Obavijesti

News

Komentari 58

Cijeli život sanjao da postane liječnik, a nije mu se dalo učiti

Cijeli život sanjao da postane liječnik, a nije mu se dalo učiti
5

Siniša Aleksić iz Omarske je 2002. upisao Medicinski fakultet. Nikad ga nije završio. Lažirao je diplomu i zaposlio se kao stažist u Klinici za abdominalnu kirurgiju

VIDEO

Vješti prevarant može "preveslati" bilo koga - običnog malog čovjeka, pohlepnog biznismena, pa čak i multinacionalnu kompaniju. Kroz povijest je bilo bezbroj hohštaplera koji su iskorištavali ljudsku naivnost i živjeli od varanja, a neki su čak prikazivani kao "heroji" koji uzimaju novac od bogatih i glupih te su o njima pisane knjige i snimani filmovi. U najnovijem specijalu izdvojili smo neke od najzanimljivijih slučajeva prevara - u svijetu showbiznisa, sporta, bankarskog sektora, umjetnosti... Svaki drugi dan pročitajte novi članak iz specijala Najpoznatiji svjetski prevaranti.

Siniša Aleksić (27) iz Omarske kraj Prijedora godinama je lagao da studira medicinu. Nakon što je 'diplomirao' zaposlio se u KC Banja Luka i prevario cijeli liječnički konzilij. Policija ga je uhitila u ožujku 2010. godine zbog falsificiranja diplome i niza dokumenata koji su mu bili potrebni za ulogu.

Policija je tijekom pretresa stana, koji je Aleksić iznajmio u Banja Luci, te kuće u Omarskoj, odnijela računalo i skener uz pomoć kojeg je osumnjičeni "završio" studij na Medicinskom fakultetu u Banja Luci, a zatim se u siječnju 2010. godine normalno prijavio na natječaj banjalučkog Kliničkog centra za doktora stažistu na Klinici za abdominalnu kirurgiju.

Zdenka Krivokuća, dekanica Medicinskog fakulteta, izjavila je kako  Aleksić nije položio nijedan ispit na tom fakultetu. Krivokuća je pojasnila da se "doktor"  zaista u pisao na Medicinski fakultet u akademskoj 2002/2003. godini , a da je na vlastitu molbu ispisan s fakulteta 25. studenog 2009. godine. Za vrijeme studiranja nije položio niti jedan ispit.

Obitelj u Omarskoj slavila je nakon što se Siniša zaposlio u bolnici 15. veljače 2010. godine. Iako je završio samo medicinsku školu, nije djelovao nestručno. Na sreću, kao stažist samo je držao instrumente kirurzima pa nije mogao ozlijediti pacijente. Za to vrijeme, nije primao plaću.

Kroz suze, sve priznao

U istrazi se nije pokušavao braniti od optužbi. Policajcima je, kroz suze, ispričao da je diplomu falsificirao tako što s interneta “skinuo" diplomu medicinskog fakulteta, a pečat sa zahvalnice fakulteta. Rekao je da je cijeli život sanjao da postane liječnik, ali mu se nije dalo učiti. Štetu je pokušao umanjiti pričom da je bio štićenik Doma za nezbrinutu djecu. Međutim, i to je bila laž.

Imao je teško djetinjstvo

Šokirani su bili baka Stojica Zimonja i djed Dragutin Berić koji su ga othranili. Kažu da je učio po cijele dane i noći.  Stojica Zimonja kazala je da je njezin unuk " dobro dijete, za primjer ostalima , ali da ne zna kako je dospio u policiju". Opovrgnula je da je Aleksić bio štićenik Dječjeg doma "Rada Vranješević", ali i istakla da je imao teško djetinjstvo jer su ga oba roditelja napustila u ranoj mladosti. Aleksićev otac je sina napustio kad se rodio i otišao raditi u Njemačku. Siniša ga nikad nije upoznao. Majka je pak otišla na Kosovo kada je Siniša napunio tek četiri godine i tamo se preudala. Od tada su ga, kako priča Zimonja, othranili ona i djed Dragutin Berić.

-On je oduvijek sanjao o tome da postane liječnik... Na fakultet je krenuo 2002. godine, vrijedno je učio i išao na predavanja, pa nam nije ni bilo sumnjivo kad je prošle godine došao s fakultetskom diplomom. Nije diz'o glave s knjige! Pozvali smo susjede na piće i počastili ih, jer smo bili ponosni na njega, što je postao liječnik nakon svega što je prošao. Kad se zaposlio, rekao je da će nam, kao liječnik, vratiti sve što smo učinili za njega. Ovo nas je skroz dotuklo! Ma, više nam nije ni do čega, samo želimo da se vrati kući . Šta god da je bilo, popravit ćemo - ispričali su baka i djed nakon što je šokantna istina izašla na vidjelo.

VIDEO

Prozvali ga 'Doktor Pinokio'

Šokirani su bili i suradnici  u KBC Banja Luka jer je Aleksić bio 'fin, povučen i lijepo odgojen'. Nisu imali na temelju čega posumnjati da je sve izmislio, slovio je za jednog od najmarljivijih stažista na Odjelu , a djelovao je „potkovan znanjem“.  Nakon uhićenja, Aleksić je među bivšim kolegama dobio nadimak „doktor Pinokio“.

VIDEO

Imao nizak prag tolerancije na neuspjeh

Psiholozi kažu da je njegova obmana posljedica traume iz djetinjstva i previsoko postavljenih ciljeva. Psiholog Aleksandar Milić kazao je da je reč o inteligentnom mladiću koji je „imao nizak prag tolerancije na neuspjeh".

- Može se pretpostaviti da ga je, na primjer, prvi neuspjeh na fakultetu preusmjerio na „lakši put" do diplome. To je bio njegov odgovor na razliku između očekivanja okoline i osobnih želja i mogućnosti. Vjerojatno je smatrao da nema drugog izlaza, pa je svu svoju energiju investirao u niz laži i obmana , a onda mu se i cijeli život pretvorio u običnu obmanu - smatra Milić.

Aleksić je na sudu rekao da se ne osjeća krivim, a budući da nakon kriminalističke obrade nije bilo osnove da ga se zadrži u jednomjesečnom pritvoru, odlučeno je da će se od optužbi braniti sa slobode.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa