Obavijesti

News

Komentari 89

Crkva je napala Milanovića, ali mu je i učinila uslugu. Možda veću nego Plenkoviću i HDZ-u

Crkva je napala Milanovića, ali mu je i učinila uslugu. Možda veću nego Plenkoviću i HDZ-u

Hrvatski biskupi oglasili su se uoči izbora i vrlo jasno prozvali Milanovića zbog kršenja Ustava. Kao što nisu prozvali HDZ zbog korupcije. No ovakav istup mogao bi ipak dodatno mobilizirati glasače liberalne ljevice.

VIDEO

Ako je ovo neutralnost, kako bi tek izgledala pristranost?

Nakon nedavno potpisanog Sporazuma o utvrđivanju sljedništva pravnih osoba Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj, nakon Vladine najave izgradnje i obnove deset crkava u Zagrebu, nakon nedavne izjave premijera Andreja Plenkovića da se Vatikanski ugovori neće mijenjati, Katolička crkva bila bi nepristojna kad bi na ovim izborima ostala neutralna.

"Crkva je politički neutralna i ni za koga ne navija", poručio je jučer Vladimir Dugalić, tajnik Komisije HBK Pravda i mir, predstavljajući izjavu o predstojećim izborima iz koje je stršila vrlo jasna prozivka predsjednika Zorana Milanovića.

Kršitelj Ustava

"Smije li ijedan građanin kršiti Ustav? Ako kažemo da se toga treba držati, mislim da smo dovoljno jasno sve rekli", dodao je Dugalić, a Dubravka Hrabar, članica Komisije, naglasila kako Hrvatska ima parlamentarni sustav "koji izričito predviđa zabranu stranačkog članstva za predsjednika države".

Crkva, dakle, reciklira poruke premijera Andreja Plenkovića o tome da je Milanović "kršitelj Ustava" koji ne smije sudjelovati na ovim izborima.

"Najmanje nam je potrebna politička nestabilnost i dovođenje u pitanje povjerenja u institucije, kao i u zakonitost parlamentarnih izbora koji su pred nama", stoji u izjavi Komisije.

Tko nudi rješenja?

Za mnoge, to je bilo jasno svrstavanje, podebljano apelom građanima da se "ne daju zavesti od onih koji samo ukazuju na propuste, a ne nude rješenje za popravak situacije", uz poruku kako Crkvi "nije svejedno kakav svjetonazor ima koja politička opcija i ne može podržati one koji pobačaj stavljaju u Ustav i promiču rodnu ideologiju".

Je li itko očekivao drugačiju poruku Katoličke crkve prije izbora?

Je li ikada bilo drugačije poruke?

Crkva je uvijek bila uz HDZ, pa i onaj najgori, najradikalniji, najkorumpiraniji, najpokvareniji. Stoga se očekuje da će biti i uz ova HDZ koji je toliko investirao u odnos s Katoličkom crkvom, materijalno i politički.

Tko zapravo sluša biskupe?

Oni koji slušaju poruke Katoličke crkve, u pravilu većinom glasaju za HDZ. A oni koji će glasati za Milanovića, SDP, Možemo! i druge liberalne ili lijeve opcije, ionako ne mare za ono što govore biskupi.

Odnosno, njihovo svrstavanje na jednu stranu, moglo bi te birače još više motivirati da izađu na izbore.

Više nego one glasače kojima se Crkva obraća.

Znakovito, u izjavi Komisije HBK Pravda i mir spominje se i korupcija. "Prioriteti svih političkih opcija trebali bi biti borba protiv korupcije i demografija", poručuju biskupi, koji naglašavaju da "treba promotriti kako se tko želi boriti protiv korupcije".

Hoće li se to iščitati kao kritika HDZ-a? Ili se, eto, i HDZ bori protiv korupcije?

Biskupski lex AP

Biskupi su, očekivano, mnogo glasniji, direktniji i otvoreniji bili u napadu na Milanovića zbog njegova kršenja Ustava, nego u prozivanju odgovornih za korupciju. Štoviše, opomenuli su same građane kako "snose odgovornost za suzbijanje korupcije", kao što su kritizirali medije zbog "senzacionalističkih i selektivnih izvješća" i apelirali da se "suzdrže od neutemeljena optuživanja i narušavanja dobra glasa prije utvrđivanja odgovornosti".

Možda nema grijeha struktura, ali zato ima crkvene inačice lex AP-a.

Usput, a to je zanimljivo, biskupi su u svojoj izjavi pozvali građane na razmišljanje, na proučavanje programa, na analiziranje tko nudi bolja rješenja, pa i u borbi protiv korupcije, što nije nešto što Katolička crkva očekuje od svojih vjernika. Obično traže da vjernici slijede dogmu i zacrtane upute.

Obraća se svojima

Sada, pak, pozivaju građane da se "ne daju zavesti od onih koji ukazuju isključivo na propuste, a ne nude pozitivne programe", te da "daju glas onima za koje smatraju da će biti spremni provesti prijeko potrebne reforme i služiti općem dobru u interesu svih građana". Jesu li to možda oni koji su sada na vlasti?

Uglavnom, Crkva se obraćala onima koji ju inače slušaju, govorila je stvari koje inače ponavlja, apelirala na politiku koju inače promovira, kao što je udarala po kandidatima koje inače podriva.

Usluga Milanoviću

No time bi biskupi mogli učiniti čak i veću uslugu Milanoviću i strankama liberalne ljevice, koji bi ovo "neutralno svrstavanje" biskupa mogli iskoristiti za mobilizaciju svojih birača. 

Biskupi su radili za HDZ dok je bio na vlasti, pa i onda dok je bio u oporbi, bili su glas režima, kao i rušilačkih pučista, te bi bilo kakvo obraćanje biskupa prije izbora trebalo doživjeti isključivo kao rubriku iz predizbornog biltena za HDZ.

Crkva je godinama šutjela na korupciju, šutjela je na inflaciju, šutjela je na kriminal, nasilje nad ženama, nasilje nad obitelji, nasilje nad institucijama, demokracijom, Ustavom i zakonima.

Pa je mogla šutjeti i sada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C