News

Komentari 4

Crveni križ: 'Dok se zadnja osoba ne smjesi pod čvrsti krov, mi ćemo biti ovdje prisutni'

Crveni križ: 'Dok se zadnja osoba ne smjesi pod čvrsti krov, mi ćemo biti ovdje prisutni'

Iz crvenog križa rekli su kako su podijelili 1250 tona hrane građanima na potresno pogođenom području što je preko 125 tisuća paketa građanima

Prvi petrinjski potres 28. prosinca bio je magnitude 5.0 Richtera, no već idućeg dana, Baniju pogađa još jači potres koji je odnio osam ljudskih života. U Majskim Poljanama kod Gline poginulo je petero ljudi, u Petrinji je smrtno stradala 13-godišnjakinja Laura Cvijić, najmlađa žrtva potresa na Baniji. Među žrtvama je žena koja je ozljedama zadobivenima u potresu podlegla u ožujku 2021.

Hrvatski Crveni križ objavio je u utorak izvještaj o prikupljenim i podijeljenim materijalnim donacijama, kao i o prikupljenim financijskim donacijama koje su podijeljene stradalim građanima. 

POGLEDAJTE VIDEO: Konferencija za medije Crvenog križa

Iz Crvenog križa rekli su kako su podijelili 1250 tona hrane građanima na potresno pogođenom području. 

- Ako znate da je svaki paket preko 10 kilograma onda znate da je kroz naše ruke prošlo 125 tisuća paketa koji su distribuirani ljudima. Pri tome ovdje govorimo o suhoj hrani i suhim obrocima - rekli su iz Crvenog križa.

Osim hrane distribuirano je 313 tona higijenskih potrepština građanima te preko 734 tisuće litara vode. Osim osnovnih potrepština istaknuli su i 10 tisuća paketa za djecu i 2500 paketa hrane za ljubimce.

No, osim osnovnih potrepština za život Crveni križ prikupljao je i novčane pomoći te su skupili nešto manje od 52 milijuna kuna.

- Znači Hrvatski Crveni križ od prikupljenog novca nije financirao svoje aktivnosti. Ukupan iznos je podijeljen na način da je 51 milijun distribuiran u 3500 zahtjeva koji su obrađeni od strane naših djelatnika - rekli su te istaknuli kako je ostatak otišao dječjim vrtićima i Dječjem domu Sisak.

- Ovim je Crveni križ dokazao kako je vrijedan alat u rukama hrvatskih građana - rekli su.

Za kraj su zahvalili svojim djelatnicima i volonterima te istaknuli kako će ostati i dalje tu za njih za svu pomoć pa i psihosocijalnu.

- Dok se zadnja osoba ne smjesi pod čvrsti krov mi ćemo biti ovdje, bit ćemo prisutni. Zadnji ćemo otići iz Sisačko-moslavačke županije - zaključili su.

 

 

Najčitaniji članci