Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

'Čuvati sjećanje na Auschwitz da se povijest ne bi ponovila!'

Poljski predsjednik Andrzej Duda pozvao je u nedjelju svijet da očuva sjećanje na zvjerstva počinjena u logoru smrti Auschwitzu kako bi se spriječilo da se povijest ponovi...

Holocaust Memorial Day - Auschwitz
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
24 komentara

Imam privilegij i čast obnavljanja (poljske) obveze ... da se čuva sjećanje i istina o tome što se ovdje dogodilo, rekao je Duda na mjestu bivšega nacističkog logora smrti na 75. obljetnicu oslobođenja.

Duda je pozvao goste okupljene u Auschwitzu  da slijede "zajedničku obvezu preuzetu pred posljednjim preživjelima i svjedocima: da nastave nositi u budućnost poruku i upozorenje s ovog mjesta za cijelo čovječanstvo".

Također je kritizirao iskrivljavanje povijesti II. svjetskog rata.

- (Nijekanje) zločina genocida i holokausta kao i instrumentalizacija Auschwitza  kako bi se postigao bilo koji zadani cilj oskrvnuće je sjećanja na žrtve, rekao je predsjednik. 

On je zajedno s više od 20 šefova država i vlada sudjelovao na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenauu. Hrvatsku predstavlja premijer Andrej Plenković.

Središnja manifestacija održava se pokraj takozvanih Vrata smrti u Birkenauu, platformi za istovar iz vagona na željezničkom ulazu u logor, gdje su osim Dude govorili i neki od preživjelih zatočenika.

Auschwitz-Birkenau bio je najveći od njemačkih koncentracijskih logora i onaj u kojem je najviše ljudi ubijeno. Jedini je očuvan kakav je bio kad su ga Nijemci napustili pred nadirućom Crvenom armijom.

Bio je dio goleme i nemilosrdne mreže koncentracijskih logora uspostavljenih u sklopu Hitlerova "konačnog rješenja" istrebljenja deset milijuna europskih Židova. Ondje je ubijeno više od 1,1 milijuna ljudi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message