Obavijesti

News

Komentari 45

Civilne udruge se skupile pred Vladom zbog rezanja sredstava

Civilne udruge se skupile pred Vladom zbog rezanja sredstava
6

Prošla Vlada u travnju ove godine srezala je sredstva Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva za čak 30 milijuna kuna, od koje je 400 udruga dobivalo potporu

VIDEO

Nakon što je prošla Vlada u travnju ove godine srezala sredstva Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva za čak 30 milijuna kuna, od koje je 400 udruga dobivalo potporu, aktivisti udruga za razvoj civilnog društva danas su prije sjednice Vlade ponovno došli pred Banske dvore. Kako su i tada, prije pola godine najavljivali pred Vladom, danas su upozorili vladajuće da se dogodilo upravo ono što su predviđali, a to je gašenje udruga koja se bave socijalno najranjivijim skupinama društva zbog nedostatka sredstava.

Prošla Vlada donijela je štetnu odluku, a to je da se drastično oduzmu novci Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva. Nažalost, ono što smo upozoravali i što smo predviđali da će se desiti, desilo se. Danas, šest mjeseci nakon što se takva odluka donijela, organizacije civilnog društva su u dosta lošem stanju. To je gotovo 400 organizacija koje su primale potporu od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Organizacije su prisiljene otpuštati ljude koje su se bavile uslugama, prisiljene su smanjivati svoje usluge, a neke su kompletno obustavile svoje programske aktivnosti i svele se na par entuzijastičkih volontera koje imaju neku volju i motivaciju nastaviti s time- rekla je Mirela Travar iz inicijative Za snažno civilno društvo.

Sanja Tarcaj, predsjednica udruge gluhoslijepih osoba Dodir, naglasila je kako su gluhoslijepe osobe i osobe s invaliditetom potpuno izolirana i nevidljiva skupina u društvu.

-Situacija gluohslijepih osoba, socijalno najranjivijih, ponovno se vratila u situaciju od prije 20 godina kad su gluhoslijepe osobe bile izolirane. Morali smo otpustiti troje ljudi i prepoloviti usluge gluhoslijepim osobama što se odrazilo na njihov svakodnevni život. Oni su ponovno gurnuti u izolaciju, ne mogu se uključiti u sve lokalne organizacije, a mi kao krovna organizacija ne možemo potaknuti  bolje promicanje prava gluhoslijepih osoba. Ono što smo govorili, osobe s invaliditetom, posebne ranjive skupine kao dio civilnog društva, su zaboravljene i postale nevidljive- rekla je Tarcaj.

Nikola Tadić iz Saveza osoba za autizam Hrvatske istaknuo je kako je njihov Savez, jedan od mnogih, koji je morao prekinuti s radom.

-U travnju 2016. sam bio na ovom istom mjestu i tada smo govorili da prijeti situacija da će se nekim organizacijama, između ostalih i mojoj koja okuplja 13 udruga članica, dogoditi da će se morati ugasiti aktivnosti ukoliko uredba o dodjeli sredstava ostane na istoj razini koja je bila u tom trenutku. Nažalost, bio sam prorok. Trenutno je Savez osoba za autizam Hrvatske obustavio sve svoje aktivnosti i ostao je prepušten entuzijazmu par roditelja koji već imaju puno obveza- rekao je Tadić.

Članovi udruga istaknuli su kako do sada ni s kim u Vladi nisu ostvarili komunikaciju te  nisu dobili odgovor zašto su se sredstva za razvoj civilnoga društva tako drastično rezala

- Nadamo se da novoformirana Vlada neće donositi političke odluke koje su štetne za društvene koristi i ekonomski razvoj jer to je upravo ono što organizacije civilnog društva rade. Želimo da se postotak koji je bio na stavci za razvoj civilnog društva u novoj Uredbi o raspodjeli prihoda igara na sreću 2017. godine vrati na postotak koji je bio. Tražimo isto tako da se javnosti podastru podaci o tome gdje su završila lutrijska sredstva koja su se oduzela civilnome društvu, jesu li se ona potrošila, jesu li raspisani natječaji i kojim korisničkim skupinama su ta sredstva otišla. 10.000 volontera je sudjelovalo u aktivnostima 2015. godine, što je otprilike vrijednost rada osam milijuna kuna. To je ono što organizacije znače za RH- zaključila je Travar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik