Obavijesti

News

Komentari 18

Cijena ne znači puno: Neki od lampiona nisu gorjeli ni 12 sati

Cijena ne znači puno: Neki od lampiona nisu gorjeli ni 12 sati
4

Dva plastična lampiona za 2,99 kuna imala su gotovo polovicu punjenja nakon 24 sata gorenja. Lampione smo kupili u petak, a upalili u subotu u osam sati ujutro. Držali smo ih vani

VIDEO

Devet sati nakon paljenja ugasio se stakleni lampion Mici, koji smo u Plodinama platili 6,99 kuna. Među skupljim je lampionima koje smo testirali. Treći je s desna na fotografiji.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:59

Lampione smo kupili u petak, a upalili u subotu u osam sati ujutro. Držali smo ih 24 sata vani, s jedne strane u zavjetrini. Ugasili smo ih u nedjelju u sedam ujutro (u međuvremenu se sat pomaknuo unatrag). Najbrže goreći lampion Mici tako nije izdržao ni do mraka, a kamoli do novoga dana. To se moglo i očekivati jer je visina parafinskog uloška bila 2,5 centimetara.

Lampioni su različitih oblika pa su u njima ulošci različitih debljina. Na nekima piše masa uloška, a na drugima ne. Neki se ulošci nisu mogli ni izvaditi kako bismo ih sami izvagali. Zato smo prije paljenja izmjerili visinu uloška i kod lampiona koji nisu izgorjeli usporedili je s visinom drugi dan u isto vrijeme, nakon gašenja.

Lampion Mici imao je i problema s poklopcem. Tanak je, a čvrsto se drži, pa se iskrivio pri skidanju prije paljenja i jedva smo ga vratili. Samo sat vremena dulje nego Mici gorio je lampion Piramida mini iz Peveca. On je bio najjeftiniji, stajao je 1,99 kuna, a na fotografiji je četvrti s desna. Uložak mu je bio visok pet centimetara, no uži je. Tijekom gorenja fitilj mu se odmicao sa sredine lampiona prema kraju pa je djelomično rastopio plastiku.

Malo više od pola dana gorio je stakleni bijeli lampion iz Kauflanda (na slici je četvrti s lijeva). Ugasio se u 20.15 sati. Izgledalo je kao da u njemu ima još centimetar “goriva”, no nakon skidanja poklopca vidjelo se da je tanki sloj parafina ostao samo na stijenkama, a u sredini ga više nije bilo. Stajao je 2,99 kuna, a nismo očekivali tako brzo gašenje jer mu je uložak bio visok 5,5 centimetara. No taj lampion se pokazao problematičnim već pri fotografiranju. Ugasio se nakon nekoliko minuta. Nakon ponovnog paljenja gorio je 12 sati i 15 minuta.

Manje od 24 sata gorio je još K-home mali lampion, koji je prvi slijeva na fotografiji. Ugasio se tri sata nakon ponoći, što znači da je gorio 17 sati.

I za njega je u stvari dobro što se ugasio jer mu se dio stijenke rastopio.

Među lampionima koji su izdržali 24 sata, treći slijeva, zove se Mala piramida, ujutro je izgledao kao da je na izdisaju. Ne bi dugo izdržao ni drugi slijeva, koji ima naljepnicu s likom Majke Božje i zove se Sveta slika.

Ugodno su iznenadili peti i deveti lampioni s lijeva. Vrlo su slični, neugledni, stoje manje od tri kune, a u njima je, posebno u petom, ostalo parafina za podosta sati gorenja. Njihov je problem tanka plastika koja se na toplini brzo iskrivi pa je metalni poklopac teško vratiti već nakon minute ili dvije.

Najdulje gori bijeli lampion, šesti s lijeva na fotografiji. Na njemu piše da je uljna svijeća, a čini se kako je riječ o ulošku koji se stavlja na prave lampione jer nema poklopca. Zatvoren je zalijepljenim papirom koji se nakon paljenja ne može vratiti. No gorio je dobro i nije se gasio, a ostalo ga je više od pola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela