News

Komentari 79

Covid potvrde će morati imati i roditelji koji idu na roditeljski sastanak? Vrtići su iznimka

Covid potvrde će morati imati i roditelji koji idu na roditeljski sastanak? Vrtići su iznimka

Roditelji će za dolazak na informacije, roditeljski sastanak ili bilo koji drugi slučaj duljeg zadržavanja u školi, morati imati dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativan test

Zaposlenici u javnom sektoru, kao i svi građani koji trebaju njihove usluge, od utorka će morati imati dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativan test. Odluka o mjera bit će objavljena kroz nekoliko sati. 

Nakon toga u slučaju odgoja, obrazovanja i znanosti, nadležno ministarstvo šalje svim vrtićima, školama, fakultetima i znanstvenim institutima odluku uz dodatna pojašnjenja. Odgovornost za organizaciju novih mjera morat će preuzeti čelnici ustanova - ravnatelji ili dekani. 

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, roditelji ipak neće biti izuzeti od predočenja covid-potvrde ili negativnog testa pri dolasku u škole. Iako je ranije najavljeno da oni neće biti obuhvaćeni mjerom, novi je plan drugačiji. Roditelji će za dolazak na informacije, roditeljski sastanak ili bilo koji drugi slučaj duljeg zadržavanja u školi, morati imati dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativan test. 

Ipak za kraći boravak im potvrda neće trebati. Izuzetak će biti i roditelji koji dovode ili odvode djecu iz vrtića. 

Kako je Stožer najavio, testiranje zaposlenika koji nemaju covid potvrde bit će besplatno. Za njih vrijedi pravilo testiranja dva puta tjedno koje sami plaćaju, nakon čega im poslodavac refundira novac. Škole i fakulteti bi potom trebali poslati Ministarstvu zbirni nalog uplata za svoje zaposlenike, a ono će im – kako najavljuju – sredstva refundirati u obliku prioritetnih naloga, odnosno u roku od nekoliko dana.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je ranije kako je postotak cijepljenih ili onih koji imaju dokaz o preboljenju 74 posto u sustavu obrazovanja. 

Najčitaniji članci