Obavijesti

News

Komentari 309

Četiri godine zatvora za smrt dječaka: 'Pa kuda ste gledali!?'

Četiri godine zatvora za smrt dječaka: 'Pa kuda ste gledali!?'
5

Štefaniju Lindić (74) u petak su nepravomoćno proglasili krivom te joj izrekli četiri godine bezuvjetnog zatvora zbog nesreće u Samoboru kojoj je sredinom studenog 2017. godine preminuo dječak (6)

VIDEO

Vozili ste ulicom bez usporavanja ili kočenja, kuda ste gledali sam Bog zna. Puka je sreća da i taj drugi dječak nije teže ozlijeđen te da niste pokupili i majku, kazao je Stjepan Đurinec, predsjednik sudskog vijeća Općinskog suda u Novom Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Štefaniju Lindić (74) u petak su nepravomoćno proglasili krivom te joj izrekli četiri godine bezuvjetnog zatvora zbog prometne nesreće u kojoj je sredinom studenog 2017. godine preminuo dječak (6). Sud joj je izrekao i pet godina zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija. 

Zagreb: Suđenje Štefaniji Linidć za izazivanje prometne nesreće u kojoj je poginuo dječak

Optužnica ju je teretila da je 18. studenoga 2017. oko 18 sati u Samoboru iz nehaja skrivila prometnu nesreću. Kobnog dana Lindić je vozila Smart Fortwo Coupe kolnikom Trga kralja Tomislava u samom centru grada. Dolaskom do pješačkog prijelaza nije mu se približila brzinom pri kojoj bi mogla na vrijeme zaustaviti vozilo i propustiti pješake koji su već bili na zebri. Tada je naletjela na šestogodišnjaka i njegova tri godine starijeg brata, koji su u pratnji majke prelazili kolnik. 

Stariji dječak je lakše ozlijeđen, a mlađi je od stravičnih ozljeda lubanje preminuo jedan sat kasnije u bolnici.

Vještačenje je pokazalo da se kretala brzinom od oko 37,5 km/h na dijelu ceste gdje je ograničenje 50 km/h i da je bila udaljena 26 metara od majke s djecom u trenutku kad su stupili na prijelaz. Samim time, smatraju stručnjaka, pravodobnom reakcijom mogla je na vrijeme zaustaviti auto.

Posebno jak dojam na sudsko vijeće ostavila je snimka s jedne od nadzornih kamera koja se nalazi neposredno iza pješačkog prijelaza i uhvatila je sam trenutak naleta. Na njoj se vidi kako majka s djecom stoji s lijeve strane ulice ispred pješačkog prijelaza. Zastaje i čeka da prođe auto te kreće u prelazak ceste. Djeca su svega jedan korak ispred nje.

Sudac: Ovakav nalet dosad još nisam vidio

U tom trenutku s desne strane nailazi Lindić u Smartu i bez usporavanja ili kočenja naletava na djecu. Mlađi dječak ostaje nepomično ležati na tlu, a Lindić tad staje. 

- Štefanija Lindić, krivi ste. Što reći ? Tijekom sudskog postupka utvrđeno je da ste skrivili nezgodu u kojoj je život izgubilo dijete na pragu života, a prava je sreća da isto nije snašlo i drugog dječaka te njihovu majku. O svemu je odlučivao praktički jedan korak. Dinamika nesreće je takva da se dogodila u centru Samobora, na zebri, na jednoj strani vi, a na drugoj majka koja pažljivo gleda može li prijeći kolnik. Kud ste vi gledali? Što ste radili? To ne zna ni sam dragi Bog. K'o muha bez glave kupili ste tu djecu. Sreća da niste i druge - obrazložio je sudac.

- Rijetka je prilika da sud ima prilike vidjeti sam trenutak prometne nesreće. Ovakav nalet na samom pješačkom prijelazu dosad još nisam vidio. Vaš stupanj krivnje je velik. Vaša životna dob nije olakšavajuća okolnost. Ako ste u toj dobi spremni sjesti za volan, onda morate i snositi posljedice za to što učinite dok vozite - kazao je Đurinec dodajući da je Lindić svojom neprimjerenom vožnjom grubo prekršila prometne propise. 

Zagreb: Suđenje Štefaniji Linidć za izazivanje prometne nesreće u kojoj je poginuo dječak

Osvrnuvši se na završne riječi njezina branitelja Branka Šerića koji je rekao da u sudnici osjeća "oblak tuge", te molio da se on ne povećava izricanjem kazne bezuvjetnog zatvora, sudac Đurinec kazao je da će "oblak tuge" ipak biti još veći te da od strane majke "sijevaju munje i gromovi".

Istaknuo je i da na strani majke nema nikakvog doprinosa.

- Ona je uredno stala, propustila vozila i krenula, a tad ste naišli Vi - nastavio je Đurinec te dodao da je svjestan da je okrivljenoj kazna sigurno previsoka, no za majku djeteta je nedovoljna..

Prije samog izricanja presude Štefanijin branitelj u spis je predao medicinsku dokumentaciju iz psihijatrijske ordinacije dr. Vesne Kalšan Saik iz Samobora.

U povijesti bolesti iz ožujka 2018. godine navedena je dijagnoza "ostale reakcije na teški stres".

U nalazu je pregled nakon sedam mjeseci od nesreće u kojem periodu se liječila u Psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan u Zagrebu.

Njezino psihičko stanje opisano je riječima da je tijekom dana plačljiva i depresivna, dok tijekom jutra povraća i osjeća pritisak u prsima. U nalazu stoji i da se može se pomiriti s događajem koji joj je uništio život te da polako počinje voziti auto jer živi izvan grada. Saslušanja na sudu se boji i depresivna je.

Datum sljedećeg nalaza je 31. siječnja 2019. U psihičkom statusu Lindić piše da su vidljive promjene s anksiozno-depresivnim stanjem i subjektivnim osjećajem patnje. Emocionalno je labilna, plačljiva i teško se koncentrira. Povremeno ima tremor desne ruke nevezano s vanjskim zbivanjima, smanjen apetit i nereguliran san.

- Iz navedena dva nazala vidljive su smetnje i psihičke promjene registrirane i u vještvu. Svakako da je inkriminirani događaj ozbiljan stresni faktorkoji pobuđuje psihičke tegobe okrivljene - kazao je psihijatrijski vještak dr. Željko Marinić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 309
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik