Obavijesti

News

Komentari 93

Da im se nađe: Ako ostanu bez fotelje, dobit će deset plaća?!

Da im se nađe: Ako ostanu bez fotelje, dobit će deset plaća?!
4

Tročlanoj upravi državne tvrtke Narodne novine ističe mandat sljedeće jeseni. Ako se promjeni vlast ili im se ne produži mandat, traže da tvrtka potroši skoro milijun kuna za otpremnine na koje sada nemaju pravo

VIDEO

Tročlana uprava državne tvrtke Narodne novine dosjetila se kako se osigurati kad im istekne mandat ili nakon što se nakon izbora promiješaju političke karte vlasti u Hrvatskoj. Nakon što im u kolovozu sljedeće godine istekne mandat, predložili su da im ta državna tvrtka osigura dodatnih 10 plaća. Za sretan put i lijepo sjećanje.

Uprava koju vodi nestranački Zlatko Hodak blizak HDZ-u, Mato Regvar iz HDZ-a i Robert Hirc iz Reformista Radimira Čačića trenutačno u ugovoru nema osigurane nikakve "zlatne padobrane". Kad im istekne četverogodišnji mandat moraju potražiti novi posao ili se nadati da će biti u milosti Vlade koja će ih ponovno izabrati.  Kako bi već u rujnu trebali biti izbori, pitanje je kako će izgledati neka nova vlast i čije će sve interese morati zadovoljiti foteljama u javnim tvrtkama.

- Zato kod Nadzornog odbora pokušavaju progurati anekse ugovora koji bi im osigurali 10 bruto plaća koje bi trebali dobiti nakon isteka mandata – kaže nam upućeni sugovornik iz tvrtke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako bi ta ideja prošla, za popudbinu bi trojac dobio ukupno skoro milijun kuna. Predsjednik uprave Zlatko Hodak ima plaću od 18.000 kuna neto, odnosno 35.435 kuna bruto. Njegovih deset plaća znači trošak Narodnim novinama od 350.435 kuna. Mato Regvar ima 17.000 kuna neto, odnosno 31.635 kuna bruto, što je dodatnih 333.530 kuna troška. Robert Hirc ima plaću od 18.623 kune neto, odnosno 33.453 kune bruto, a deset plaća znači trošak tvrtki 334.530 kuna. Sve zajedno to čini 995.800 kuna.
Pitali smo i upravu Narodnih novina jesu li predložili aneksiranje ugovora s 10 dodatnih plaća nakon isteka mandata i zamolili obrazlože zašto smatraju da su to zaslužili.

-  Želimo Vas informirati da aktualna Uprava društva radi prema ugovoru o radu iz kolovoza 2017. godine koji nije mijenjan – odgovorili su nam.

Na našu dodatnu zamolbu za odgovorima vezano uz željenu promjenu ugovora, nisu nam odgovorili ništa dva dana. Nisu niti opovrgli informaciju o 10 dodatnih plaća niti je uopće komentirali.

Članovi uprave inače po važećem ugovoru nemaju pravo ni na kunu ako im istekne mandat. Ako pak budu smjenjeni bez obrazloženja imaju pravo na čuveni "6+6", odnosno pravo primati šest mjeseci punu plaću i šest mjeseci još pola plaće ukoliko ne nađu novi posao.

Predsjednik Nadzornog odbora Narodnih novina Robert Blažinović je pisao i Ministarstvu državne imovine i pitao ih za savjet tko točno odobrava izmjene ugovora i kako se primjenjuje odluka o utvrđivanju plaća i otpremnina za uprave trgovačkih društava. Ukratko, odgovorili su mu da je to u nadležnosti Nadzornog odbora. I iz tog odgovora se vidi da država i dalje nije uvela jedinstvene kriterije nagrađivanja i uvjeta u ugovorima koji se jednako primjenjuju u javnim tvrtkama. Blažinović nam je potvrdio taj upit. Blažinović ističe i da još nikakav službeni prijedlog o promjeni ugovora nije došao od uprave, nego je bilo tek neformalnih razgovora o tome prošle godine.

- Nema još nikakvog službenog prijedloga niti je o tome odlučivao Nadzorni odbor. U slučaju da takvo nešto i stigne, o tome će odlučiti svi članovi Nadzornog odbora, a uprava će itekako morati potkrijepiti rezultatima bilo kakvu izmjenu ugovora – rekao nam je Blažinović koji ističe da nisu raspravljali niti o konkretnim iznosima.

Narodne novine su tvrtka koja je još u velikoj mjeri usmjerena na poslove s državom, a u dijelu imaju i monopolistički položaj. Pitanje je koliko uopće državi osim tiskanja službenog lista Narodnih novina treba lanac papirnica u kojem se prodaje i uredski pribor, ali kako je tvrtka izvan fokusa javnosti njom se rijetko tko bavi. Prijašnje uprave su uspjele nabiti 127 milijuna kuna u tri godine. Poznati su po promašenoj investiciji u proizvodnju toaletnog papira za što su osnovali posebnu tvrtku naziva "Mekko". Uprava na čelu s Hodakom je od toga odustali, prodala strojeve, sanirala tako i gubitke, pa je Hodak poručio u jednom intervjuu da danas posluju stabilno, s izvrsnim novčanim tijekom i nisu zaduženi. 24sata su već pisala i o neobičnom zapošljavanju u tvrtki na kojem su na natječajima prolazili baš HDZ-ovci iz Zagorja.

Uprava očito smatra da su zaslužili i bogate otpremnine kada im istekne mandat. Dok ne istekne, naručili su i nova vozila, pa im uskoro trebaju stići četiri nove Škode Superb koje uzimaju na leasing.

Neobični slučaj Robert Hirca: Od Bandića do Milanovića

Zagreb: Konferencija o Sporazumu o programskoj suradnji i formiranju većine u Gradskoj skupštini

Član uprave Robert Hirc je ekonomist i član predsjedništva Reformista Radimira Čačića. U vrijeme kada je Čačić podržavao Vladu Andreja Plenkovića, Hirc je bio najbolji na javnom natječaju za člana uprave Narodnih novina. Istovremeno je Čačić bio u ljubavi i s Milanom Bandićem, pa je Hirc na listi Milana Bandića prije dvije i pol godine ušao u zagrebačku Skupštinu kao zamjena. U Zagrebu je podržavao politiku Milana Bandića, ali kada je pukla ljubav s Čačićem, zagrebački gradonačelnik ga je zamijenio svojim pouzdanijim kadrom: Slavkom Kojićem. Hirc je ipak ostao u upravi Narodnih novina na plaći od 18.623 kune iako Čačić od ljetos ne podržava Vladu. Čačić je u na predsjedničkim izborima podržao SDP-ova Zorana Milanovića. I tako su kamere 5. siječnja simile Hirca kako sav razdragan slavi predsjedničku pobjedu Milanovića u Tvornici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a