Obavijesti

News

Komentari 33

Ćorić o nasljedniku Horvata: Paladina je mladi stručnjak, o njemu sam čuo sve najbolje

Ćorić o nasljedniku Horvata: Paladina je mladi stručnjak, o njemu sam čuo sve najbolje

Nadamo se smanjenju, odnosno deeskalaciji sukoba, što bi moglo donijeti do smirivanja tržišta, no to nikako nije moguće predvidjeti, rekao je Tomislav Ćorić nakon sjednice Vlade

VIDEO

Mandati svih ministara su na raspolaganju predsjedniku Vlade i on će odlučiti o tome, rekao je ministar Tomislav Ćorić nakon sjednice Vlade upitan ostaje li Josip Aladrović i dalje ministar iako su mu danas skinuli imunitet na zahtjev DORH-a, a kako bi protiv njega mogli pokrenuti kazneni postupak. 

POGLEDAJTE VIDEO

Premijer Andrej Plenković je na današnjoj izvanrednoj sjednici Vlade najavio i izmjene Zakona o Vladi kojom će se institut imuniteta ministrima ukinuti te više DORH-u neće biti potrebno odobrenje Vlade da bi protiv nekog ministra pokrenulo postupak. 

A Vladu je sazvao zbog najavljenog poskupljenja goriva, a obzirom da Uredba kojom su cijene zamrznuli istječe danas u ponoć. Stoga su fiksirali marže i smanjili trošarine na benzin i dizel. Smanjenjem trošarina država će ostati bez 150 milijuna kuna prihoda. Ovog puta cijenu nisu zamrznuli pa je pitanje što će biti ukoliko cijena naraste i uz ove dvije mjere Vlade. 

Evo kolike će biti nove cijene goriva. Plenković: 'Smanjujemo maržu i snižavamo trošarine'
Evo kolike će biti nove cijene goriva. Plenković: 'Smanjujemo maržu i snižavamo trošarine'

- Današnjim odlukama išli smo u dva smjera - osigurati opskrbu i ublažiti cjenovni udar koji se dogodio na svjetskom i regionalnom tržištu. Naše odluke ticale su se ograničenja marži distributera za benzin i dizel i smanjenja trošarina na dvije od tri komponente. Ono čemu svjedočimo je eskalacija cijena na svim tržištima energenata. Jutros je cijena struje dostigla 540 eura po MW/h. Kad govorimo o plinu, cijena je jutros bila 320 eura po MW/h, a lani na ovaj dan 18. Cijena brenta nafte je prešla i 120 dolara po barelu, u situaciji smo kad ne možemo predvidjeti dokle će ova eskalacija cijena ići. Nadamo smanjenju, odnosno deeskalaciji sukoba, što bi moglo dovesti do smirivanja tržišta, no to nikako nije moguće predvidjeti - istaknuo je ministar Ćorić.

Što se tiče cijena struje, istaknuo je kako nema nikakvog razloga da dođe do korekcija cijena koje su najavljene od 1. travnja.

Na pitanje oko tvrtki koje rade u Hrvatskoj, a koje su u ruskom vlasništvu, poput Đure Đakovića, Ćorić je poručio da je od prošlog tjedna uspostavljen kontakt s tom tvrtkom te da vjeruje da će uskoro pronaći rješenje.

- Mogu posvjedočiti da firme koje su izvozile u Rusiju bilježe lošije rezultate. Što se tiče firmi koje su vlasnički povezane s vlasnicima u Rusiji, a koje su na listi za sankcije, koliko znam to je jedino Đuro Đaković - rekao je.

Ćorić o novom ministru

Na pitanje o Josipu Paladini, kao izglednom novom ministru graditeljstva, rekao je kako se radi o mladom, ali iskusnom stručnjaku.

- Čuo sam  sve najbolje o njemu. Vjerujem kako će entuzijazam s kojim će ući na posao, koji je silno potreban što se tiče obnove, zasigurno doživjeti pojačan intenzitet. Vjerujem da će njegova aktivnost biti itekako potrebna - rekao je. 

Na pitanje o obnovi i hoće li Paladina moći nositi taj teret, Ćorić kaže da je obnašao menadžerske funkcije koje govore u prilog da će se moći nositi s tim.

Na opasku novinara kako su iza svih kompanija s kojima je Paladina povezan ruski vladari, Ćorić poručuje kako je njegova karijera obilježena predsjedanjem IGH-om, koji je u tom razdoblju uspješno poslovao.

- Ne bih sada bilo koji poslovni odnos bilo koga u Hrvatskoj s bilo kim iz Ruske Federacije dovodio u kontekst sankcija koje idu u smjeru jasne liste. Ako vi u ovome vidite neki problem, ja osobno, moram priznati, nisam ga svjestan. Siguran sam da je imenovanje Paladina, kojem ćemo svjedočiti u narednim danima, nešto što je itekako dobro proučeno - rekao je.

Istaknuo je kako će Paladina biti predstavljen članovima HDZ-a, potom sutra koalicijskim partnerima, a onda i javnosti. 

- Riječ je o mladom, perspektivnom inženjeru, koji ima respektabilne rezultate. Nadam se da u petak imamo novog ministra - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...
Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'
AVIONI OBIŠLI HRVATSKU

Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'

VUKOVAR - Bilo ih je prekrasno vidjeti u Vukovaru. Letjeli su prvo iznad vojarne, zatim iznad Vodotornja i bolnice. Baš prekrasan prizor. Nisu ni upola glasni kao primjerice Mig-ovi koji su u iznad Vukovara letjeli na Dan branitelja. Ovdje su prošli samo jednom i nastavili su dalje prema ostalim dijelovima Slavonije - javlja nam čitatelj Domagoj Astaloš iz Vukovara. Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak borbeni avioni Rafale preletjeti su područje Hrvatske, a snimke prelijetanja su nam poslali i čitatelji iz Bjelovara i Belog Manastira.