Obavijesti

News

Komentari 32

'Cjepivo nije problem'. Ali je zato problem sve oko cijepljenja

'Cjepivo nije problem'. Ali je zato problem sve oko cijepljenja
1

"Cjepivo više nije problem", trijumfalno je izjavio premijer Plenković, poručujući kako imamo dovoljno cjepiva do ljeta. I možda je riješio problem cjepiva, ali organizacija i proces cijepljenja još uvijek su problem.

VIDEO

Prije nešto manje od godinu dana, u kampanji za parlamentarne izbore, Andrej Plenković je poručio: "Hrvatska je pobijedila covid-19, ova vlada je pobijedila covid-19, mi smo savladali epidemiju".

"Kakvo bi bilo ozračje u Hrvatskoj da smo imali 3000 mrtvih? A moglo se dogoditi", govorio je premijer krajem svibnja 2020. godine u obilasku Splitsko-dalmatinske županije.

Tada je Hrvatska bilježila ukupno stotinjak umrlih od koronavirusa. Do danas broj umrlih popeo se na 6692. Nakon te "pobjede" Hrvatska je prošla još dva vala pandemije i danas je prva među 47 europskih zemalja po broju novozaraženih na milijun stanovnika i sedma u Europi po broju umrlih.

I danas Hrvatska bilježi tri tisuće novozaraženih.

A jučer Andrej Plenković je poručio, duboko u kampanji za lokalne izbore, kako "cjepivo više nije problem".

Sve je problem

Iako je posve jasno da je cjepivo, zajedno s procesom cijepljenja, raspodjelom cjepiva, nabavkom cjepiva, organizacijom cijepljenja i promocijom cijepljenja, itekako značajan problem. U vrijeme eksplozije trećeg vala pandemije, popraćenog puno opasnijim sojem virusa nego prije godinu dana.

I kao što je Plenković na parlamentarnim izborima koristio "pobjedu nad koronom" za osvajanje drugog mandata, tako i ovo navodno rješavanje problema cjepiva koristi kao glavni argument za lokalne izbore.

Iako je problem sa cjepivom daleko od riješenog.

Beroševa afera

Najprije je Plenković naručio premalo cjepiva, pa se pravdao kako bi ga napadali da je naručio previše i tako bacio državu u trošak. Kao da je doista, pored svih troškova, nabava spasonosnog cjepiva problematična. 

Zatim premijer ima problem s ministrom zdravstva i troškovima financiranja platforme za cijepljenje, o čemu se i dalje raspravlja u javnosti i traži se ostavka Vilija Beroša.

Pa smo imali cijepljenje preko reda i mimo reda, cijepljenje povlaštenih i njihove rodbine, prijatelja, poznanika.

Potom smo dobili raspad sustava cijepljenja: preko glavne platforme neki čekaju svoj termin mjesecima, dok na cijepljenje dolaze mlađi i zdraviji, mnogi zovu obiteljske liječnike koji ih naručuju preko reda, dolazi do naguravanja za jednu vrstu cjepiva, kao da je ona druga lošija...

Debakl promocije cjepiva

A Vladina promocija cijepljenja, sudeći po procjenama, doživjela je debakl jer unatoč Plenkovićevim porukama da cjepiva sada napokon ima dovoljno, nastaje problem s brojem ljudi koji se žele cijepiti.

"Cjepivo nije problem", hvali se Plenković u predizbornom zanosu. No očito je sve drugo problem.

Korona se i dalje mahnito širi, građani očito ne poštuju epidemiološke mjere, Nacionalni stožer izgubio je kredibilitet, ministar zdravstva je na izlaznim vratima, promocija cijepljenja pretvorila se u širenje panike oko AstraZenece i nuspojava, stvorila se psihoza oko jednog cjepiva koje se odbacuje i drugog za kojeg se smatra da je jedino spasonosno, a roditelji gledaju kako njihova djeca studenti dolaze na red za cijepljenje prije njih.

Pored svega toga, u javnost izlaze nedoumice oko toga je li ispravno najprije cijepiti stariju ili radno sposobnu populaciju.

Preuzima zasluge

Naravno, Plenković odbija odgovornost za sve probleme u organizaciji i procesu cijepljenja, ali preuzima zasluge za rješavanje problema sa cijepljenjem. Koji nisu riješeni.

Takva poruka predsjednika Vlade, posve očekivano, uklapa se u ostale predizborne poteze koje Plenković poduzima u zadnje vrijeme: podjela Covid dodatka penzionerima, isplata dugova za lijekove, financijske olakšice mladima, a sada se hvali nabavkom cjepiva.

Odgovornost je, opet, prebacio na građane koje je pozvao da "vide što se zbiva oko njih". Svejedno, mnogi od onih koji sve to vide već mjesecima uzaludno čekaju svoj red za cijepljenje. Dok svakodnevno umire sve više ljudi.

Nepodnošljiva je lakoća kojom Plenković proglašava "pobjede" i "rješenja problema" u vezi koronavirusa. I u najmanju ruku, nepristojno je da pandemiju koristi u predizborne svrhe, dok to istovremeno zamjera svojim političkim suparnicima.

I ponovno se sve svodi na onu staru: vjerujete li premijeru ili vlastitim očima?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)