Obavijesti

News

Komentari 54

Cijeli Dobrovac je zanijemio od šoka: 'Bože, zašto si ih uzeo?'

Cijeli Dobrovac je zanijemio od šoka: 'Bože, zašto si ih uzeo?'
7

Stradali u požaru: Djed preminulih mališana sjedio je pred obiteljskom kućom i plakao. Počela je padati kiša. Tiho je prozborio: ‘I Bog plače za njima...’

VIDEO

Upomoć! Upomoć! Požar!, prestravljeno je vikao Dario Šubert kad se jučer oko 10.30 sati vratio kući u Dobrovac kraj Lipika te vidio da mu gori kuća u kojoj su mu bili žena i dvoje djece.

Iz buktinje je bespomoćno pokušavao izvući suprugu Ivanu (26), sina Sašu (5) i kćer Emiliju (3). Nažalost, nije im bilo spasa. Požar je izbio na zasad neutvrđen način, a do tragedije je došlo dok je Dario bio u četiri kilometra udaljenom Lipiku. Ondje je otišao, ispričali su nam susjedi, kako bi platio račune. Kad se vratio, primijetio je dim koji je dolazio iz kuće. Počeo je spašavati obitelj, a prvi mu je u pomoć priskočio susjed Ante.

- Dario je trčao dvorištem sav izbezumljen. Dozivao je pomoć. Utrčao sam u kuću i vidio vatru u kuhinji. Čim sam otvorio vrata, dočekali su me gusti dim i velika vrućina - opisao nam je susjed.

Kad je otvorio ulazna vrata, na podu je našao Ivanu. Ruke su joj, ispričao nam je, bile krvave i čađave. Nije davala znakove života te ju je izvukao na dvorište. Potom se vratio u kuću kako bi pronašao djecu. Išao je od jedne do druge prostorije, kad ih je našao na podu. Našao ih je u prvoj sobi na lijevoj strani, gdje su ležali metar jedno od drugog. Oboje su bili prekriveni čađom. Prvo je uzeo dječaka i opipao mu bilo te ga iznio iz prostorije.

- Pokrio sam lice jaknom jer je dim bio pregust. Iznio sam djecu u dvorište i nazvao 112. Otac je bio u šoku. Nije mogao reagirati. Samo je zapomagao. Ubrzo su stigli i ostali susjedi te su započeli s oživljavanjem obitelji - rekao nam je susjed.

Nakon svega nekoliko minuta na intervenciju su stigli vatrogasci, policija i četiri vozila Hitne pomoći. Majku i djecu oživljavali su više od pola sata ispred kuće. Cijela Ulica hrvatskih branitelja, u kojima je obitelj živjela, i čitavo selo Dobrovac u šoku je nakon ove tragedije. Rijetko koji susjed je smogao snage da razgovara o uzrocima požara. Ante je nakon izvlačenja obitelji sjeo na pod. Pozlilo mu je te je povraćao.

- Ivana nije davala znakove života. Ruke su joj bile cijele izgorene do zglobova. Bilo je i mnogo krvi. U sobama je stanje bilo očajno pa od dima nisam mogao vidjeti ništa ispred sebe. Djecu sam slučajno opipao u tome mraku - kaže nam susjed. Ispred kuće se okupila i ožalošćena obitelj. Ivanin suprug i majka od šoka su završili u bolnici. K sebi ne može doći ni djed mališana.  

Sin je pola sata prije toga bio kod mene. Popio je kavu i otišao kući. Kada me nazvao, prvo nisam niti razumio što priča. Čim sam čuo, sjeo sam u auto i došao do njega, ali bilo je prekasno, potreseno je kazao Ivan Šubert, svekar preminule žene i djed mališana.

U očima suze, a u rukama tri lampiona koja je donio kako bi ih zapalio ispred kuće u kojoj je bila tragedija. I Bog plače za njima, dodao je kroz suze dok je vani počelo kišiti.

- Djeca su još sinoć bila kod mene. Rekli su: "Djede, ne želimo još ići kući"- ispričao je djed Ivan.

Čitav dan je jučer stajao kraj policijske trake i čekao da završi očevid. Policajce je stalno pitao kada će moći proći i pred kućom zapaliti tri svijeće svojim najmilijima, ali ga oni dok je trajao očevid nisu smjeli pustiti. U ruci je stiskao vrećicu s lampionima i neutješno plakao, a kad su oko 16 sati iz kuće iznosili tri tijela sjeo je kraj ceste i jecao. Do njega su došli sumještani i pokušali ga neuspješno utješiti.

I sami mještani Dobrovca su u šoku. Žale za svojim susjedima koje opisuju kao mirnu i dobru obitelj. U mjesto Dobrovac koje ima svega tri ulice obitelj se doselili prije dvije, tri godine. Isprva nitko od njih nije primijetio da se nešto događa u kući mlade obitelji. Tek kad su začuli sirene vatrogasaca, vozila Hitne pomoći i policije shvatili su da im gori kuća. Radi predostrožnosti vatrogasci su ubroz zatvorili plin, a u ulici je isključena i struja. Jedan susjed je u nastojanju da dim izađe iz kuće razbijao prozore s drvetom. Ubrzo je policija pola ulice ogradila trakom.

- Kad su se prije dvije i nešto godina tu doselili pomagao sam im zidati i urediti kuću. Djeca su bila jako draga. Svakog dana su mi razdragano veselo dolazila i vikala: “Gdje si Antiša, gdje si?” Ne mogu vjerovati da ih više nema. Još mi je sad muka. Nije me rat ubio, ali ovo... - kazao je susjed Ante koji je izvlačio obitelj iz kuće u plamenu.

Dodaje kako je tatu kada je otvorio vrata kuće odbacio unatrag plameni udar. Kako doznajemo otac je u bolnici zavšio zbog šoka i nagutao se dima. Susjed je iako čitav čađav i poderane odjeća prošao neozlijeđen. Kad ga je popustio adrenalin pozlilo mu je. Pio je vodu i povraćao. Duž čitave ulice se širio nesnosan miris paljevine. Darijeva sestra ne zna što je pošlo po zlu.

- Brat je nazvao oca. Plakao je i vrišta da mu kuća gori. Brzo je otišao do njega, a kad je stigao shvatio je da su u kući bili Ivana i djeca. U strašnom je šoku. Sad čuva kuću. Liječnica je pregledala tijela kad su ih izvadili iz kuće. Ne znaju još što im se dogodilo u kući - kazala nam je sestra Daria Šuberta.

Policija jučer popodne još nije znala što je uzrok požara.

- Po dojavi policije ovdje na licu mjesta u Dobrovcu na kućnom broju 44 u suradnji s policijom provodimo očevid. Upravo su stigli vještaci iz Zagreba iz forenzičkog centra Ivan Vučetić koji će na licu mjesta provesti vještačenja i utvrditi okolnosti i činjenice ovog tragičnog događaja koji se danas dogodio ovdje - kazao je Darko Žegarac, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Bjelovaru. Saznajemo kako je Ivana Šubert radila je kao medicinska sestra u obližnjem domu za starije i nemoćne. Bila je na godišnjem odmoru. Rodom je iz obližnje Prekopakre kraj Pakraca.

Očevid se jučer nastavio do kasnih večernjih sati. Policija je pokušavala utvrditi što je pošlo po zlu u obiteljskoj kući dok oca nije bilo. Neki susjedi smatrali su kako je do požara došlo do neispravnog dimnjaka, no službene potvrde još nema. kao jedan od mogućih uzroka spominjela se i eksplozija. No, to su i dalje samo nagađanja.

  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu