Obavijesti

News

Komentari 22

'Da smo slijedili ideje Mosta, došlo bi do potpunog kolapsa'

'Da smo slijedili ideje Mosta, došlo bi do potpunog kolapsa'
4

Pitanje dostupnosti arhivskog gradiva konačnim prijedlogom zakona, koji je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru, vrlo je kvalitetno riješeno, kazala je Obuljen Koržinek

VIDEO

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je u četvrtak da se konačnim prijedlogom zakona o arhivskom gradivu i arhivima na vrlo kvalitetan način rješava pitanje dostupnosti arhivske građe, pa tako i one nastale prije 1990-ih te je na pitanje novinara, odbacila ocjene Mosta da se zakonom onemogućava istraživanje arhiv iz vremena bivše Jugoslavije kazavši da su to neistine i neargumentirano bavljenje temom.

Pitanje dostupnosti arhivskog gradiva konačnim prijedlogom zakona, koji je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru, vrlo je kvalitetno riješeno, kazala je Obuljen Koržinek u izjavi ispred Vlade te na pitanje o ocjenama Mosta kazala: "To je potpuna neistina. Od samog početka oni se ovom temom bave na jedan vrlo neargumentiran i pomalo populistički način."

Most i sve zainteresirane uputila je da pročitaju Zakon, kao i nedavno predstavljeno izvješće o stanju arhivskog gradiva u arhivima.

"Da smo slijedili njihove ideje došlo bi do potpunog kolapsa sustava arhiva jer je jedna od njihovih ideja bila beuzuvjetna predaja sveg arhivskog gradiva u arhive u roku od šest mjeseci, a iz izvješća se vidi da to sustav arhiva jednostavno u ovom trenutku nije u stanju prihvatiti", poručila je ministrica kulture.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ističe i da je zakonom predviđeno donošenje Nacionalnog programa razvoja arhivske djelatnosti u kojem će se kroz četverogodišnje razdoblje, definirati ulaganja u prostore i u ljudske kapacitete i značajno ubrzati postupke digitalizacije, a kako bi se u arhivima stvorio prostor za prikupljanje arhivskog gradiva koje se do sada nije moglo prikupljati.

Prema odredbama konačnog prijedloga zakona osobni podaci osobe koja je do 30. svibnja 1990. godine obnašala javne dužnosti te bila pripadnik ili suradnik službe sigurnosti dostupni su bez ograničenja u dijelu koji se odnosi na obavljanje te javne dužnosti odnosno službe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a