News

Komentari 259

Covid potvrde uvode se za sve državne i lokalne institucije, a za kafiće i šoping centre još ne?

Covid potvrde uvode se za sve državne i lokalne institucije, a za kafiće i šoping centre još ne?

Članovi Stožera tijekom dana su 'peglali' mjere, a najvažnija novost je, neslužbeno se navodi, šira primjena Covid potvrda, ali za sve državne, lokalne i regionalne institucije. Škole bi od toga trebale biti izuzete

Nacionalni stožer trebao bi u petak objaviti detalje novih mjera u borbi protiv korona virusa, a ono što se danas najviše spominjalo je šira upotreba Covid potvrda.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, Covid potvrde uvest će se u sve državne, lokalne i regionalne institucije i sve one koje su osnovali.  Upravo su o tome raspravljali članovi Stožera na današnjem sastanku, a moguće je da će  mjere još doraditi i tijekom petka ujutro.

No, od šire primjene Covid potvrda ipak će biti izuzeti šoping centri, kafići i restorani, ali bi se trebala koristiti na bazenima ili u fitness centrima. Razlog zbog kojeg se, kako se navodi, odustalo od ovog je taj da su šoping centri veliki prostor i nema duljeg kontakta koji bi se smatrao rizičnim. Sličan je razlog i za kafiće i restorane zbog pravila sjedenja za stolom, a i obveze nošenja maske dok se ne sjedne ili kod odlaska u toalet.

Tamo gdje će biti potrebna potvrda, ona će se odnositi na sve radnike, ali i na posjetitelje. To znači da, ako idete u neko Ministarstvo, podići dokumente ili u neki gradski ured, svi moraju imati potvrdu. 

Jutarnji navodi da bi škole trebale biti izuzete od ove mjere, no ta odluka nije konačna. Kako navode, postoji mogućnost da i oni neće biti izuzeti, no nekoliko je varijanti rješenja. Razmatra se mogućnost da, uz razuman rok, i zaposlenici u odgoju i obrazovanju moraju imati Covid potvrdu ili dokaz o preboljenju ili da i zaposlenici dobiju obvezu testiranja dva puta tjedno.

 

Navodno se neće ni mijenjati broj ljudi na okupljanjima, no radno vrijeme bi trebali ograničiti do ponoći. Svadbe će biti izuzetak. Uz Covid potvrde, one će moći trajati do 2 ujutro. 

Klubovi će, navodi se, moći raditi do ponoći, ali kao kafići - sa sjedenjem. 

Najčitaniji članci