluku o hitnom slanju streljiva, Zelenski ih poziva da požure s isporukom

24sata

Čelnici država članica Europske unije podržali su u četvrtak odluku o hitnom slanju milijun komada topničkog streljiva Ukrajini kroz zajedničku nabavu, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao ih je da požure s isporukom.

U ponedjeljak su ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica postigli politički dogovor o planu nabave milijun topničkih projektila kalibra 155 mm u sljedećih godinu dana.

Više pročitajte OVDJE.

19.11

Finska odobrava zakon koji joj dopušta ulazak u NATO

Finski predsjednik Sauli Niinistö potpisao je zakon kojim njegova zemlja postaje dijelom Sjevernoatlantskog saveza (NATO) tijekom ceremonije u četvrtak.

Prošle godine, Finska se nastojala pridružiti vojnom savezu kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, a zakon koji uključuje temeljne ugovore NATO-a usvojen je u parlamentu u Helsinkiju 1. ožujka.

Mađarska i Turska, jedine članice NATO-a koje tek trebaju ratificirati članstvo Finske, signalizirale su da će to uskoro učiniti.

18.23

Ruske snage sve više koriste bespilotne letjelice u žestokim sukobima u gradu

Ruske snage sve više koriste bespilotne letjelice u zračnim borbama iznad opkoljenog grada Bahmuta, ali prijetnja od borbenih zrakoplova i helikoptera ostaje i potrebno je više zapadnog oružja da im se suprotstavi, rekli su ukrajinski vojnici.

U malom zaseoku zapadno od Soledara, grada sjeverno od Bahmuta koji je sada pod kontrolom Rusije, trupe iz protuzračne jedinice 10. brdsko-jurišne brigade Ukrajine planirale su koristiti bespilotne letjelice za napad na ruske položaje.

"Nedavno smo primijetili veliku aktivnost neprijateljskih obavještajnih bespilotnih letjelica", rekao je Reutersu pripadnik postrojbe pod pozivnim znakom "Kamin", što znači "Kamen".

"Smanjio se rad avijacije. Ne mogu reći da je potpuno nestao, ali je smanjen. Možda je to zbog činjenice da dobro radimo."

42-godišnjak je pokazao neka od oružja koja se nose na ramenu i koja je postrojba koristila za smanjenje prijetnje od napada zrakoplova i helikoptera na ukrajinske položaje na prvoj crti.

"Glavni zadatak za nas nije nužno pogoditi avion, već dati pilotu do znanja da smo ovdje", rekao je u skučenoj kontrolnoj sobi unutar malog bungalova.

"Ako nešto lansiramo na njih onda se boje, a velika je razlika između toga da ispale projektil iz aviona s jednog do dva kilometra i šest do sedam kilometara."

Komentari 192