News

Komentari 254

COVID potvrde će morati imati i pacijenti, pratnja na porodu, ali i oni koji dolaze u posjete...

COVID potvrde će morati imati i pacijenti, pratnja na porodu, ali i oni koji dolaze u posjete...

Postoje i neki izuzeci, COVID potvrda nije potrebna za hitnu pomoć, kad se traži primarna zaštita. Potvrdu će morati imati i drugi pacijenti ako se procijeni da postoji opasnost od širenja COVID-a

HZJZ objavio je na svojim stranicama detalje o obveznim COVID potvrdama u zdravstvu i socijali.

Zdravstvenim ustanovama i trgovačkim društvima koja obavljaju zdravstvenu djelatnost nalaže se da prilikom primanja pacijenata kojima je primjerice, potrebna hospitalizacija, zatraže COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o preboljenju ili cijepljenju protiv korone. Potvrdu će morati imati i drugi pacijenti ako se procijeni da postoji opasnost od širenja COVID-a, ali i osobe u pratnji pri porodu, roditelji smješteni s djecom, oni koji dolaze u posjete...

POGLEDAJTE VIDEO:

Postoje i neki izuzeci, COVID potvrda nije potrebna za hitnu pomoć, kad se traži primarna zaštita...

'Ako zaposlenici odbiju testiranje ili COVID potvrdu ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca'

U socijali bit će obavezno testiranje za sve, osim za one koji su cijepljeni ili su preboljeli koronu.

- Zaposlenici koji odbiju testiranje, odbiju predočiti COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca - stoji u odluci.

Više o COVID potvrdama u sustavu socijalne skrbi čitajte OVDJE.

Testiranje dva puta tjedno

Zdravstveni radnici koji nemaju potvrdu morat će se testirati najmanje dva puta tjedno. Oni koji imaju COVID potvrde morat će se ipak testirati ako imaju respiratorne ili druge simptome koronavirusa. Kao i socijalni radnici, i zdravstveni djelatnici koji odbiju testiranje, a nemaju potvrdu, ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca.

Više o tome pročitajte OVDJE.

Sve mjere stupaju na snagu 4. listopada.

Ministarstvo zdravstva: Želi  se podići razina sigurnosti za sve pacijente

Ministarstvo zdravstva oglasilo se priopćenjem vezano za covid potvrde. Donosimo ga u cijelosti:

Aktualna epidemiološka situacija u zemlji, broj zaraženih i hospitaliziranih, procjene kretanja zaraze u jesensko-zimskim uvjetima, te nedostatna razina cijepljenosti građana nameće potrebu uvođenja zaštitnih mjera u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi.
Kao što smo i najavili, početkom listopada u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj za dolazak na radno mjesto i redovito obavljanje radnih zadataka za svakog zaposlenika bit će potrebna EU digitalna COVID potvrda ili, za zaposlenike koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti EU digitalnu COVID potvrdu, odgovarajući drugi dokaz, a sve to s ciljem da se postigne najviša razina zaštite pacijenata i korisnika domova za starije, te osoblja zaposlenog u oba sustava od zaraze i širenja virusa, posebno u bolnicama u kojima se liječe najugroženije skupine pacijenata.

Nema potrebe prejudicirati otkaze

Obavezne digitalne covid potvrde ili negativan test za sve zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi stupit će na snagu u ponedjeljak, 4. listopada, potvrdila je u utorak Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra socijalne politike Josipa Aladrovića. 

Iako je bilo najavljeno da se covid potvrde u tim sektorima uvode 1. listopada, Nacionalni stožer civilne zaštite to je svojom današnjom odlukom prolongirao za ponedjeljak, 4. listopada.

Bogdanović je to u izjavi novinarima objasnila željom da se poslodavcima pruži dovoljno vremena za pripremu i osiguranje punktova na kojima će se provjeravati potvrde i obavljati testiranje.

U sustavu socijalne skrbi covid potvrde morat će imati zaposlenici i posjetitelji koji dolaze članovima svojih obitelji u domove, objasnila je savjetnica ministra te dodala kako je cilj zaštititi korisnike i zaposlenike od zaraze i same bolesti.

U tom je sustavu do sada s obje doze cijepljeno više od 80 posto korisnika.

"Što se tiče zaposlenika, njih je cijepljeno više od 60 posto i vjerujemo da će ovo biti dodatni motivator da se malo više angažiraju i tako pokušamo spriječiti zarazu u našim institucijama", rekla je Bogdanović.

Zaposlenici koji odbiju cijepljenje i testiranje neće moći ostati u prostoru ustanove, no Bogdanović vjeruje da neće doći do otkaza jer je sustav socijalne skrbi do sada pokazao najveći stupanj odgovornosti u pandemiji.

"Vjerujem da će to učiniti i sada, nema potrebe uopće prejudicirati otkaze ili nešto slično", istaknula je.

Ipak, i za takve slučajeve zamjene će biti rezervirane, a u sustavu s tim imaju iskustva nakon što su prebrodili puno težu situaciju u drugom i trećem valu pandemije kada je velik broj zaposlenika bio bolestan, u izolaciji i samoizolaciji.

"Tada je uvijek pronađen način da korisnici dobiju pravovremenu uslugu, pa će tako biti sada", naglasila je savjetnica.

Još uvijek, kaže, nije poznato koliko će novca biti potrebno za testiranje necijepljenih zaposlenika. Testiranje će se neko vrijeme provoditi na teret državnog proračuna, do trenutka kada Nacionalni stožer donese odluku da će to zaposlenici morati plaćati sami.

 

Najčitaniji članci