News

Komentari 1

Dalija Orešković: HDZ nema legitimitet za donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Dalija Orešković: HDZ nema legitimitet za donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa

HDZ-ove zastupnike je prozvala da donošenjem zakona „ovako na silu“, uz protivljenje domaće i strane stručne javnosti, oporbe, pokazuju da je „HDZ bila i ostala, stranka koruptivnih, opasnih namjera“

Zastupnica Dalija Orešković (Centar) poručila je u ponedjeljak HDZ-u da nema legitimitet za donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa, da njegovim donošenjem „na silu“ pokazuje da je bila i ostala „stranka koruptivnih, opasnih namjera“, iz HDZ-a su joj žestoko uzvratili.

„Sama činjenica da nam politička stranka, koja je pravomoćno osuđena za korupciju, kroji antikorupcijsku politiku, pokazuje koliko je država trula, koliko je srušena, sve za što se Hrvatska izborila u ratu, vi HDZ-ovci uništili ste i opljačkali u miru“, izjavila je zastupnica uoči saborske rasprava o konačnom tekstu spomenutog zakona.

HDZ-ove zastupnike je prozvala da donošenjem zakona „ovako na silu“, uz protivljenje domaće i strane stručne javnosti, oporbe, pokazuju da je „HDZ bila i ostala, stranka koruptivnih, opasnih namjera“.

Marin Piletić (HDZ) joj uzvraća da vrijeđa zastupnike HDZ-a, a i sama je kršila Zakon o sprečavanju sukoba interesa u kojem jasno piše da se predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ne može baviti politikom. „A upravo je ona svoju ulogu predsjednice učinila dominantno politički istaknutom“, naglasio je.

Da je Orešković „apsolutno vrijeđala“, suglasio se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je Piletiću ipak izrekao opomenu, jer je replicirao, na što poslovnički nije imao pravo.

I Branko Bačić (HDZ) kolegici poručuje da vrijeđa i omalovažava članove HDZ-a i poziva je da, prije nego na taj način govori o HDZ-u, objasni kako je ona bez javnog natječaja, između 2.500 odvjetničkih ureda došla do posla s Janafom.

Koristeći formu zahtjeva za stankom, gotovo svi oporbeni klubovi izrazili su nezadovoljstvo konačnim tekstom zakona.

Usvojimo li zakon u formi koju predlaže HDZ, jasno je da se u Hrvatskoj više ne borimo protiv korupcije, nego širom otvaramo vrata svakom političaru da bez kontrole radi što hoće, ustvrdio je Peđa Grbin (SDP).

I Urša Raukar Gamulin (ZLB) tvrdi da će predloženi zakon osnažiti korupciju u Hrvatskoj. Obmanjujete javnost kad tvrdite da se preporuke GRECO-a poštuju u zakonu, što nije istina, rekla je ministru pravosuđa Ivanu Malenici.

Najčitaniji članci