Obavijesti

News

Komentari 261

Članovima Vlade plaćamo čak i kamate za njihove nekretnine

Članovima Vlade plaćamo čak i kamate za njihove nekretnine
1

Karamarko, Brkić i Buljević imaju 2% kamate, Marić je dobio povoljne kredite dok je bio u Šukerova desna ruka, a Dobrović ima subvenciju Ministarstva znanosti

VIDEO

Dok je većini zaduženih građana kredit mač nad glavom zbog visokih i promjenjivih kamata i tečaja, u novoj Vladi postoje ministri koji o tome ne moraju brinuti.  

Krediti su im odobreni uz izuzetno povoljne kamatne stope zahvaljujući njihovu radu u vojsci, policiji, tajnim službama ili znanstvenoj zajednici. Svima njima država kroz svoje institucije pomaže u otplati kredita kojima su se stambeno zbrinuli. Izvan te skupine je novi ministar financija Zdravko Marić. Država mu ne subvencionira kredite koje je dignuo za svoje stanove, ali nije nam obrazložio povoljnu kamatu od četiri i 3,97 posto.

Iako se razlika u kamati od dva, četiri ili šest posto ne čini na prvi pogled prevelikom, dugoročno ostvaruju goleme uštede u svojim kućnim budžetima.
Ako uzmemo kredit od 750.000 kuna i rok otplate 20 godina s kamatom od dva posto, treba dodatno platiti “tek” 150 tisuća kuna. Već na četiri posto novac za kamate skače na 300.000 kuna, a po kamati od šest posto treba vratiti čak 451 tisuću kuna banci.

Prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko je u skupini onih kojima država najviše plaća za kamate. 

Okusio što je pravi kredit

Još 1994. godine je kao načelnik Policijske uprave Zagreba dobio kredit na 40 godina uz kamatu od samo dva posto. U imovinskoj kartici je prijavio da ima kredit od 333.104 kune, za koji mjesečno izdvaja 1990 kuna. Novac je iskoristio za kupnju stana od 105 kvadrata u Zagrebu.

- Gospodin Karamarko je kao načelnik dobio od Ministarstva unutarnjih poslova kredit za stambeno zbrinjavanje koji je realiziran preko Zagrebačke banke - odgovorili su nam iz HDZ-a.

Tih godina krediti su bili za današnje pojmove nezamislivo skupi - kamata je bila, prema podacima HNB-a, oko 15 posto. Banke su tada tražile jamce, zaloge za tako velike kredite. Karamarko se prije četiri godine zadužio za manje od 43.000 kuna po komercijalnim uvjetima s 8,65 posto kamate. Za taj kredit prvi potpredsjednik Vlade plaća mjesečno 1206 kuna.

Državna Sigurnosno obavještajna agencija također ima povoljne kreditne linije za svoje djelatnike, a iskoristili su ih i novi ministar obrane Josip Buljević te vjerojatno potencijalni ministar branitelja Milijan Brkić.

Buljević je kupio stan od 94 kvadrata u Zagrebu vrijedan 1,4 milijuna kuna kreditom od 170.000 eura. Kredit je dobio 2009. godine s dva posto kamate na 20 godina. Rata mu je oko 6500 kuna.

- Takav sporazum imala je Privredna banka i SOA. Svi pripadnici službe mogli su dobiti kredit, a kad sam sve pokrenuo, nisam čak ni bio dužnosnik, nego samo načelnik odjela - kaže nam Buljević i potvrđuje kako je sve potrošio za obiteljski stan.

Prema službenom životopisu, Buljević je bio ravnatelj SOA-e od listopada 2008. pa do listopada 2012. godine.

U SOA-i je bio od 2005. godine i sadašnji glavni tajnik HDZ-a te mogući ministar branitelja Milijan Brkić, a to je iskoristio za povoljni kredit od čak 200.000 eura po kamati od dva posto. Prijavio je da je njime kupio stan nešto veći od 143 kvadrata. Međutim, Brkić ima problema s ispunjavanjem kartice. 

Stan je veličine 89 kvadrata, a kako saznajemo, uz njega je kupio još jedan za isti novac i spojio do kvadrature koju je prijavio.

Šutnja o Vasinoj imovini

No tajna Brkićeve imovine koju nije objasnio je kako je između 2007. i 2011. godine uspio sa suprugom otplatiti 400.000 eura nepovoljnijeg kredita. Brkić za otplatu stana daje oko 9500 kuna (iako je u kartici napisao eura).
 
Za razliku od slučaja Tomislava Karamarka, preko HDZ-a nismo uspjeli dobiti odgovore na pitanja o otplati dugova, subvencioniranom kreditu Milijana Brkića i njegove obitelji. 

Svi oni koji imaju subvencionirane kredite barem ih redovito otplaćuju. Poseban slučaj je bivši ministar branitelja Mijo Crnoja koji već sedam godina, prema vlastitom priznanju, drži 56.000 eura na svojem računu umjesto da je s njima sagradio obiteljsku kuću u Samoboru, za što je besplatno dobio zemljište od Grada Samobora.

Porezni obveznici subvencioniraju kamatu Crnoji za kredit koji je dobio preko Ministarstva branitelja. Novcem je trebao napraviti kuću, a ne uzimati kamate jer mu je položen na računu. Međutim, nakon što je afera izbila u javnost, Crnoja nije izgubio pravo na namjenski kredit. Dapače. 

Iako se kredit inače mora iskoristiti u godinu dana, sedam godina od podizanja, u veljači ove godine Crnoja je dobio još godinu dana roka da ga iskoristi. U to doba dva tjedna nije bio na dužnosti. Ministarstvo branitelja već mjesec dana u potpunosti ignorira naš upit s koliko novca svaki mjesec subvencioniramo kamate na Crnojin kredit.

Dva kredita za dva stana

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač se  2007. godine kao tadašnji zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova zadužio u državnoj Hrvatskoj poštanskoj banci za 1,25 milijuna kuna. Dobio je kamatu od četiri posto iako su u to doba kamate, prema podacima HNB-a, varirale od 4,75 do 5,23 posto. 

Ministar Kovač se ispričao što nije u mogućnosti odgovoriti o tom kreditu jer je bio s premijerom Tihomirom Oreškovićem u službenom posjetu Berlinu. S obitelji je za taj novac kupio stan od 109 kvadrata u Zagrebu, čiju vrijednost je ove godine procijenio na 1,7 milijuna kuna.

Sadašnji ministar financija Zdravko Marić je oba kredita, za dva stana, dignuo dok je bio državni tajnik u Ministarstvu financija, praktički drugi čovjek iza ministra Ivana Šukera. I on je dobio u državnom HPB-u 1,25 milijuna kuna uz kamatu četiri posto. U Zagrebačkoj banci je godinu dana kasnije dignuo kredit od 67.400 eura uz 3,97 posto. Kamate su tada bile između pet i sedam posto. 

- Krediti su dignuti prije obnašanja funkcije ministra i nisu subvencionirani - samo su kratko odgovorili iz Ministarstva financija ne obrazlažući kako je mladi ministar dobio povoljne kredite.

Bolje nego u švicarcima

I novi ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović ima kredit od 80.000 eura s kamatom od 2,5 posto koji je iskoristio za kupnju stana od 90 kvadrata. Odgovorio nam je da je subvencioniranu kamatu dobio preko Ministarstva znanosti na natječaju za znanstvene djelatnike. 

On je inače radio na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a ima i sedmero djece što je pomoglo da bude pri vrhu liste. Novi ministar znanosti nema kredite kao ni imovinu. Supruga mu je imućnija, a ima i kredit s kamatom od tek 2,68 posto. Diglnua je 20.000 eura u Zabi prije 12 godina. Nisu nam odgovorili na osnovu čega je dobila tako povoljan kredit. 

Stambeni krediti, kao najpovoljniji, i danas su, u vrijeme pada kamata, uglavnom iznad pet posto. U zadnjih 15 godina imali su višu kamatu, a čak i oni na početku povoljni, u švicarcima, nikad nisu pali ispad četiri posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 261
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao