Obavijesti

News

Komentari 43

Dali (6) ljubi vlasnicu i govori hrvatski, engleski i flamanski

Dali (6) ljubi vlasnicu i govori hrvatski, engleski i flamanski
4

Papiga Dali Parrot (6) sa svojom vlasnicom, Osječankom Anom, živi u Belgiji. S njom ide čak i na posao. Podrijetlom je Brazilac, ali ima nizozemsku putovnicu

VIDEO

Dobar dan, odzdravio je Dali Parrot kada smo se sreli u Osijeku. Šestogodišnja papiga iz porodice ara stajala je mirno gazdarici Ani Prutki (29) na ramenu i povremeno samo široko raširila krila kao da će poletjeti. Puhao je vjetar i remetio joj ravnotežu.

Ana je inače iz Osijeka, ali već godinama živi u Belgiji, a njezin kućni ljubimac prati je kamo god pošla. Ana ga od milja zove “kokoška”, a on joj nekad, kada je ljutit zbog toga, sočno opsuje.

Ptica od 20.000 kuna

- Suprug i ja kupili smo ga kad je imao dva mjeseca od uzgajivača u Nizozemskoj koji su ujedno i treneri papiga pa smo dobili odlične upute kako ga odgojiti. Platili smo ga 1500 eura, iako se kod nas cijene kreću oko 20 tisuća kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz njega smo dobili sve papire o cijepljenju, rođenju, njegovu putovnicu i jamstvo da je ptica zdrava - govori Ana, koja je prije nekoliko godina odselila u Belgiju jer je tamo upoznala supruga. U ovu porodicu papiga se zaljubila kada je upoznala kućnog ljubimca prijatelja iz Belgije. To su ptice koje su specifične po ljepoti, ali i sposobnosti brzog učenja.

- Ne moram mu nešto ponavljati i siliti ga da nauči. Ako neku riječ čuje tri puta, on će to izgovoriti. Zato je brzo naučio psovati od mene, ali i tražiti jesti ili igračku. 

Psuje kad je ljut i nesretan


Naučili smo ga da riječi koje zna, a zna ih jako mnogo, složi u malu rečenicu i koristi sa smislom pa će bez problema reći: ‘Dali hoće piti’. Bez ikakvog problema prokomentirat će je li mu fino to što jede ili će opsovati kad mu uzmeš igračku. Jednom sam mu htjela uzeti igračku kojom se igrao, a on je prijeteći krenuo prema meni hodajući kao patka i rekao: ‘Samo probaj’. To je bilo jako smiješno - kaže Ana, dodajući kako Dali govori tri jezika, hrvatski, engleski i flamanski. 


"Ana daj mi vode, žedan sam"

Podrijetlom je Brazilac i voli topliju klimu, ali aklimatizirao se i na belgijsko podneblje. Ana bez problema s njim ide u šetnju gradom jer Dali ne leti, s obzirom na to da su mu podrezali vrhove krila da se ne prestraši, pobjegne i izgubi. Obožava orašaste plodove i voće, ali nerijetko navali i na ručak svojih vlasnika koji stoji na stolu. Obožava didaktičke i logičke igračke, ali najviše se voli igrati sa svojim vlasnicima. Pred kraj naše reportaže Dali je Anu zatražio soka. Ona mu je pružila malenu čašu iz koje je popio, zahvalio joj i poljubio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e