Obavijesti

News

Komentari 129

U Engleskoj od ponedjeljka nema skupova većih od 6 ljudi

U Engleskoj od ponedjeljka nema skupova većih od 6 ljudi
1

Iz Nacionalnog stožera su jutros izvijestili da su od jučer zabilježena 204 nova slučaja zaraze. Među njima je 303 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 23 pacijenata. Dvije osobe su umrle

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.30

Zbog novog rasta broja zaraženih u Engleskoj će od ponedjeljka zabraniti skupove na kojima je više od šest ljudi, u zatvorenome ili na otvorenom.

Iznimke će biti jedino škole, radna mjesta ili epidemiološki sigurni pogrebi, vjenčanja i sportski timovi.

21.36

SAD: Zaraženo više od 513.000 djece  

U SAD-u je više od 513 tisuća djece zaraženo korona virusom, izvijestili su iz Američke akademije za pedijatriju i Udruženja dječjih bolnica, piše CNN

Grupe su u razdoblju od 20. kolovoza do 3. rujna otkrile 70.630 novih slučajeva zaraze kod djece. To čini povećanje od 16% unutar samo dva tjedna. 

- Ovi brojevi su pokazatelji zašto pandemiju korona virusa moramo shvatiti ozbiljno - rekao je predsjednik Akademije za pedijatriju dr. Sally Goza. 

20.40

Najviše testiranih, a najmanje pozitivnih u Švedskoj od početka pandemije

Najmanji udio pozitivnih u rekordnom broju testiranih osoba od početka pandemije zabilježen je u Švedskoj prošloga tjedna, kada je koronavirus potvrđen kod samo 1,2 posto testiranih, objavio je u utorak švedski zavod za javno zdravstvo, dok u drugim zemljama širom Europe raste broj dnevno zaraženih.

Švedska nije uvela karantenu, već se fokusirala na osobnu odgovornost građana, fizički razmak i pojačanu higijenu kao sredstva za usporavanje pandemije, umjesto pokušaja eliminiranja virusa.

Isprva je strategija oštro kritizirana zbog komparativno većeg broja umrlih proljetos, ali u posljednje vrijeme dužnosnici WHO-a hvale švedsku strategiju kao održiv model.

- Cilj našeg pristupa je da sami ljudi shvate potrebu pridržavanja preporuka i smjernica koje su na snazi - kazao je na konferenciji za novinare Johan Carlson, ravnatelj švedske agencije za javno zdravstvo.

Dok brojne zemlje mijenjaju pravila i restrikcije, Carlson navodi da su švedske smjernice kreirane za duže razdoblje i tako da budu razumljive.

- Ne postoje drugi trikovi prije no što budu dostupne medicinske mjere, prvenstveno cjepiva. Švedsko stanovništvo je to uzelo k srcu - rekao je.

U Švedskoj je umrlo više od 5800 zaraženih, puno više po glavi stanovnika nego u susjednim nordijskim zemljama, ali manje nego, primjerice, u Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

Broj dnevno umrlih, hospitaliziranih i novozaraženih nizak je, dok je u zemljama poput Španjolske i Francuske iznimno porastao broj zaraženih nakon ukidanja karantene.

Švedska je prošloga tjedna provela više od 120 tisuća testiranja na korona virus, a samo je nešto više od 1300 testova bilo pozitivno, što je znatno manje od 19 posto pozitivnih testova u nekim proljetnim tjednima.

Sada Švedska ima najmanju stopu zaraze koronavirusom u Skandinaviji.

- Naša je strategija dosljedna i održiva. Vjerojatno imamo manji rizik širenja nego u drugim zemljama - rekao je Jonas Ludvigsson, profesor epidemiologije s instituta Karolinska.

Dodao je da je Švedska vjerojatno postigla veću razinu imuniteta u populaciji od većine zemalja.

- Mislim da sada imamo puno koristi od toga - rekao je.

Ipak, švedski pristup ima i kritičare.U uvodniku švedskih novina Dagens Nyheter navodi se kako je sve veći broj poklonika švedske strategije zaboravio velik broj umrlih.

- Čini se da je neke brojeve potrebne ponoviti. U Švedskoj je umrlo 5837 osoba od korona virusa, pet puta više nego u Danskoj - navodi list.

20.30

Turska odgađa otvaranje škola zbog rasta broja zaraženih

Turska je u utorak objavila revidirane planove za otvaranje škola po kojima će se u klupe vratiti samo prvašići i to dva dana u tjednu.

Smrtnost od korona virusa najviša je od sredine svibnja kada je u zemlji uvedena karantena.

Vlada je objavila da je ne misli ponovno uvoditi, ali je apelirala na Turke da se drže fizičkog razmaka i higijenskih mjera te da nose maske koje su postale obavezne.

Ministar obrazovanja Ziya Selcuk prošli je mjesec objavio da će se škole, zatvorene od svibnja, početi otvarati 21. rujna. U utorak je, međutim, izjavio da će u klupe samo predškolska djeca i učenici prvog razreda, a ostali s obzirom na procjenu stanja u iduća tri tjedna.

- Zauzimamo se za kontrolirano i postupno otvaranje - rekao je ministar u priopćenju. Nastava će se odvijati kombinirano, na daljinu i licem u lice.

Prvašići će "u tjednu prilagodbe" ići samo jedan dan u školu, a nakon toga dva dana. Roditelji koji svoju djecu ne žele slati u školu mogu tražiti da im djeca ostanu u online režimu nastave, rekao je ministar.

17.51

U Crnoj Gori prvi put više od 200 zaraženih u jednom danu

Crnogorske zdravstvene vlasti zabilježile su u utorak 216 novozaraženih korona virusom, što je novi dnevni rekord koji su crnogorski epidemiolozi i očekivali nakon političkih skupova uoči i nakon parlamentarnih izbora koji su održani 30. kolovoza.

Kako je priopćeno iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, u posljednja 24 sata testirano je 839 osoba i svaka četvrta imala je pozitivan nalaz. 

Registrirana su i tri smrtna ishoda pozitivnih pacijenata pa je od početka pandemije od korona virusa u Crnoj Gori preminulo 112 osoba.

- Ukupan broj aktivnih slučajeva trenutno iznosi 1451, što je na sto hiljada stanovnika 230 - priopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Crnogorski epidemiolozi jučer su priopćili da će politički skupovi vlasti i oporbe u Crnoj Gori, na kojima se usprkos zabrani okupilo i po nekoliko desetaka tisuća građana, rezultirati naglim rastom broja zaraženih korona virusom. 

Komentari 129