Obavijesti

News

Komentari 3

Ćorić: 'U vodnom gospodarstvu je stanje jako dobro, problem s HE Lešćem riješit će se brzo'

Ćorić: 'U vodnom gospodarstvu je stanje jako dobro, problem s HE Lešćem riješit će se brzo'

U Karlovcu je održan redoviti sastanak koordinacije predstavnika ministarstva, Hrvatskih voda i Karlovačke županije. Priprema projekata izgradnje obrane od poplave aglomeracije zasad teče dobro...

VIDEO

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u utorak u Karlovcu, nakon redovitog sastanka koordinacije predstavnika ministarstva, Hrvatskih voda i Karlovačke županije, da je na terenu “jako dobro stanje projekata u vodnom gospodarstvu”.

Ministar smatra i da je dobra priprema dokumenata za aglomeraciju Plitvička jezera s budućim vodovodom za općinu Rakovicu.

Najavio je da će se razmatrati zaštita biljnoga i životinjskog svijeta rijeke Mrežnice u nekom obliku koji će biti dobar "i za život i djelatnosti ljudi u tim uvjetima". 

“U sljedeća dva tjedna dogodit će se ekspedicija uz Mrežnicu, stručnjaci Javne ustanove Natura Viva i Zavoda za zaštitu prirode proći će teren da bi se odredile lokacije koje će ući pod poseban režim zaštite”, rekao je Ćorić i dodao da će se poslije “kroz stručne podloge" pronaći odgovarajuća razina zaštite Mrežnice.

Njome neće biti obuhvaćen izvor Mrežnice jer je on na Vojnom vježbalištu “Eugen Kvaternik” te se zbog strateškog interesa, nacionalne sigurnosti, tu ništa neće mijenjati, rekao je.

Kad je riječ o Dobri i problemima s HE Lešćem, Ćorić smatra da je napredak uspostava čvršće veze županije i HEP-a. "Još će potrajati iznalaženje rješenja jer to treba prepustiti struci”, rekao je, dodajući kako vjeruje da će se problem s HE Lešćem riješiti do kraja mandata ove Vlade.   

“Tek kada se odabere rješenje, o njemu će se javnost obavijestiti i vjerujem da će stanovnici nizvodno od Lešća s tim rješenjem biti zadovoljni", rekao je Ćorić. Istaknuo je kako je cilj smanjiti oscilacije vodostaja i drugačije regulirati vodni val s akumulacije uz hidroelektranu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su nasipi na Korani i Mrežnici u karlovačkom naseljima Logorištu i Maloj Švarči završeni i da slijedi tehnički pregled, a na Kupi je otvoreno radilište Selce - Rečica, projekt vrijedan 100 milijuna kuna.

U vezi s građenjem i zaštitom prirode, Đuroković je rekao da se katkad mora provoditi i studija utjecaja na okoliš, kao u slučaju Mrežnice u Dugoj Resi, prema kojoj se sada provodi "izmuljivanje plaže", a iduće će se godine će ono i proširiti. Riječ je o projektu vrijednom dva milijuna kuna.

Županica Martina Furdek Hajdin rekla je da su negativni utjecaji HE Lešća na Dobru očiti i da obale te rijeke "treba sanirati".

Dodala je da će najvjerojatnije cijela Karlovačka županija, bez Rakovice, ali sa žumberačkim naseljima uz Krašić i s ličkim Brinjem, ubuduće biti jedno novo vodno uslužno područje, zbog čega će se promijeniti ustroj javnih isporučitelja - komunalnih tvrtaka.  

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je nakon sastanka da je Grad zadovoljan brzinom radova na izgradnji sustava obrane od poplave i na projektu aglomeracije. Dodao je kako vjeruje da će do nove godine za Zvijezdu, Gornje Mekušje i Malu Švarču početi postupak javne nabave.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...