Obavijesti

News

Komentari 40

Četvero uhićenih: Otkrivena ilegalna tvornica eurodizela

Sumnja se da su uhićeni ilegalnom preradom plavog dizela u eurodizel, prodajom toga goriva te neplaćanjem trošarina i PDV-a oštetili državni proračun za više od 4,6 milijuna kuna

VIDEO

Zbog sumnje da su ilegalnom preradom plavog dizela u eurodizel, prodajom toga goriva te neplaćanjem trošarina i PDV-a oštetili državni proračun za više od 4,6 milijuna kuna, policija je uhitila četvoricu osumnjičenika, a protiv ukupno 10 osoba i četiri tvrtke podnesene su kaznene prijave, izvijestila je u petak osječko-baranjska policija.

Policijski glasnogovornik Darijo Premec kazao je da je, u suradnji s Carinskom upravom i osječkim Općinskim državnim odvjetništvom (ODO), dovršen prvi dio kriminalističkog istraživanja nad osumnjičenicima koji su na đakovačkom području, od početka pa do kraja srpnja ove godine, izgradili nelegalno postrojenje za proizvodnju eurodizela iz plavog dizela, a potom krivotvorili poslovnu dokumentaciju najmanje deset trgovačkih društava kako bi fiktivnim prikazivanjem prodaje "plavog dizela" i  kupovine eurodizela, prikrili ilegalnu proizvodnju i prodaju lažnog eurodizela.

Pretvaranjem plavog dizela u eurodizel izbjegli su plaćanje trošarina za promet naftnim derivatima, kojima plavi dizel ne podlježe, u iznosu većem od 3,2 miljuna kuna, a fiktivnom kupovinom eurodizela plaćanje PDV-a za više od 1,4 milijuna kuna, pojasnio je Premec.

Osumnjičenici su "oprani" plavi dizel stavljali u promet putem benzinskih crpki u njihovom vlasništvu te tako pribavljali protupravnu imovinsku korist, a utvrđena je i sumnja da su počinili kazneno djelo onečišćenja okoliša, jer su na širem đakovačkom području podurčju, tijekom nelegalne proizvodnje, ispustili u tlo neutvrđenu količinu otpadne smjese aktivnog ugljena, kvarcnog pijeska s ostatcma naftinh derivata i na taj način ugrozili biljni i životinjski svijet, dodao je Premec.

Izvijestio je kako je pritvorskom nadzorniku predano četvero uhićenika. Protiv 10 osumnjičenika i četiri trgovačka društva, podesene su kaznene prijave, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Pomoćnik ravnatelja Carinske uprave Mario Demirović istaknuo je da takva kompleksna operacija krijumčarenja i porezne utaje uključuje i osnivanje više tvtki radi utaje poreza te sudjelovanje većeg broja ljudi kako bi se prikrio trag novca i isporuka goriva. Dodao je da se istraga proširuje na prošlu i 2014. godinu te kako se već sada može reći da ukupan iznos štete neće biti manji od 10 milijuna kuna.

Carinska uprava gotovo svake godine razbije jedan ovakav lanac krijumčarenja plavim dizelom ili ilegalnu tvornicu koja se bavi "pranjem" plavoga dizela, a ovo je jedna od najsofistciranijih ilegalnih tvornica koje smo ikada otkrili i jedn od najvećih uspjeha policije i carine u ovoj godini, rekao je Demirović. Dodao je da u ovome slučaju, za sada, utvrđena zouporaba 1,5 milijuna litara goriva.

Pojasnio je kako u ovakvim slučajevima osumnjičenici nabavljaju plavi dizel koji se u liegalnim pogonima obrađuje kroz posebne filtere, poput aktivnog ugljena, koristi se kvarcni pijesak i sumporna kiselina, da bi se na kraju dobilo gorivo najsličnije eurodizelu.  Istaknuo je da se u ovom sluačju radilo se o kvalitetnoj krivotvorini eurodizela te znatnom operativnom i financijskom, višemilijunskom zahvatu.

Dodao je da su zapečaćena sva skladišna i prodajna mjesta koja su služila ovoj ilegalnoj aktivnosti, uključujući i pet benzinskih crpki na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...