Obavijesti

News

Komentari 16

Novotny: Gubimo povjerenje EK, sada smo 'zločesti dečko'

Novotny: Gubimo povjerenje EK, sada smo 'zločesti dečko'
1

Ekonomski analitičar Damir Novotny je za 24sata TV govorio o posljedicama Lex Perkovića na investicije i proračun te mogući gubitak kontrole nad investicijama

VIDEO

U emisiji Dnevni red 24sata TV-a gost je bio ekonomski analitičar Damir Novotny koji je govorio o posljedicama Lex Perkovića na investicije i proračun, kreditni rejting i mogući gubitak kontrole nad državnim investicijama. Kazao je kako Vlada sada, po propisima EU, mora raditi trogodišnje proračunske projekcije. 

- Mislim da će se morati napraviti duboki rezovi i to u onim rashodima koji se inače ne smiju dirati. Hrvatska ima javni dug koji je zapravo u prosjeku EU, ispod 60-ak posto, no problem je deficit - kazao je Novotny. 

Na pitanje o prihodima od poreza, Novotny kaže kako oni nisu mogli donijeti više novca jer postoji granica do koje se može podizati porezno opterećenje. 

- Hrvatska, uz Dansku, ima daleko najveći porez u EU. Prinosi od visokih poreza će se smanjivati jer će ljudi manje trošiti, to je jedna greška. Druga pogreška bila je smanjenje poreza ugostiteljskim uslugama. Cijene nisu pale, zaduženost hotela i kompanija je velika i oni ne mogu smanjivati cijene. U zemljama kao što su Grčka, Španjolska pa i Italija, cijene su se smanjile za 30 do 40 posto pa su oni koji gledaju na cijenu otišli tamo - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Ovo što Vlada radi s privatizacijom nije dobro'

Osobno nije za privatizaciju državne imovine. 

- Ovaj način nije prihvatljiv i ovo što Vlada radi nije dobro. Tu će se skupiti nekoliko milijardi, ali to je jednokratno. Ako politički vrh donese odluku da je štednja glavni cilj proračunske politike onda se rashodi mogu smanjiti. Vlada do sada nije štedjela, to je sve bilo simbolično. Štednja bi morala značiti 10 milijardi uštede na svim sektorima, ali vlada ne voli ideje koje dolaze iz ekonomske teorije - ističe Novotny. 

O sukobu Vlade s Europskom komisijom o zakonu o europskom uhidbenom nalogu, Novotny kaže kako Hrvatskoj to nije bilo potrebno te da se Vlada nadmudruje s Komisijom. 

- Vladavina prava je ključna za jačanje ekonomskih odnosa. Za nas je važno da kao nova članica dokažemo da postoji vladavina prava. Imamo dosta loših iskustva u prošlosti - smatra Novotny. 

'Proizvodimo kao  Srbija, a želimo živjeti bolje'

Na pitanje zašto strani kapital odlazi u Srbiju, a kod nas ne, ekonomist kaže kako Srbija ima drugačiji pristup. 

- Kod njih su manji i troškovi proizvodnje. Njihova vlada subvencionira ulaganja, kao što je napravila s ulaganjem Fiat grupe. Kod nas se novac troši na socijalu, mi smo mislili da možemo živjeti više nego što proizvodimo. Proizvodimo kao Srbija, a želimo živjeti 30-40 posto bolje - rekao je Novotny.

'Lex Perkovićem smo izgubili povjerenje Komisije'

Na pitanje ima li opasnosti da Hrvatska bude pod monitoringom EU, Novotny kaže kako smo Lex Perkovićem izgubili povjerenje mnogih. 

- Izgubili smo povjerenje Komisije, nekih zemalja, Njemačke, jer su podupirali naš ulazak. Umjesto da smo jedna dobra mala zemlja koju svi vole, mi smo jedan enfant terrible, zločesti dečko - zaključio je Novotny.

Smatra da nas čeka rezanje mirovina i plaća.

- Mirovina da, onih posebnih, ostalih vjerojatno ne. Čekaju nas sigurno i drugi rezovi jer to ne možemo izbjeći - poručio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto