Obavijesti

News

Komentari 0

Čile traži novog predsjednika, pobjednik Sebastian Pinera?

Čile traži novog predsjednika, pobjednik Sebastian Pinera?
1

Milijarder Pinera trebao bi lako pobijediti oslabjeli lijevi centar koji je zemljom vladao 22 godine u zadnjih 27. Međutim, ne očekuje se da će pobijediti u prvom krugu

VIDEO

Čile u nedjelju izlazi na izbore kako bi izabrao nasljednika predsjednice Michelle Bachelet a očekivana pobjeda konzervativca Sebastiana Pinere bit će novi uspjeh neoliberalne struje koja sve više osvaja taj kontinent.

Oko 14,3 milijuna građana Čilea pozvano je na birališta između 8 i 18 sati po lokalnom vremenu, odnosno između podneva i 22 sata po srednjoeuropskom kako bi dalo glas jednom od osam kandidata, od kojih čak šest pripada lijevom centru.

Milijarder Pinera trebao bi lako pobijediti oslabjeli lijevi centar koji je zemljom vladao 22 godine u zadnjih 27.

Krajem listopada u ispitivanju javnog mnijenja Centra za javne studije imao je potporu 34,5 glasača.

Čile bi se time pridružio Argentini i Brazilu koji su također s vlasti smijenili istaknute ljevičare koji su ondje vladali od početka stoljeća. I Peru i Paragvaj imaju konzervativne predsjednike, dok je ljevičarski populizam u Venezueli u dubokoj krizi.

"Želim biti predsjednik jedinstva, srednje klase, djece i starijih osoba, regija i ruralnog svijeta", rekao je taj milijarder na zadnjem predizbornom skupu.

Iza njega u ispitivanjima javnog mišljenja je Alejandro Guillier s 15,4 posto glasova, te predstavnik ekstremne ljevice Frente Amplio Beatriz Sanchez s 8,5 posto.

Izgledno je da Pinera u prvom krugu neće dobiti više od 50 posto glasova pa će morati u drugi krug 17. prosinca i to s najvjerojatnije Guillierom.

Radi se o sedmim izborima u Čileu od završetka vojne diktature Augusta Pinocheta 1990. godine.

Pinera, koji je bio predsjednik države od 2010. do 2014. godine, fokusirao je kampanju na obećanja da će povećati gospodarski rast, koji je prošle godine usporio na 1,6 posto sa 6,1 posto 2011., po podacima Svjetske banke.

Čile je zadnjih desetljeća imao jedno od najbrže rastućih gospodarstava u regiji zahvaljujući čemu je smanjio broj siromašnih s 26 na oko osam posto od 2000. do 2015. godine.

Pineri bi trebalo pogodovati i to što mnogi glasači ljevice neće izići na izbore jer su razočarani svađama između političara i na ljevici i na lijevom centru.

On je vlasnik poslovnog carstva koje uključuje zrakoplovnu kompaniju, televizijsku postaju i nogometnu momčad, a simpatije javnosti osvojio je među ostalim i dobro organiziranom akcijom spašavanja 33 rudara tijekom svojeg prethodnog mandata.

No smatralo se i da je preblizak poslovnim krugovima jer mu je kabinet bio pun poduzetnika, kao i zbog navodno spore obnove nakon potresa 2010. godine.

Njegova pobjeda značila bi nastavak jačanja neoliberalne struje u Latinskoj Americi, nakon pobjeda konzervativaca Mauricija Macrija u Argentini 2015., Michela Temera u Brazilu i Pedra Pabla Kuczynskog u Peruu 2016. te Horacija Cartesa u Paragvaju 2013.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.