Obavijesti

News

Komentari 16

Ćorić: Ne strahujem od DORH-a, moj mandat je na raspolaganju uvijek. Plenković je izbornik

Ćorić: Ne strahujem od DORH-a, moj mandat je na raspolaganju uvijek. Plenković je izbornik

Predsjednik Vlade je onaj koji je izbornik tima i on zna ocijeniti tko mu od igrača treba, rekao je Ćorić. Komentirao je i cijene energenata, opskrbu plinom i situaciju u Ukrajini

Ukoliko se ova situacija nastavi i kriza potraje, naravno da ćemo promišljati o novim mjerama. Ali nadam se da će sukob u Ukrajini, ruska agresija stati i da ćemo doživjeti mir, poručio je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić vezano za poskupljenje cijena energenata. 

POGLEDAJTE VIDEO: Presica Ćorića 

Što se tiče izvoznika koji traže pomoć Vlade, ministar je rekao kako razmišljaju o pravnim osobama koje su značajnije prisutne u Rusiji te da u analizama traže rješenja. Poručio je kako to nisu okolnosti koje su mogli predvidjeti. 

- Ono što naši poduzetnici rade, koliko čujem, jest da traže alternativne kanale distribucije svojih proizvoda i ministarstvo gospodarstva im je na raspolaganju. Vidjet ćemo kako ćemo, ukoliko to bude potrebno, doskočiti ovoj situaciji - rekao je. 

'Ruski bogataši u Hrvatskoj? Ne znam ima li popis'

Upitan ima li Hrvatska popis ruskih bogataša koji djeluju ovdje i hoće li Hrvatska djelovati sankcijama prema njima, Ćorić je priznao da ga je pitanje malo zateklo. 

-  Ne znam postoji li popis, doista ne znam, ja nisam imao priliku upoznati niti jednog ruskog bogataša u RH. Smatram da će RH slijediti praksu drugih zemalja na tu temu - rekao je dodavši kako on shvaća da ostale zemlje sankcije uvode onim Rusima koji su povezani s režimom.

'Opskrba plina je neometana' 

Opskrba plina je neometana, dodao je istaknuvši da nema naznaka da će se nešto i promijeniti.

- Prekid isporuke plina od strane Ruske federacije prouzročio bi veliku štetu za europsko gospodarstvo,  ali nedavno u Bruxellesu ti tonovi  o prekidu opskrbe nisu bili dominantni - rekao je.

Na pitanje hoće li ostati ograničene cijene goriva, ministar je istaknuo kako će u subotu imati sve konačne izračune pa će donijeti tijekom vikenda odluku što će dalje.

Ćorić: 'U narednom razdoblju će doći do spajanja s ukrajinskim elektro-energetskim sustavom'
Ćorić: 'U narednom razdoblju će doći do spajanja s ukrajinskim elektro-energetskim sustavom'

'Predsjednik Vlade je izbornik tima i on će odlučiti tko od igrača ide dalje, a tko će odmoriti'

Komentirao je i zahtjev DORH-a koji je stigao Vladi za skidanje imuniteta ministru rada Josipu Aladroviću. 

- Ovaj zahtjev za kolegu Aladrovića je prvi takav u povijesti i nije uobičajen. Bit će proučen i predsjednik Vlade će reagirati - rekao je. 

A postoji mogućnost, obzirom da se i on spominje kao osoba koja bi mogla završiti pod istragom zbog vjetroelektrane Krš-Pađene, da u rekonstrukciji ostanemo i bez njega. Ćorić s tim nema problema ako tako premijer odluči.

Za Ćorića nema drame: Cijene baznih goriva neće rasti, imamo i zalihe za nekoliko mjeseci
Za Ćorića nema drame: Cijene baznih goriva neće rasti, imamo i zalihe za nekoliko mjeseci

- Ja radim svoj posao kao i do sad, radit ću ga dokle budem imao povjerenje predsjednika Vlade. Radim ovo pet godina, vodio sam širok portfelj resora, i moj mandat je u svakom trenutku na raspolaganju. I ja s tim nemam nikakvih problema. Zašto bih strahovao od akcije DORH-a? Građanin sam Republike Hrvatske i uvijek im stojim na raspolaganju - rekao je dodavši kako je predsjednik Vlade izbornik tima i on bira svoje igrače. 

- Ja sam dao sve od sebe da je hrvatsko gospodarstvo u ovom trenutku znatno jače nego je bilo prije nekoliko godina. Predsjednik Vlade će znati ocijeniti tko mu od igrača treba, a tko će odmoriti. Vrlo je to jednostavno, nismo još imali razgovor na tu temu - rekao je.