Obavijesti

News

Komentari 6

'Crna ljepotica' izgorjela je u napuštenoj hali: Osječani su tražili da postane spomenik

'Crna ljepotica' izgorjela je u napuštenoj hali: Osječani su tražili da postane spomenik
7

Osječani već godinama neuspješno traže da parna lokomotiva postane spomenik

VIDEO

Osječani su je od milja zvali 'Crna ljepotica' i 80-ih je bila izložena kao podsjetnik na prvu željeznicu u Slavoniji. Parna lokomotiva iz 1926. godine sada je doživjela svoje najgore dane, a stara je preko 100 godina. Naime, u napuštenoj radionici HŽ-a na osječkom željezničkom kolodvoru izbio je požar i tek se njegovim gašenjem otkrilo da je parna ljepotica već godinama tamo ostavljena, zaboravljena, a sada i oštećena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Veliki požar u Osijeku 00:51

Zanimljivo je da je ova lokomotiva dio zbirke željezničkih vozila i zavedena je u Registru kulturne baštine, zbog čega bi kao vlasništvo HŽ-a trebala bi biti propisno uređena, izložena u javnom prostoru ili spremljena po zakonom propisanim uvjetima. No, lokomotiva već godinama stoji u poluruševnom objektu razbijenih prozora i vrata, u kojega može ući tko god želi te s lokomotive ukrasti bilo koji komad, što se i događalo sve ove godine.

- Ova je lokomotiva serije 51-014 vukla putničke i teretne vlakove slavonskom ravnicom pedesetak godina. Od 1983. godine je izložena pored željezničkog hotela. Tijekom Domovinskog rata je oštećena, zbog čega je 2003. godine obnovljena i tada se planiralo izložiti je uz željeznički kolodvor. Obnova je koštala 400 tisuća kuna, a odrađena je u Slavonskom Brodu. U Osijeku je trebala biti postavljena na obnovljenom trgu kod kolodvora no, kako on nije bio gotov, privremeno je spremljena u tu halu u krugu HŽ-a koja je već tada bila u lošem stanju. Prolazile su godine, povremeno se postavilo pitanje kada će lokomotiva na svjetlo dana, no gradska uprava i HŽ nisu se mogli dogovoriti oko lokacije - kaže Zvonko Čurak, umirovljeni željezničar i član udruge ljubitelja željeznice koji je godinama molio nadležne da se nađe mjesto za lokomotivu.

Prošla je i jubilarna 150. godišnjica željeznice u Osijeku, a lokomotiva je dalje propadala.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

'Crna ljepotica' izgorjela je u napuštenoj hali 00:52
Osijek: Lokomotiva i zgrada Hrvatskih Željeznica koji su stradali u požaru

- Prije par dana, na štandu kojega sam postavio u gradu sakupio više od 300 potpisa građana u anketi u kojoj je bilo samo pitanje jedno pitanje: žele li građani da se lokomotiva spasi. Namjeravao sam to odnijeti gradonačelniku, ali, dogodio se požar - razočaran je Čurak.

Osijek: Lokomotiva i zgrada Hrvatskih Željeznica koji su stradali u požaru

U HŽ-u kažu kako su svjesni vrijednosti parne lokomotive koja je dio njihovog željezničkog muzeja. Kako navode, bila je u prioritetnom planu za restauraciju i prošle je godine izrađen konzervatorsko-restauratorski elaborat. Nakon požara koji je na lokomotivu srušio spaljene komade krova i metalnu konstrukciju zgrade, na teren su izašli konzervatori kako bi procijenili štetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...