News

Komentari 70

'Da je Blaškić osuđen za ono za što je Ratko Mladić, ja ga ne bih primio. Primit ću i Petkovića'

'Da je  Blaškić osuđen za ono za što je Ratko Mladić, ja ga ne bih primio. Primit ću i Petkovića'

Predsjednik Zoran Milanović danas je na upite novinara o tome kako je jučer na Pantovčaku primio generala Tihomira Blaškića, osuđenog za ratne zločine rekao da je Blaškiću dosuđena politička presuda

Na vojnom poligonu Gašinci jutros je održan Dan za medije drugog dijela vojne vježbe Stabilnost 21/1 kojem su nazočili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj. 

Predsjednik je jučer na Pantovčaku primio umirovljene generale među kojima i generala Tihomira Blaškića osuđenog za ratni zločin. Na upit novinara o tome da je primio Blaškića rekao kako postoje razne kategorije ratnih zločina..

 - Da je gospodin Blaškić odgovoran za nešto za što je, recimo, odgovoran Ratko Mladić, ja ga ne bih primio. Ali s obzirom na to da takvih kod nas nema, primio sam njega i primit ću Petkovića kad izađe iz zatvora -  rekao je Milanović, misleći na bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a Milivoja Petkovića.

Milanović je naglasio kako je Blaškiću i Petkoviću dosuđena politička presuda. Također, podsjetio je i da je Tihomir Blaškić 2010. podržao Ivu Josipovića za predsjednika.

Blaškić oslobođen 2004. godine

Podsjetimo, Tihomira Blaškića, Haaški sud je 2000. godine osudio na 45 godina zatvora zbog masakra koji su postrojbe HVO-a počinile u Ahmićima 1993.

Tihomir Blaškić bio je optužen na osnovu  individualne kaznene odgovornosti i po zapovjednoj odgovornosti za zločine nad Bošnjacima.

Blaškić se dobrovoljno predao 1. travnja 1996. godine. Po završetku drugostupanjskog (žalbenog) postupka 2004. izrečena mu je konačna kazna od devet godina zatvora.

Žalbeno vijeće je odbacilo 16 od 19 točaka optužnice, a on je oslobođen 2. kolovoza 2004. jer je već izdržao više od 90 posto kazne u pritvoru.

Petković ove godine stječe uvjete za prijevremeno puštanje na slobodu

Milivoja Petkovića je Haaški tribunal osudio na 20 godina zatvora u sklopu procesa protiv šestorice dužnosnika Herceg-Bosne.

Naime, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije  2017. osudio ga je zajedno s nekadašnjim predsjednikom vlade Herceg-Bosne Jadrankom Prlićem, ministrom obrane Brunom Stojićem, načelnikom Glavnog stožera HVO-a generalom Slobodanom Praljkom, zapovjednikom Vojne policije HVO-a Valentinom Ćorićem i predsjednikom Komisije za razmjenu zarobljenika Berislavom Pušićem u slučaju Hercegbosanske šestorke na ukupno 111 godina zatvora.

Njemu su na teret stavljeni zločini počinjeni nad Bošnjacima tijekom šest mjeseci 1993. na dijelu teritorija pod nadzorom vlasti Herceg-Bosne.

Petković je ranije prošle godine iz Pritvorske jedinice u Scheveningenu u Haagu prebačen u Belgiju na izdržavanje kazne. Njegovi odvjetnici u studenom prošle godine zatražili su njegovo prijevremeno puštanje na slobodu jer ove godine stječe uvjete za to.

 

 

Najčitaniji članci