Obavijesti

News

Komentari 88

WHO: Broj preminulih od virusa mogao bi doći do brojke od dva milijuna prije otkrića cjepiva...

WHO: Broj preminulih od virusa mogao bi doći do brojke od dva milijuna prije otkrića cjepiva...

U svijetu broj zaraženih korona virusom i dalje raste. Francuska i Velika Britanija bilježe najviši broj zaraženih od početka epidemije, dok je Češka imala najviši broj umrlih u posljednja 24 sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.45

Broj preminulih približava se jednom milijunu

Broj žrtava covida-19 u svijetu mogao bi narasti na dva milijuna prije početka korištenja djelotvornog cjepiva, a mogao bi biti i veći ako se usklađenim djelovanjem ne suzbije pandemije, rekla je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) te izrazila zabrinutost zbog jačanja epidemije u Europi. 

"Ako ne djelujemo usklađeno... broj o kojem govorite neće biti samo zamisliv, nego nažalost i vrlo izgledan", rekao je u petak Mike Ryan, voditelj odjela WHO-a za krizne situacije.

Broj smrtnih slučajeva, približno devet mjeseci otkad je koronavirus otkriven u Kini, približava se jednom milijunu. 

Ryan je rekao da mlade ljude ne treba kriviti zbog nedavnog porasta zaraze unatoč rastućoj zabrinutosti da mladi šire virus poslije olakšavanja mjera i karantene diljem svijeta.

"Zaista se nadam da nećemo početi upirati prstom: da je sve to zbog mladih", rekao je Ryan. "Zadnja stvar koju mlada osoba treba je da joj stara osoba moralizira i u nju upire prstom."

Europa

Stopa oboljelih od covida-19 i potražnja bolničkih kreveta raste u Europi, gdje vlasti trebaju raditi na zaustavljanju širenja virusa uoči sezone gripe, rekao je visoki dužnosnik WHO-a u petak. 

"Europu čeka puno posla kako bi stabilizirala situaciju i stavila transmisiju zaraze pod kontrolu", rekao je Mike Ryan. "Unutar tog velikog prostora zamjećujemo zabrinjavajući porast bolesti."

Maria Van Kerkhove, WHO-ova epidemiologinja, rekla je: "Približavamo se kraju rujna, a sezona gripe još nije ni počela, stoga smo zabrinuti mogućnošću da ovi trendovi idu u krivom smjeru."

Raniji dolasci u bolnicu i korištenje deksametazona spašavali su živote, rekla je i dodala "Želimo izbjeći bilo kakve nacionalne karantene koje su u početku bile na snazi."

Kina

WHO nastavlja pregovore s Kinom glede moguće umiješanosti u COVAX financijsku shemu koja je osmišljena kako bi jamčila brz i pravedan globalni pristup cjepivu protiv covida-19, tjedan dana nakon što je rok za podnošenje prošao. 

"Razgovaramo s Kinom o ulozi koju će možda igrati u budućnosti", rekao je Bruce Aylward,  savjetnik WHO-a i šef programa ACT za podršku istraživanja cjepiva protiv covida-19, liječenja i dijagnostike.

"Pregovori s Kinom također uključuju rasprave o tome da druga najveća ekonomija svijeta potencijalno isporuči cjepiva", rekao je. 

21.00

Strože mjere u Crnoj Gori

Nakon potvrđenih više od 200 zaraženih u petak, četvrti dan za redom, crnogorske zdravstvene vlasti najavile su od ponedjeljka strože mjere u općinama s najvećim postotkom zaraze koronavirusom, među njima policijski sat i maske za sve starije od pet godina.

U petak je zabilježeno 245 novooboljelih, a trenutačno je u aktivno 3630 slučajeva, što na 100 tisuća stanovnika iznosi 576 u Crnoj Gori gdje se epidemija razbuktala nakon političkih skupova tijekom parlamentarnih izbora krajem kolovoza.

Od Covida-19 u Crnoj Gori preminulo je 155 osoba, a u posljednja četiri dana zdravstvene vlasti te zemlje zabilježile su 17 žrtava koronavirusa.

U želji da objasni stanovnicima Crne Gore ozbiljnost situacije Nebojša Kavarić, član kriznog stožera, predložio je za TVCG da se zbog naglog rasta broja žrtava proglasi dan žalosti.

“Ako bismo preminulima, dodali samo dio onih koji imaju tešku kliničku sliku, taj broj bi mogao da bude mnogo veći", rekao je i predložio "Dan žalosti ... da građani shvate o čemu se radi”, rekao je.

Nove mjere ograničenja počet će se primjenjivati u općinama na osnovu novog metodološkog pristupa, kojim se računa broj oboljelih na 100 tisuća stanovnika u posljednja dva tjedna, najavljene je u petak navečer. 

Maske obvezene za sve starije od 5 godina

Tako će Nikšić, drugi grad po veličini u Crnoj Gori, Berana i Andrijevica, u kojima je stopa oboljelih veća od 1.200 na 100.000 ući u potpunu blokadu.

U tim općinama će od ponedjeljka biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti i policijski sat od 22 do 05 te će se zabraniti okupljnja u stanovima i na otvorenom.

U većini ostalih crnogoskih gradova, bit će ograničen rad kafića i restorana do 22 sata.

Školska godina u Crnoj Gori počinje 1 listopada te je u petak donesena mjera obveze nošenja maske za sve stanovnike starije od 5 godina i to u trajanju najmanje dva tjedna.

Prosrpske stranke su 30. kolovoza organizirale masovno slavlje na ulicama crnogorskih gradova pošto su nakon 30 godina smijenile s vlasti Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića. Tejdan dana poslije, crnogorski domoljubi odgovorili su s dva skupa u Cetinju i u Podgorici i sudjelovanje do 50.000 ljudi

Tek nakon tih skupova priopćeno je da je na crnogorskim ulicama bilo preko 100 tisuća građana, koji su bez zaštite “vikali i pjevali” i zaključeno je toj zemlji od 600 tisuća stanovnika slijedi val zaraze.

Od korona-free države do ponvonog zatvaranja

Crna Gora je uvjerljivo vodeća država u regiji po broju aktivno oboljelih od covida-19 s 576 aktivno oboljelih na 100 tisuća.

U Albaniji taj omjer iznosi 186, u Bosni i Hercegovini 179, u Sjevernoj Makedoniji 106, na Kosovu 91, Sloveniji 65 i Hrvatskoj 30 inficiranih na 100 tisuća stanovnika.

Crna Gora se, nakon što je od sredine ožujka do početka svibnja provela restriktivne mjere, prvih dana lipnja proglasila za prvu korona-free državu u Europi i otvorila granice prema Europskoj Uniji i državama s manje od 25 zaraženih na 100 tisuća stanovnika.

No, ubrzo je virus ponovno uvezen iz Srbije, iako Crna Gora nije otvarala granicu prema toj zemlji. Jedan broj Crnogoraca preko Bosne i Hercegovine ušao je u Srbiju i u jeku prvog vala epidemije prisustvovao nogometnoj utakmici između Crvene zvezde i Partizana, zajedno s 20 tisuća navijača.

U Rožajama, crnogorskom gradu na granici sa Srbijom tada je bila održana i svadba gdje je velik broj svatova ilegalno prešao granicu da bi prisustvovao veselju.

Ta dva događaja pokrenula su drugi val zaraze u Crnoj gori u kojem se za tri mjeseca inficiralo preko 9 i po tisuća stanovnika, ili 1,5 posto populacije, a od posljedica zaraze od sredine lipnja umrlo je 146 osoba.

U prvom valu koronavirusom u Crnoj Gori zarazile su se samo 324 osobe, a umrlo je njih devet.

20.00

 

 

U Srbiji su za protekla 24 sata na koronavirus testirana 7.422 uzorka i registrirano je još 75 novozaraženih, a od posljedica covida-19 preminula je jedna osoba, priopćio je u petak član Kriznog stožera Zoran Gojković.

On je na tiskovnoj konferenciji rekao da je trenutno na bolničkom liječenju 276 pacijenata, od kojih su 22 na intenzivnoj njezi i respiratorima.

Od početka epidemije koronavirusa u Srbiji 6. ožujka testirano je 1,106.444 uzoraka, potvrđeno je 33.238 slučajeva covida-19, a preminulo je ukupno 746 oboljelih.

Gojković je epidemiološku situaciju u Vojvodini i cijeloj Srbiji ocijenio kao "stabilnu, ali i dalje nesigurnu".

Zamjenica direktora nacionalnog Instituta za javno zdravstvo "Batut" Darija Кisić Tepavčević navela je da su od 75 novozaraženih 36 u Beogradu.

Ona je naglasila da se u srbijanskoj prijestolnici broj pregleda u covid ambulantama ni povećava, niti se smanjuje, te da je na tjednoj razini "nešto manje" hospitaliziranih nego ranije.

“To su podaci koji ohrabruju. Međutim, imajući u vidu kakva je epidemiološka situacija svugdje oko nas - to se vrlo brzo može  promjeniti”, upozorila je ona.

Kisić Tepavčević je naglasila kako "u ovom trenutku Srbija pripada među zemlje s najmanjim rizikom" obolijevanja od covida-19 u Europi, jer ima 14 zaraženih na 100.000 stanovnika.

U prethodnih sedam dana, otkad su na snazi mjere pojačanog epidemiološkog nadzora nad putnicima koji se vraćaju iz inozemstva, u elektronički covid sustav javilo se ukupno 32.000 državljana Srbije, a poslije popunjavanja testa samoprocjene 45 ih je upućeno na pretrage u covid ambulante.

“Trenutno nemamo nijedno žarište s potvrđenim intenzivnim prijenosom virusa, ali imamo sporadične slučajeve na čitavom teritoriju zemlje, što pokazuje da postoje potencijalni izvori iz kojih se dalje može prenositi infekcija”, upozorila je Kisić Tepavčević. 

19.00

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak nove odluke koje se odnose na tri hrvatske županije - Krapinsko-zagorsku, Virovitičko-podravsku i Zagrebačku županiju.

U Krapinsko-zagorskoj županiji zabranjuje se izlazak korisnika domova za starije osim iz medicinskih razloga, zaposlenicima pružatelja socijalnih usluga ne preporučuje se odlazak na skupove i obvezno je vođenje evidencije okupljenih u zatvorenim prostorima u kojima se okuplja više od 20 ljudi.  Ta se epidemiološka mjera uvodi u trajanju od 15 dana.

U Zagrebačkoj se županiji mijenja odredba za privatne svečanosti, proslave i karmine na kojima sada može biti prisutno najviše 20 osoba, a na pogrebima i posljednjim ispraćajima mora se držati fizička distanca.

Mjere u Zagrebačkoj županiji vrijede do 31. listopada. Na prijedlog Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije mjere u toj županiji produljene su za još 14 dana te traju do 11. listopada.

15.15

Stipić: Neriješen status nastavnika zbog pandemije, ne isključujemo i prosvjede

Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu - Preporod Željko Stipić rekao je u petak da nije riješen status zaposlenih u školama koji su prisiljeni na prekovremeni rad zbog epidemije koronavirusa te je najavio i mogućnost prosvjeda radi zaštite interesa nastavnika.

- Mi ćemo biti uporni i u rješavanju pitanja statusa radnika u škola ići ćemo do kraja, ne isključujemo ni mogućnost prosvjeda," izjavio je Stipić na konferenciji za novinare u Splitu.

Tvrdi da se pandemija korona virusa odražava na status učitelja i nastavnika jer oni u tim okolnostima rade više, a nagrađeni su manje.

 Smatra kako bi trebalo vrednovati učitelje i nastavnike koji osim rada u razredima, dodatno rade individualno online s učenikom koji je zbog epidemije u samoizolaciji.

- Svi učitelji i nastavnici koji rade online, oni to najčešće rade na svojim računalima i pri tomu troše svoje energente i plaćaju svoje telefonske i internetske račune. Krajnje je vrijeme ne samo da se svim njima dadne neka mjesečna naknada, nego da se reguliraju tri mjeseca (za vrijeme epidemije) kada su oni tako radili, a to nije bilo vrednovano - kazao je Stipić.

Upozorio je da zbog epidemije sve više učitelja i nastavnika odlazi na bolovanje, u samoizolaciju te im se plaće smanjuju primjerice, za, kako tvrdi, sa 7.000 kuna na 4.200 kuna.

- To znači da su učitelji i nastavnici ozbiljno kažnjeni zato što im se dogodila bolest. To upućuje kako prosvjetne vlasti nedovoljno ozbiljno shvaćaju da kada nekomu nametneš obavezu i od nekog nešto tražiš, onda prema toj drugoj strani moraš i imati neke obveze; ne možeš se ponašati u stilu - 'to je tvoja briga' - poručio je Stipić.

Kaže i da su 'radnici u školama prisiljeni raditi u okolnostima koje su im nametnute i na koje ne mogu utjecati, ali su mnogi kažnjeni time što im je smanjena plaća'.

 Kažnjeni su, tvrdi Stipić, jer ne znaju pod koji će uvjetima otići na bolovanje, time što nije reguliran njihov status i što sami plaćaju ono što ne bi trebali plaćati.

Dodao je da su sindikati prije mjesec dana ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu uputili prijedlog za rješavanje ovih pitanja  ali još nisu odbili odgovor.

Na upit u vezi s povećanjem osnovice za plaće, Stipić tvrdi da je ministar financija Zdravko Marić kontradiktoran.

- Ministar Marić u jednoj rečenici kaže da je deficit proračunski manji nego što su očekivali, a onda kaže da će otvoriti razgovore o smanjenju plaća u javnim  službama, a to je kontradikcija. Dakle, potpisivao si s njima sporazum u okolnostima kad si mislio da će situacija biti lošija, a sada kad je situacija bolja, ti im najavljuješ  'zamrzavanje' ili, ne daj Bože, čak smanjenje plaće - rekao je Stipić.

Komentari 88