Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
323 komentara

Ćorić tvrdi: Vraćamo ploču sa 'Za dom spremni' u Jasenovac!

HSP AS pregovara s braniteljskim udrugama i postavit će novu ploču s grbom HOS-a: 'Ne podržavamo Antu Pavelića i ustaše, ali nećemo dopustiti kriminalizaciju pozdrava i cijelog Domovinskog rata'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
323 komentara

Iako se činilo da je bura oko spomenploče palim braniteljima HOS-a s pozdravom "Za dom spremni" razriješena premještanjem iz Jasenovca u Novsku, to ni približno nije tako. Među desnim političkim strankama i udrugama zavladao je raskol uz već izraženo nezadovoljstvo predstavnika srpske manjine i HNS-a u Vladi.

HSP Ante Starčević koji je bio u koaliciji sa HDZ-om u prošloj Vladi, najavljuje da će u suradnji s braniteljskim udrugama i "istinskim HOS-ovcima" opet postaviti ploču palim braniteljima HOS-a u Jasenovcu, zajedno s grbom koji u sebi ima pozdrav "Za dom spremni".

- Bio sam u Vukovaru s nekoliko braniteljskih udruga i oni su također iskazali želju da ponovno postavimo ploču. Mi smo preko našeg zastupnika Roberta Balića u zagrebačkoj skupštini bili i inicijator postavljanja prve ploče. Vjerovali smo da je to bio iskreni pijetet i počast braniteljima, ali pokazalo se sada da smo bili izigrani jer se sve pokazalo kao igrokaz kako bi netko mogao trgovati. Nećemo postavljati ploču s imenima poginulih da ne otvaramo rane obiteljima, ali ćemo postaviti općenitu ploču palim braniteljima HOS-a. Ploča je legalno postavljena, a sad je nelegalno maknuta - kaže Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-AS-a.

On obrazlaže da nikada nije podržavao Antu Pavelića i da o njemu, kao i ustaškom režimu misli negativno, ali je uvjeren da je "Za dom spremni" stari hrvatski, a ne ustaški pozdrav.

- Mi moramo obraniti vrijednosti Domovinskog rata i taj pozdrav koji će novim zakonom biti kriminaliziran - kaže.

Ćorić se obrušio i na Vladu i čelnike Saveza udruga dragovoljaca HOS-a koji su pristali da se ploča iz Jasenovca premjesti, a to su pravdali da je pozdrav legaliziran u grbu udruge.

- I iz izjava premijera, ministara i Predraga Štromara je jasno da će zakon biti usvojen na podmukli način i pozdrav zabranjen. Vrijeme će pokazati da će "Za dom spremni" biti kriminaliziran, a mi ćemo to pokušati spriječiti na sve legalne način i to je naša obveza. Iza svega stoji sitna politička trgovina. Bio sam prisutan kada su neke čelnike koji su jučer pristali na sramotno micanje ploče zvali ministri i nudili im beneficije i sinekure. Oni su jučer izveli sramotan performans - napao je čelnike udruga HOS-a Ćorić ne želeći precizirati o komu se radi. 

Ćorić o Skeji: Arlauče 'Za dom spremni' da ga uhite

Posebno je ljut na Marka Skeju koji je bio na čelu IX. bojne Rafael vitez Boban iz Splita koji je i u četvrtak svojim imidžom i pozdravom novinarima spornim pozdravom izazvao pozornost.

- On radi performanse kako bi izazvao pozornost. U Kninu kada je uhićen je sjedio stol do nas u kafiću. Počeo je vikati "Za dom spremni" u pola jedan i čekao arlaukajuči dva sata da ga uhite. Glas je izgubio - ironičan je Ćorić koji kaže da se oni neće tako ponašati.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message