Obavijesti

News

Komentari 2

Damir Eljuga: Zbog pandemije raste smrtnost od karcinoma

Damir Eljuga: Zbog pandemije raste smrtnost od karcinoma
2

Procjenjuje se da će ova pandemija imati posljedice na povećanje stopa smrtnosti tijekom petogodišnjeg razdoblja i to za rak dojke 9%, rak debelog crijeva 16% i rak pluća 5%, kaže Damir Eljuga

VIDEO

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga jedan je od pokretača humanitarne utrke Terry Fox u Hrvatskoj i nazočio je na sve 22 dosad održane utrke. Zbog pandemije korone i već drugu godinu zaredom utrka se odvija virtualno, no razlozi za sudjelovanje i donacije su nepromijenjeni, čak i važniji nego prije.
S Damirom Eljugom razgovarali smo za tjednik Express o problemima koje je onkološkim bolesnicima donijela pandemija korone, kao i o ovogodišnjoj utrci.

I ovogodišnji Terry Fox Run održava se virtualno. Kakva su očekivanja i ciljevi?

Ponosan sam da je ovo jedna od najdugovječnijih humanitarnih utrka u Hrvatskoj kojom promičemo borbu protiv zloćudnih bolesti, u spomen na velikog junaka Terry Foxa  koji je trčao maraton u Kanadi puna 42 dana i to  s protezom na desnoj nozi koja mu je amputirana zbog zloćudnog tumora. Nažalost, već dvije godine se ne družimo uživo na jezeru Jarun, ali unatoč tome, nismo željeli odustati te se ponovno sastajemo virtualno. Očekujem da će se i ove godine odazvati naši brojni građani i dati doprinos za Zavod za dječju onkologiju i hematologiju „Dr. Mladen Ćepulić”, kamo je ove godine usmjerena donacija. 
Donacija od ovogodišnje 22. humanitarne utrke Terry Fox Run bit će namijenjena onoj djeci kojima  je potreban intenzivni nadzor nakon završenog onkološkog liječenja s ciljem pravovremenog otkrivanja i praćenja komplikacija liječenja. Pravodobni nadzor organskih sustava i  uključivanje u rehabilitacijske postupke nakon takvih oblika liječenja omogućuje  djetetu  aktivno i potpuno uključivanje u sve njegove životne potrebe.
Malo je poznato da je upravo ova trka ponajviše pripomogla u opremanju Centra za transplantaciju koštane srži, koji je otvoren 2004. godine, i od tada naša djeca nisu više trebala odlaziti u inozemstvo na liječenje.

Zagreb: Obilježavanje početka 22. humanitarne trke Terry Fox Run


 

Ima li problema u provođenju terapija i liječenja onkoloških bolesnika zbog pandemije?

Epidemija korona virusa u 2020. godini je nažalost značajno utjecala na adekvatnu skrb onkoloških bolesnika i to ponajprije zbog preusmjeravanja bolničkih kapaciteta i mjera kontrole rizika kako bi se osigurali intenzivni kreveti za oboljele pacijente od bolesti COVID-19. i o tome su već objavljeni znanstveni rezultati. Tako je primjerice smanjen ukupan broj prijema u hrvatske bolnice za čak 21 % tijekom 2020. godine, a najveći pad je bio čak za 51% u mjesecu travnju. Procjenjuje se da će ova pandemija  imati nažalost   posljedice na povećanje stopa smrtnosti tijekom petogodišnjeg razdoblja i to za za rak dojke 9%, za rak debelog crijeva 16% i za  rak pluća 5%. I kada sve ovo razmotrimo mislim da nije potrebno posebice  naglašavati koliko je važno da se postotak cijepljenih osoba u Hrvatskoj  poveća čim prije.

Što je trenutno najpotrebnije osigurati u zdravstvenim ustanovama za liječenje onkoloških bolesnika?

Nakon uspostavljene dijagnoze zloćudne bolesti potrebno je čim prije, koliko je to najviše moguće, otpočeti s liječenjem bolesnika bilo da je riječ o kirurškom uklanjanju tumora ili primjeni citostatika ili zračenja. Upravo zbog ove epidemije čeka se značajno dulje na početak liječenja i u tom periodu bolesnici i članovi njihovih obitelji proživljavaju velike psihostresove. Mišljenja sam stoga da bi svi  onkološki timovi u svim bolnicama u Hrvatskoj  trebali imati psihoonkologa, rehabilitatora ili psihijatra kako bi pacijentima olakšali duševne patnje koje proživljavaju  tijekom suočavanja sa zloćudnom bolesti, a isto tako i tijekom liječenja.

Potražite novi broj tjednika Express na svim kioscima

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...