Obavijesti

News

Komentari 6

'Čuo sam pucketanje, ustao i vidio požar. Širio se jako brzo'

'Čuo sam pucketanje, ustao i vidio požar. Širio se jako brzo'
4

Rektor Nacionalnoga marijanskog svetišta u Mariji Bistrici nakon požara koji je oštetio dobar dio pastoralnih prostorija ipak gleda pozitivno. 'Ova kriza učinit će nas jačima, obnovit ćemo sve'

VIDEO

Ja sam najvjerojatnije prvi shvatio da se nešto događa s obzirom na to da moja soba gleda na ovaj prostor. Čuo sam pucketanje i, kad sam ustao i pogledao kroz prozor, vidio sam da je požar, rekao je preč. mr. Domagoj Matošević (43), župnik i rektor Nacionalnoga marijanskog svetišta u Mariji Bistrici, gdje je u utorak rano ujutro izbio požar koji je zahvatio dio svetišta.

Izgorjele su gospodarske zgrade u istočnom i južnom dijelu svetišta, gdje su se održavale župne kateheze za mlade, smještali hodočasnici, gdje je župni pjevački zbor imao probe i gdje je stajala tehnika za razglas i prijenos svetih misa. Nasreću, nijedan čovjek nije bio na tom prostoru i nema ozlijeđenih, a vatrogasci su više od pet sati spašavali okolne objekte, među kojima i župni dvor i glavni oltar crkve na otvorenom Blaženog Alojzija Stepnica.

POGLEDAJTE VIDEO: Gospa i križ neoštećeni u požaru

Pokretanje videa...

Gospa i križ 01:23

- Požar se širio jako, jako brzo. Bogu hvala, naši vatrogasci, kojima ovim putem neizmjerno zahvaljujem, odmah su došli i počeli gasiti požar. Uspješno su ga ugasili, ali je požar zahvatio krovište koje je dosta staro jer se ovdje radi o kulturno-umjetničkoj baštini pa se zbog toga i brzo proširio. Ali uspjeli smo spriječiti daljnje širenje - rekao je Matošević.

Nakon što je s prozora vidio kako buktinja zahvaća zgradu, brzo je reagirao.

- Obavijestio sam policiju, oni su alarmirali vatrogasce i doista smo brzo započeli s gašenjem. Najvažnije je da nema nikakvih ljudskih žrtava. Radi se o prostorijama u kojima u tom trenutku nitko nije boravio. One više služe za pastoralne svrhe, nisu prostorije u kojima ljudi trajno žive - rekao je bistrički župnik i dodao:

- Materijalna šteta sigurno je jako velika jer su izgorjele kompletne prostorije i krovište. Na nekim dijelovima radi se o starom krovištu, na nekima je novo koje je postavljeno prije desetak godina. Šteta je velika, ali najvažnije je da nema ljudskih žrtava i da se požar nije proširio na župni dvor, prostor same crkve ili svetišta, tako da su nam i crkva i župni dvor ostali očuvani. Ovaj prostor crkve na otvorenom, gdje sad slavimo svete mise u doba korona-krize, također je neoštećen, što znači da možemo normalno nastaviti s primanjem naših dragih hodočasnika koji dolaze u Mariju Bistricu i služiti svima koji dolaze u ovo svetište.

U potpunosti je izgorjela dvorana za mlade u Svetištu u Mariji Bistrici U potpunosti je izgorjela dvorana za mlade u Svetištu u Mariji Bistrici

- Mise još održavamo vani, osobito subotama i nedjeljama kad ipak ima malo više hodočasnika, baš zato jer se može uspostaviti dovoljan razmak i pridržavati svih mjera. U prostorijama koje je zahvatio požar nalazi se i naš razglas, miksete i sve drugo što je potrebno, ali to ćemo nadoknaditi razglasom koji je pomičan. Naravno, dok ovaj ne obnovimo.

Godina 2020. neobična je i pesimistična na mnogo načina. Zagrebački potres 22. ožujka oštetio je i toranj crkve u Mariji Bistrici, došla je korona, pa sad i taj požar. Baš kao i 1880., kad je kip Majke Božje Bistričke ostao neoštećen. I ovaj je požar imao sličan epilog jer je u prostoriji iza glavnog oltara neoštećen također ostao Gospin kip. Mali plastični. Uz drveni križ na drugoj strani. Dok je sve drugo gotovo potpuno izgorjelo.

- Ovo je dio našega ljudskog života. I potres je bio snažan, ali je odnio samo jednu ljudsku žrtvu. U nedjelju ujutro nisu se slavile mise s narodom. I ovaj je požar strahovit, velika je šteta, ali nitko nije stradao. To je kriza koja nas treba učiniti snažnijima, jačima. Obnovit ćemo ovo što je nastradalo, pokušat ćemo učiniti ljepšim, boljim, kvalitetnijim nego prije. Dakle, ne gledamo ono što je negativno, a tome nas uči i naša vjera. Da trebamo ići dalje i zahvaliti Gospodinu na darovima koje nam je dao i, uz pomoć naših talenata, dalje izgrađivati Crkvu. I materijalnu i duhovnu - rekao je župnik.

Kako će teći plan obnove i kolika je šteta?

- Prije svega, sad moramo izvidjeti kako je došlo do požara jer to ni ne znamo. Druga je stvar da se utvrdi stvarna šteta. Treće, da s našim konzervatorskim uredom u Krapini napravimo projekt obnove jer to ne možemo učiniti na svoju ruku. Dakle, to su sve nekakvi koraci koji će uslijediti prije finalnih troškovnika, kad ćemo moći pričati o šteti, o tome koliko to košta. Tek kad budemo to znali, moći ćemo govoriti o financijskom zatvaranju toga. Prije svega, naši vjernici potpomažu rad naše zajednice i sigurno ćemo uz pomoć vjernika, dobrotvora i naših sestara, pomoći i Zagrebačke nadbiskupije i civilnih vlasti, etapno obnoviti ovaj prostor.

U potpunosti je izgorjela dvorana za mlade u Svetištu u Mariji Bistrici

Uzrok požara tek se treba utvrditi.

- To je teško reći. Objekt je star, ali kako je došlo do požara, stvarno bi bilo neprimjereno reći kad nije završen ni izvještaj. Mi koristimo tu dvoranu. Ne stalno, ali počeli smo postupno obnavljati neke dvorane. Sretan sam što dvije dvorane, koje smo obnovili, nisu stradale u potresu, uspjeli smo ih sačuvati. Ovdje su bile pastoralne dvorane, župni Caritas. On je nešto oštećen, ali Bogu hvala sačuvana je i hrana i odjeća koju imamo za potrebite u našoj župi. Matice krštenih, vjenčanih, umrlih, sve se to nalazi u župnom dvoru. Pa i olimpijska medalja Blanke Vlašić - zaključio je Matošević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..