Obavijesti

News

Komentari 4

Cijela Australija bi uskoro mogla živjeti s covidom kao s gripom

Cijela Australija bi uskoro mogla živjeti s covidom kao s gripom

Australski premijer Scott Morrison rekao je da politički čelnici njegove zemlje žele prijeći u novu fazu života s covidom-19 kao da je riječ o gripi, ali će se prije toga posavjetovati sa zdravstvenim stručnjacima

Dan nakon sastanka s vladinim ministrima i čelnicima australskih saveznih država, Morrison je u subotu ujutro rekao novinarima da su razgovarali o prelasku na "fazu D" nacionalnog plana odgovora na pandemiju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Stravične scene iz Hong Konga: Pacijenti čekaju red na parkingu bolnice po noći na hladnoći 01:16

- Naše zračne luke su ponovno otvorene, međunarodni dolasci su dopušteni, trenutno postoje izuzeća od karantene za ljude koji se vraćaju, tako da smo sada već djelomično u fazi D - rekao je.

Čelnici su predložili odustajanje od uvjeta izolacije za bliske kontakte s oboljelima od covida-19 i zatražili daljnje savjete o tome od stručnog povjerenstva, rekao je.

U Kini najveći broj slučajeva Covida-19 u zadnje dvije godine
U Kini najveći broj slučajeva Covida-19 u zadnje dvije godine

Pravilo izolacije je dovelo do manjka radne snage u australskim tvrtkama, rekao je Morrison, čija se konzervativna vlada suočava s izborima u svibnju.

- Vjerujemo da smo sada prilično u fazi D, postoji nekoliko izuzetaka od toga. Faza D, zapamtite, znači živjeti s virusom poput gripe - rekao je.

U Hrvatskoj 1.538 novooboljelih od korone, umrlo je 14 ljudi
U Hrvatskoj 1.538 novooboljelih od korone, umrlo je 14 ljudi

Savezne države Zapadna Australija i Sjeverni teritorij trebale bi ukinuti mjere mjesec dana nakon istočnih država, rekao je.

Zdravstveni dužnosnici u Novom južnom Walesu, najmnogoljudnijoj državi, ovog su tjedna izrazili zabrinutost zbog porasta nove BA.2 podvarijante omikrona za koju su rekli da bi mogla udvostručiti dnevni broj slučajeva do kraja mjeseca s najnovijih brojki od oko 15.000.