'Dajemo naknadu za radnike svima pogođenima u ovoj krizi' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

'Dajemo naknadu za radnike svima pogođenima u ovoj krizi'

'Dajemo naknadu za radnike svima pogođenima u ovoj krizi'
1

Vlada je donijela paket mjera pomoći gospodarstvu i poduzetnicima pogođenima u krizi epidemije koronavirusa. Ministar rada Josip Aladrović istaknuo je kako će se mjere ažurirati ovisno o situaciji

VIDEO

Svi oni koji će dokazati da su na neki način pogođeni epidemijom koronavirusa, kao i svi oni kojima je zabranjen, odnosno privremeno obustavljen rad, imat će pravo na naknadu za zaposlenike i mi se nadamo da ćemo na taj način očuvati radna mjesta, poručio je ministar rada Josip Aladrović uoči sjednice Vlade. 

Jedna je to od 63 mjere koje donosi Vlada kako bi pomogla gospodarstvu i poduzetnicima pogođenima zbog epidemije koronavirusa. Radi se o tome da će država poslodavcu iduća tri mjeseca isplaćivati iznos minimalne plaće, 3250 kuna, koju će on onda isplatiti radniku, a može mu na to isplatiti i još dio plaće uz odgodu plaćanja poreza i doprinosa uz uvjet ne otpuštanja radnika. Ukoliko bude potrebno, ako epidemija potraje, moguće je mjeru produžiti za još tri mjeseca.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:49

Kriteriji će biti definirani, a od ponedjeljka će se moći podnijeti zahtjevi.

Mjere će se ažurirati ovisno o situaciji

- Mi smo svjesni da se svaki dan mijenja situacija i sve mjere koje smo donijeli su prve mjere. Kako se situacija bude mijenjala, mi ćemo činit sve da te mjere doradimo kako odgovara našim radnicima i poslodavcima. Kao i mjere obustave rada će biti ažurirane kad vidimo kakva je situacija - rekao je istaknuvši kako je cilj da mjere i kriteriji budu na snazi do početka travnja, kada kreću isplate plaća za ovaj problematičan treći mjesec.

Zatvoreni ugostiteljski objekti u Zagrebu: Kafići i ulice prazni
Zatvoreni ugostiteljski objekti u Zagrebu: Kafići i ulice prazni

Kao trenutno najugroženije sektore izdvaja onaj pružanje usluga hrane i pića, zatim sektore koji su na bilo koji način povezani s turizmom, sektor prijevoza, posebice osoba, kao i radno intenzivne sektore ovisne o izvozu u zemlje pogođene koronavirusom, kao što su Italija, Austrija i Njemačka, pa čak i Kina, no ističe i pozitivne pomake u ovoj situaciji.

- Prerađivačka i prehrambena industrija zapošljavaju. Dakle imamo i poslodavce koji će ovu situaciju moći iskoristiti za podizanje razine prihoda, prometa i usluga - rekao je i poslao apel poslodavcima:

- U ovoj situaciji, koliko god država htjela i odlučila riješiti ovaj problem i boriti se s pandemijom na ekonomskoj razini, tu trebamo i pomoć poslodavaca i zapravo cijelo društvo mora na neki način snositi određeni trošak - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Krš i lom na Ilici, prve fotke s mjesta nesreće: 'Sudarila su se dva tipa u bijesnim autima'
POKUPILI I TREĆI AUTO

Krš i lom na Ilici, prve fotke s mjesta nesreće: 'Sudarila su se dva tipa u bijesnim autima'

Sudar je bio na zagrebačkoj Ilici, blizu Vojnog učilišta Franjo Tuđman. Jedan auto završio je u izlogu trgovine. Policija kaže da će imati informacije za javnost oko 11 sati

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće
CIJELI KRAJ TUGUJE

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće

Davor je sletio s kolnika i ostao na mjestu mrtav. Vijest o tragičnoj smrti brzo je stigla u Potnjane i u očaj bacila cijelo selo.
Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen
MOTO SUSRET U SLAVONIJI

Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen

ŠIŠKOVCI - Na moto susretu u subotu je u 18 sata došlo do prometne nesreće u kojoj je vozačica automobila (21) naletjela na motociklista (39), potvrdila nam je vukovarsko-srijemska policija. Motociklist je teže ozlijeđen, a policija je očevidom utvrdila da je motociklist driftao te time napravio i dimnu zavjesu na cesti. Vrtio se u krug stražnjim dijelom motora te je prešao na stranu ceste suprotnog smjera. Tada je na njega autom naletila vozačica. Alkotestom je policija utvrdila da niti vozačica niti vozač nisu bili pijani.