News

Komentari 0

COP26: Kina i SAD se dogovorile o "jačanju klimatske akcije"

COP26: Kina i SAD se dogovorile o "jačanju klimatske akcije"

Sporazum koji su u srijedu na COP26 objavile Kina i Sjedinjene Države o jačanju klimatskih ambicija, je "korak u dobrom smjeru", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres

Kina i Sjedinjene Države dogovorile su "zajedničku deklaraciju o jačanju akcije za klimu", objavio je u srijedu u Glasgowu kineski izaslanik za klimu, Xie Zhenhua.

"Dvije strane priznaju jaz između sadašnjih napora i ciljeva Pariškog sporazuma, tako da ćemo zajedno pojačati klimatsku akciju", izjavio je kineski dužnosnik novinarima na konferenciji o klimi COP26 u Glasgowu.  

Sporazum pokazuje "da je suradnja jedini put za Kinu i Sjedinjene Države", naglasio je Xie. 

Kina stvara najviše stakleničkih plinova na svijetu, a Sjedinjene Države ju slijede. 

Američki predsjednik Joe Biden, koji je došao u Glasgow na početku konferencije COP26 prošlog tjedna, nedolazak svog kineskog kolege Xi Jinpinga nazvao je "velikom pogreškom". 

"Kao dvije najveće svjetske sile, Kina i Sjedinjene Države moraju preuzeti odgovornost i raditi zajedno i s drugim stranama u borbi protiv klimatskih promjena", izjavio je kineski izaslanik. 

Sporazum koji su u srijedu na COP26 objavile Kina i Sjedinjene Države o jačanju klimatskih ambicija, je "korak u dobrom smjeru", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

"Pozdravljam današnji sporazum između Kine i Sjedinjenih Država o zajedničkom radu na poduzimanju ambicioznijih mjera za klimu tijekom ovog desetljeća", napisao je na Twitteru i naglasio da rješavanje "klimatske krize zahtijeva međunarodnu suradnju i solidarnost". 

Sporazum SAD-a i Kine pozdravio je i europski povjerenik za klimatsku politiku Frans Timmermans rekavši da će to pomoći zemljama da postignu dogovor na klimatskom samitu UN-a.

"Stvarno je ohrabrujuće vidjeti da su te zemlje koje su bile u sukobu u toliko mnogo područja pronašle zajednički jezik oko najvećeg izazova s kojim se čovječanstvo danas suočava", rekao je Timmermans za Reuters.

"To također pokazuje da SAD i Kina znaju da ova tema nadilazi druga pitanja. I svakako nam pomaže ovdje na COP-u da postignemo dogovor."

'Cilj da se globalno zatopljenje ograniči na 1,5 Celzijeva stupnja ostao je nadohvat ruke...'

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je svjetske lidere u srijedu da daju veća obećanja na klimatskoj konferenciji u Glasgowu i rekao da je cilj da se globalno zatopljenje ograniči na 1,5 Celzijeva stupnja ostao nadohvat ruke.

Do kraja samita COP26 ostalo je tek nekoliko dana pa je Johnson otputovao u Škotsku kako bi pokušao uvjeriti druge lidere da svojim pregovaračima daju više prostora za postizanje dogovora o najtežim pitanjima - financijama i ciljevima smanjenja emisija.

"Sada vidimo da su stvari teške, ali to ne znači da su nemoguće", rekao je Johnson na konferenciji za medije.

"To ne znači da ne možemo održati (cilj od) 1,5 (Celzijeva stupnja) na životu. Mislim da s dovoljno energije i predanosti te s vođama iz cijelog svijeta koji sada zovu svoje pregovarače i traže da se pomaknu na način na koji znaju da to mogu, i trebaju se pomaknuti, mislim da to i dalje možemo postići."

COP26 nada se da će provesti u djelo povijesni Pariški klimatski sporazum iz 2015. kada su se zemlje dogovorile da će ograničiti globalno zatopljenje puno ispod 2 Celzijeva stupnja i pokušati ga ograničiti na 1,5 Celzijeva stupnja.

Otada znanstvenici upozoravaju da će prelazak praga od 1,5 Celzijeva stupnja dovesti do značajnog porasta razine mora, poplava, suša, šumskih požara i oluja od onih koji se već pojavljuju, kao i da će neki učinci klimatskih promjena biti potencijalno nepovratni.

Britanski premijer rekao je da je došao potaknuti pregovore kako bi se postigao sporazum, no oporbeni zastupnici njegov dolazak opisuju kao jednodnevan izlet i kažu da to nije ni blizu dovoljno da utječe na pregovore.

"Ako stvarno vjeruje u to, neka ne ide kući za par sati - ostani ovdje i bori se", rekao je novinarima Ed Miliband, glasnogovornik za klimu oporbene Laburističke stranke.

"Postoji velika odluka za Veliku Britaniju, a to je imate li veliku javnu borbu o ovome? Ili idete na niži zajednički nazivnik? Ja bih rekao da morate imati veliku javnu borbu o ovome."

Johnson je rekao da je proveo dan bodreći pregovaračke timove da postignu napredak i da se vraća u London "klimatski prihvatljivim prijevoznim sredstvom".

"Pošto ulazimo u završnicu...Ne mogu reći da će biti lako. Sigurno ne mogu reći da će biti dovoljno, ali moramo učiniti apsolutno sve što možemo", rekao je Johnson. "Ako možemo postići napredak, on će ovisiti o financijama."

Najčitaniji članci