Obavijesti

News

Komentari 553

"Dobro razmislite glasamo li o aferi plagijat ili aferi fusnota"

"Dobro razmislite glasamo li o aferi plagijat ili aferi fusnota"
22

SDP-ov Arsen Bauk upitao je potpredsjednika Sabora Željka Reinera kad će biti glasovanje oko ove točke na što mu je Reiner odgovorio kako će biti sutra...

VIDEO

PRATITE TIJEK RASPRAVE U SABORU:

22.30 sati

Nakon što ga Maras više puta naglasio kako Most danas šuti o ovoj temi i kako je Miro Bulj posebno tih, Bulj se ipak javio za riječ. Nikola Grmoja ranije tijekom dana je istaknuo novinarima kako Most u ovoj raspravi neće sudjelovati, ali očito je Maras "taknuo" Bulja.

- Zasigurno neću glasati kako vi kažete, niti mi je namjera. Ovo društvo i akademska zajednica podijeljeni su odavna, na svim poljima. A cijelo vrijeme ste glasno šutjeli. A ja ne šutim - poručio je Bulj i podsjetio kako su prije par mjeseci HDZ i Maras zajedno sa SDP-om glasali za plagijatora kao suca u Ustavnom sudu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vi ste dovoljno šutjeli kad ste bili ministar- poručio je Marasu.

- Ja ću vam sada otvoriti dušu skroz. Ne mislim da sam u životu donosio sve dobre odluke, ali to ne znači da sutra neću donijeti dobru odluku - odgovorio je Maras.

SDP- ova Sabina Glasovac poručila je kako ne želi biti dio Hrvatske u kojoj ministar plagijator ne želi otići s funkcije.

- O vama se u časopisu Nature piše kao o ministru hrvatske Vlade koji ne želi otići iako je dokazani plagijator. Ja ne želim biti dio takve slike Hrvatske. Apeliram na sve zastupnice i zastupnike da razmislimo o tome je li ovo glasovanje o aferi plagijat ili aferi fusnota, odnosno je li ovo samo tehnička greška - rekla je Glasovac

Dodala je i kako je razočarana nastupom premijera Plenkovića. - Sarkazam, dominacija i cinizam. On je na mene dosad ostavljao potpuno drugačiji dojam - poručila je.

I Ivan Pernar je istaknuo kako ni on ne želi živjeti u Hrvatskoj u kojoj učenike koji se žele slikati s njim kasnije prozivaju zbog toga.

- Ne želim živjeti ni u Hrvatskoj u kojoj Ministarstvo obrazovanja piše pamflete protiv saborskog zastupnika. Vi ste, gospodine Barišiću, tek jedna karika u lancu nesposobnosti, nekompetentnosti i neozbiljnosti - rekao je Pernar.  No, Glasovac mu je odgovorila kako ne može bez dozvole ulaziti u škole i pozivati ih da markiraju. Ali, naglasila je kako postoje dvostruki kriteriji prema kojima predsjednica može posjećivati vrtićku djecu i dijeliti im čokoladice.

21.44 sati - SDP-ov Gordan Maras upitao je ministra zašto nije tužio znanstvenika Đikića za klevetu ako njegov rad nije plagijat. Poručio je da nakon svega Barišić ne može biti autoritet niti djeci ni znanstvenicima. Ponovio je kako mu smeta što Mostovci ne sudjeluju u raspravi i ne iznose svoj stav.

- Miro Bulj, inače glasni komentator svega, inače tu grmi, a danas je jako tih, tiši od zrikavca- rekao je Maras.

Dodao je kako je upravo dobio poruku da je i on plagijator pa pokazao fotografiju na mobitelu i fotografiju njega i glumca Brad Pitta i nasmijao zastupnike u kasne večernje sate.

- Često puta kad se HDZ ulovi s prstima u pekmezu, oni se brane da im je politički montirano, da su to sve politički procesi - rekao je Ivan Pernar.

20.47 sati - HDZ- ova Majda Burić pitala je Nadu Turinu- Đurić zašto se uopće javila za riječ ako ništa od ovog ne razumije, kako je sama rekla. Burić se zgrozila njezinom izjavom o ministru kao robe s greškom. 

- Reći ženi ili muškarcu, bilo kome, još u ovom visokom Domu, da je roba, to je grozno- poručila je Burić. 

- Nije potrebno da znam o čemu se radi. O tome je raspravljalo Etičko povjerenstvo. Ne znam zbog čega bih ja kao saborska zastupnica trebala znati meritum stvari znanstvenog članka. Što se tiče robe s greškom, to je bilo figurativno. Ako sam ministra uvrijedila, ja se ispričavam- poručila je Turina- Đurić. 

20.36 sati - Rasprava toliko dugo traje da je Ivan Pernar stigao otići u hotel Westin na proslavu 38. obljetnice Islamske revolucije u Iranu i vratiti se natrag u Sabor. 

20.33 sati - Nada Turina- Đurić u ime Kluba HNS-a i HSU- a čvrstog je uvjerenja da ministar Barišić ne može biti ministar obrazovanja. Istaknula je kako premijer Plenković ne misli da je plagijator, ali da misli da je roba s greškom. 

- HNS nema nikakvih dvojbi oko toga što smo pokrenuli ovu inicijativu. Mi kao oporba nismo imali izbora nego pokrenuti pitanje povjerenja ministru koji je po zaključku Odbora proglašen plagijatorom. Onaj Odbor koji je za nas meritoran donio je svoj izrijek. Posebno me danas razočaralo da je premijer u svojoj obrani potpuno minorizirao, čak bih rekla odbacio odluku. Vi ste trebali podnijeti ostavku onog trena kad je Etički odbor donio odluku ili vas je premijer trebao razriješiti. Vi ste ministar obrazovanja i znanosti, a ne recimo graditeljstva. Srela sam mnogo ljudi, učitelja, profesora, studenata koji su bili zgroženi vašim ponašanjem i ponašanjem Vlade. 

Ne mogu razumijeti da vi to ne razumijete i da pokušavate minorizirati cijelu stvar na jednu fusnotu. Iskreno, ne razumijem o čemu se ovdje radi, niti me kao političarku treba biti briga. U svemu tome premijer kaže da vi niste plagijator, ali je priznao da postoji greška, propust. On misli da je to propust. Po njemu niste plagijator nego roba s greškom. I vi kao roba s greškom ne možete biti ministar obrazovanja- poručila je Turina- Đurić. 

20.17 sati -  Vi ste trenutno pod interesom javnosti i medija, to nije linč. Nitko vas nije napadao kao čovjeka. Ovdje sjede ljudi koji su zaista bili žrtva medijskog linča, kao Milanka Opačić, Fred Matić, ja. Zaista vam to ne želim. Ali to treba odvojiti od potpuno opravdanog javnog interesa- poručio je SDP- ov Bojan Glavašević. 

20.00 sati - Ministar Barišić zamolio je za nekoliko riječi.

- Ovo što me prati od prvog dana, uključujući i ovu raspravu koju bih ja nazvao afera fusnota, a ne plagijat, nije me omelo u obavljanju mojih poslova. Zahvalan sam zastupnici Majdi Burić koja je iznijela neka od postignuća i to me samo još više učvrstilo. Upravo ovaj moj slučaj je dokaz da svatko može biti žrtva medijskog linča - rekao je Barišić. 

- Jasno je da ništa nije plagirano. Tužba oporbe pala je u vodu- kazao je Željko Reiner. 

- Niste vi nikakva žrtva medijskog linča. Nisu novinari izmislili da ste se vi ispričali autoru od kojeg ste preuzeli dijelove članka, oni su samo pisali o tome. Nisu novinari lagali da ne ispunjavate predizborno obećanje Vlade o kolektivnom ugovoru. Vi bi htjeli ubiti glasnika, ali ne možete ubiti istinu- poručila je SDP- ova Sabina Glasovac. 

19.50 sati - HDZ- ov Miroslav Tuđman predložio je kako bi Vlada trebala nabaviti z CarNET softver za provjeru znanstvenih radova kojim bi se provjeravalo je li neki rad plagiran, a kojeg već koristi riječko Sveučilište, s čim se složila i oporba. 

- Stalno se vodi informacijski rat, to je dominantan oblik ratovanja od 90-ih. Ovo su političke diskvalifikacije, na njega idu dezinformacijama. Ako imate argumente, idite s njima, a ne s krivotvorinama- poručio je oporbi Tuđman. 

HDZ-ova Majda Burić istaknula je kako je u tijeku orkestrirani napad na ministra Barišića. A potom nabrojala za što je sve Vlada uložila financijska sredstva te koliko problema riješila u 100 dana. 

- Samoinicijativno moraliziranje s lijeve strane u sumnju dovodi upravo moral moralizatora- istaknula je Burić, na što je Tuđman naglasio kako bi trebalo izbjegavati podjele na naše i njihove. 

19.06 sati - Ministar Barišić izašao je iz sabornice, prošao kraj novinara, ali nije bio raspoložen za izjave. Premijer Plenković otišao je iz Sabora.

19.01 sati - Branimir Bunjac u ime Kluba Živog zida i Snaga zatražio je stanku zbog predugačke rasprave. 

- Mi smo ovdje od jutra i rasprava može trajati do šest ujutro. Molim vas da se danas rasprava svede na predstavnike Klubova, a da se sutra nastavi pojedinačno- poručio je Bunjac.

I SDP je iz istog razloga zatražio stanku kako bi se dogovorili oko daljnje rasprave. Predsjedavajući Gordan Jandroković stanku je dopustio iako je istaknuo kako mu nije zahtjev logičan. Poručio je da će rasprava trajati dok bude bilo potrebno.

18.13 sati - Ivan Vilibor Sinčić u ime Kluba Živog zida i Snage istaknuo je kako je pitanje ministra Barišića trebala riješiti znanstvena zajednica. Poručio je kako on neće podržati ministra Barišića jer ne podržava ni ovu Vladu. 

- Mislim da je znanstveno mišljenje iznad političkog. Moram reći da ne podupirem ovu Vladu ni njezine ministre. Osuđujem plagiranje bez obzira s koje strane dolazilo. To je štetna pojava. Mi se moramo okrenuti kulturi stvaranja, a ne kulturi varanja. A ovo pitanje je trebalo biti riješeno na znanstvenoj razini- poručio je Sinčić dodavši kako je ovo tužan dan za sve u Hrvatskoj i da se bave ovakvim stvarima. 

17.40 sati - SDP- ov Saša Đujić poručio je Plenkoviću da nije falsifikator nego imitator te da se drži bahato. 

- Vi ste pokušali minorizirati ovaj slučaj svodeći ga na jednu običnu fusnotu. Vi ste ušli u raspravu s nama, mislite da mi vas pokušavamo srušiti, da vam mi želimo tražiti ministre sa slabim točkama. Ali to nije točno. Ušli ste u raspravu s akademskom zajednicom i nije vam bitno njihovo mišljenje. Nije vam bitno ničije mišljenje, vi ste najpametniji, vi sve znate. Jedino vi možete reći za meritum, jedino ste vi u pravu. Ali niste ni vi baš stručni o ovome govoriti, a nisam ni ja. To je kao da ja sad idem popravljati lokomotivu, a nemam pojma o tome, ali zato vjerujem onome tko to radi. Ja nakon vašeg igrokaza kojeg vodite šetajući po sabornici, dociranjem, dobacivanjem, bahatim držanjem, smatram da vi niste falsifikator, vi ste imitator. Europski premijer, europski dečko, govori jezike, pametan, zgodan. Samo se nadam da nećete završiti kao vaš prethodnik- poručio je Đujić.

Potpredsjednik Gordan Jandroković poručio mu je da bi mu bilo bolje da popravlja lokomotive.

- Hvala kolega Jandroković, istina boli - odgovorio je Đujić. 

Plenković, i dalje odlično raspoložen, odmah mu je i odgovorio. 

- Ne znam sad, da budem opet malo flah kao ono neki dan? Šta je bolje - kroz smijeh je odgovorio Plenković. 

SDP-ov Arsen Bauk upitao je potpredsjednika Sabora Željka Reinera kad će biti glasovanje oko ove točke na što mu je Reiner odgovorio kako će biti sutra, a rasprava može potrajati do dugo u noć. 

17.25 sati - Željko Reiner ne slaže se s premijerom Plenkovićem da se radi o pogrešci. On smatra da Barišić ni u čemu nije pogriješio. 

- Ja na njegovom mjestu ne bih ni stavio poveznicu na Schlesingera- poručio je Reiner. 

17.14 sati - Plenković je zamjerio oporbi što su koristili Đikićevu analizu, a ne vlastitu. 

- Ja sam razgovarao s gospodinom Đikićem jer sam znao da će njegovo pismo izaći u javnost. Ono što sam vam ja rekao da se niste podrudili, vi ste koristili i u svom zahtjevu za smjenom ministra Đikićevu analizu, a niste išli s vlastitom. Razlika u mojoj raspravi je što ja ne ektiketiram nego argumentiram- rekao je Plenković. 

- Političke stranke nisu tu da rade analizu - odgovorio je Bernardić.
Plenković je istaknuo kako oporba samo traži slabu točku, ne nakon 100 dana, već od nultnog dana te da se cijela rasprava svodi na to. 

17.01 sati - SDP-ov Arsen Bauk primijetio je kako se za riječ u raspravi nije javio nitko iz Mosta.

- To pokazuje da ih u mjesec dana niste uspjeli uvjeriti u ono što nama danas govorite- poručio je Bauk dodavši kako mu je drago da je premijer počeo prakticirati repliciranje uz hodanje po sabornici. 

- Drago mi je da ste počeli prakticirati repliciranje uz hodanje, kad ste već izbjegli stupanje- rekao je Bauk referirajući se na to što premijer nije služio vojni rok. 

SDP-ov Arsen Bauk primijetio je kako se za riječ u raspravi nije javio nitko iz Mosta.

- To pokazuje da ih u mjesec dana niste uspjeli uvjeriti u ono što nama danas govorite- poručio je Bauk dodavši kako mu je drago da je premijer počeo prakticirati repliciranje uz hodanje po sabornici nakon što je u svom izlaganju pristupio SDP- ovoj zastupnici Sabini Glasovac i pokazao joj sporni Barišićev članak.
 
- Drago mi je da ste počeli prakticirati repliciranje uz hodanje, kad ste već izbjegli stupanje- rekao je Bauk referirajući se na to što premijer nije služio vojni rok.
 
- Kreativan kao uvijek, moj Bračanin- odgovorio mu je Plenković. 

Sabina Glasovac podsjetila je i niz drugih propusta ministra Barišića, ne samo na plagijat. 

Plenković je ustvrdio kako mu se čini da je došlo do faze opće iritiranosti ministrom, tako da sve što on radi postaje problem.
- Bili biste sretni samo da ministar ode- poručio je Plenković pa ministru Barišiću rekao "evo, vi utječete na indeks sreće."

16.55 sati - Ivan Pernar nakon Plenkovićevog izlaganja istaknuo je kako premijer sve pokušava uvjeriti da prepisivanje nije bilo u lošoj vjeri već da je riječ o pogrešci. 

- Time je neizravno htio reći kako ne bi stao iza njega da se radilo o pravom plagijatu. Nije riječ samo o ministru Barišiću. Mi imamo na mjestu potpredsjednika Sabora osobu koja je 80 posto svog rada prepisala. A vi stojite iza njega. Vi štitite svakog plagijatora i svakog prepisivača- poručio je Pernar.

Plenković je ponovio kako se ne radi o plagijati i naglasio kako se radi o "po- gre- šci."

16.33 sati - I sam ministar Pavo Barišić u svoju obranu rekao je nekoliko riječi. Ponovio je kako nije plagirao svoj rad. 

- Još od vremena Mažuranića i Starčevića nije bilo toliko silovitih i grubih, kontinuiranih napada na nekoga kao što sam ja doživio od prvog dana. To je očito postala metoda opozicije. Kada programa nema, onda preostaje još jedino metoda hajke. Izrečene su neistine o meni, pokazale su se prozirnim konstrukcijama, no njihova prašina će se još dugo kovitlati i padati na medijsko tlo. Pošto ne mogu dovesti sve tužitelje, ne preostaje mi ništa drugo nego da se branim protiv sjena. Što se tiče krivnje, izjavljujem da nje nema. Čak je i poznati publiciist Inoslav Bešker potvrdio da nema govora o plagijatu- poručio je Barišić. 

16.20 sati - Premijer Andrej Plenković, iznimno dobre volje, branio je svog ministra Pavu Barišića. Istaknuo je kako je pažljivo slušao izlaganja i Bernardića i Vrdoljaka, ali i zastupnika koji su replicirali, te da nitko od njih niti jednom rečenicom nije ušao u meritum stvari. 

Izrazio je žaljenje da se nisu bolje pripremili za raspravu te što se ministra napada već danima zbog sitnice, malog propusta.Nazvao je ovu raspravu igrokazom.
 
- Čini mi se da je 2012. godine bila rasprava o ministru obrazovanja, a tada je argument SDP- a bio da navedeno nije bilo dovoljno za ocijeniti rad ministra Željka Jovanovića. U trenutnoj raspravi, niti kolega Bernardić niti Vrdoljak nisu niti jednom rečenicom ušli u meritum stvari.  Uputili ste zahtjev, ali niti jednom niste spomenuli o čemu je problem. A u ovoj vježbi ili igrokazu ministra ste pozvali plagijatorom, a mene falsifikatorom. Očito ste imali vježbu sound bite- rekao je Plenković. 
Potom se osvrnuo i kritički na analizu članka znanstvenika Đikića koju je opozicija koristila u svojoj analizi. Plenković je pokazao i sporni članak iz 2008., stranicu 301 i više puta naglasio kako je riječ o jednoj fusnoti. 

- Sve ono što mi govorimo već tjednima, svodi se na jednu stranicu. Da li je zbog toga to plagijat, da li je jedna fusnota razlog za ostavku ministra i da vi svu energiju trošite na etiketiranje čovjeka koji se primio jednog od najvažnijih resora u Vladi? Sam ministar ispravio je taj slučaj. I nekorektni ste kad kažete da se tijela nisu očitovala o tome. Jesu, i Sveučilište u Zagrebu i Splitu- rekao je Plenković. 

16.18 sati - SDP-ova Sabina Glasovac podsjetila je da je na današnji dan prije devet godina njemačka ministrica obrazovanja podnijela ostavku zbog dokazanog plagiranja. 

- Devet godina kasnije, Hrvatska se nalazi u sličnom iskušenju. Pitanje je, gospodine Plenkoviću, hoće li vaša Vlada biti upamćena kao Vlada reformatora ili falsifikatora. Ako želimo ovoj zemlji jamčiti svjetliju budućnost, u tom slučaju gospodin Barišić mora postati prošlost- poručila je Glasovac. 

15.59 sati - Ivan Pernar iz Živog zida složio se s Bernardićem te poručio da HDZ nema srama pa podsjetio na aferu Fimi Media.

- Ministar je sam priznao da je plagirao i ispričao se zbog toga. Da HDZ ima srama, oni bi vratili 24 milijuna koji su ukrali iz kase državnog poduzeća, ali oni nemaju srama- poručio je Pernar na što ga je potpredsjednik Sabora HDZ- ov Goran Jandroković opomenuo da ne upotrebljava insinuacije. 

SDP-ov Domagoj Hajduković poručio je kako je plagiranje u znanosti smrtni grijeh te da od toga goreg nema. 

SDP- ov Nenad Stazić poručio je kako su i ministar Barišić i premijer Plenković izgubili vjerodostojnost.

- Ministar Barišić izgubio je vjerodostojnost kad nije dao ostavku, a premijer Plenković kad ga nije smijenio. On će vam biti kamen oko vrata cijeli mandat i neće proći dan da vam mi to nećemo spomenuti- rekao je Stazić. 

15.44 sati - HDZ- ov Željko Reiner upitao je opoziciju koji je to dio članka ministar plagirao.

Odmah mu je odgovorio Bernardić, ali ga je uputio na obrazloženje odluke Odbora za znanost.

- Imate u obrazloženju, možete ga pročitati, ne bi bilo loše- odgovorio mu je Bernardić.

Bernardić je, nadalje, poručio vladajućima da moraju smijeniti ministra Barišića. 

- Ukoliko ga ne smijenite, vi de facto, optužujete Odbor za znanost da su postupili neetično. I ona ukoliko ne smijenite ministra, morate smijeniti Odbor- rekao je Bernardić.

15.34 sati - Prvi za repliku javio se HDZ- ov Josip Borić kazavši kako se u Saboru stvorilo partijsko sudište. 

- U Saboru se stvorilo partijsko sudište, a čine ga Stazić, Maras, Glasovac. Cilj im je pronaći jednu rečenicu na temelju kojeg kreće etiketiranje- rekao je Borić. 

15.33 sati - I predsjednik HNS- a Ivan Vrdoljak u ime predlagatelja ove rasprave obrazložio je zašto ministar Barišić mora odstupiti s funkcije ministra. 

- Priznajem, predsjednik Vlade Andrej Plenković je bio u pravu. Bio je u pravu kad je rekao da zahtjev za smjenom ministra obrazovanja i znanosti Pave Barišića nije usmjeren protiv ministra osobno nego da postoji neki drugi cilj. Priznajem, suština našeg zahtjeva nije ministar Barišić kao osoba. Naš krajnji cilj je na primjeru ministra Barišića braniti Hrvatsku kakvu želimo i u kakvoj želimo odgajati i obrazovati našu djecu- rekao je Vrdoljak dodavši kako su neopozivu ostavku ministra zatražili zbog potvrđenog plagijata i laganja javnosti.
 
- Kad kažem potvrđenog plagijata, ne kažem to moje mišljenje, pa čak ni kao ekspicitni dokaz znanstvenika Đikića, do čijeg mišljenja držim. Kad Odbor zaključi da je u pitanju plagijat, potpuno su nebitni i moj osobni stav i vjerovanje premijera Plenkovića da je riječ o nenamjernom propustu ili tek jednoj fusnoti. Politika ima zadaću donositi odluke i za to preuzimati odgovornost, ali nema pravo ignorirati institucije ove zemlje. Pa tako nemate ni vi, premijeru Plenkoviću. Želimo Hrvatsku koja poštuje vlastite institucije i koja ne prihvaća alternativne činjenice umjesto istine- poručio je Vrdoljak dodavši kako će dati sve od sebe da se izgradi Hrvatska koja jamči ugled znanju i obrazovanju. 

- Želimo Hrvatsku koja jamči ugled znanju i obrazovanju, baš kao i učiteljima i profesorima, Hrvatsku koja njeguje strast prema učenju i znanju kao polaznoj točki u stvaranju društva u kojem svaki pojedinac ima jednaku šansu krojiti vlastitu sreću. 

Zbog takve Hrvatske ministru Barišiću moramo izglasati nepovjerenje. Ja neću stati na željama, nego ću dati sve od sebe da takvu Hrvatsku i izgradimo- poručio je Vrdoljak. 
 

15.23 sati - Predsjednik SDP- a Davor Bernardić u ime predlagatelja obrazložio je pokretanje izglasavanja nepovjerenja ministru Barišiću. Poručio je tko vara, taj mora snositi i posljedice.

- Iz svega je očito da je ministar varao. Presudili su mu kolege iz Odbora za znanost, a riječ je o javnom tijelu kojeg smo skupa izabrali. Tome u prilog progovorili su zadnjih dana mnogi ugledni, kredibilni zannstvenici. Afera se počela prelijevati na sve segmente društveneog života. Znanost je najplemenitija i najhumanija djelatnost zbog koje svijet svaki dan napreduje. No, ako je falsificirana ne može povući društvo naprijed i daje krivu poruku- poručio je Bernardić dodavši kako su učenici koji prepisuju na državnoj maturi automatski isključeni iz sustava, a Barišić je zbog toga postao ministrom. 

- Ovakve stvari se ne mogu niti smiju u Hrvatskoj tolerirati. Postoje dva razloga zašto premijer Plenković brani ministra. Jedan može biti ego, ali nema ništa loše u rekonstrukciji Vlade. A drugi razlog mogu biti pojedinačni interesi. Stoga pozivam da ne nedostaje danas zdravog razuma te da premijeru pošaljete snažnu poruku. Većina ove zemlje smatra da ministar treba otići- rekao je Bernardić i poručio premijeru da mora sam inicirati promjenu ministra. 

Postoje 2 razloga zašto  sam Plenković brani . jedna situacija može biti ego, a druga mogu bit pojedinačni interesi.
 

- Kako želite da vas ljude pamte? Kao reformatora ili kao samo jednog predsjednika Vlade kojem će to samo stajati u CV- u i na Wikipediji. Dobili ste podršku Mosta, zalagali ste se za reforme, stoga apeliram na kolege iz Mosta da, kao što su spriječili da jedan čovjek postane ministar zbog sličnog djela, to učine i danas- rekao je i zaključio govor stihovima pjesme Prljavom kazališta. 

- Danas učim sina hodati, prvi korak je najvažniji, pobjede su porazi kad se obraz pogazi- zaključio je Bernardić.  

15.07 sati - Stanka za ručak je završila, zastupnici nastavljaju zasjedanje raspravom o ministru obrazovanja Pavi Barišiću. Premijer Plenković i ministar Barišić nisu davali izjave prije rasprave. 

Uoči današnje rasprave na sjednici Hrvatskog sabora o imenovanju članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te izglasavanja povjerenja ministru obrazovanja Pavi Barišiću, zastupnici su zatražili stanku. Klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku zatražio ju je zbog stanja željeznica, SDP i HDZ kako bi govorili o filmskoj industriji, a Most o Centru za gospodarenje otpadom Lećevica.

Grmoja: Nećemo sudjelovati u raspravi o Barišiću

Mostov Nikola Grmoja novinarima je u četvrtak u Hrvatskom saboru otkrio kako Mostovci u raspravi oko ministra obrazovanja Pave Barišića neće sudjelovati. No, nije želio otkriti kako će glasati kad na dnevni red dođe izglasavanje o njegovu povjerenju.

- U raspravi koja se će se danas dogoditi u Saboru Most neće sudjelovati. Smatramo da inicijativa koju su pokrenuli zastupnici SDP-a i HNS-a je apsolutno moralno dvojbena jer moralne lekcije idu držati oni koji su glasovali za dokazanu plagijatoricu u Ustavni sud. Kada smo mi prosvjedovali protiv toga, tad im to nije smetalo. Nećemo sudjelovati, a naš stav o ministru Barišiću i daljenjem funkcioniranju Vlade ćemo iznijeti kod glasovanja- rekao je Grmoja dodavši da ne zna kad će glasovanje biti.
Istaknuo je kako danas u Mostu s predsjednikom Sabora Božom Petrovom nije bilo razgovora o tome kad će biti glasovanje. 

Na pitanje koji je uopće stav Mosta oko ministra Barišića, Grmoja je rekao kako su upoznali svoje koalicijske partnere sa svojim stavom, ali ga ne žele javno iznijeti.

- Zbog funkcioniranja Vlade i činjenica koje su izašle, stav imamo, ali ćemo ga javno prezentirati kod glasovanja- rekao je.

Na pitanje očekuje li da ministar sam podnese ostavku, Grmoja je ponovio kako su upoznali HDZ sa svojim stavom te da će vidjeti što će biti. 

Mišić: Kakva država, takva željeznica

Ivica Mišić je u ime Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku istaknuo kako su Hrvatske željeznice u katastrofalnom stanju. Kako je naglasio, i sam često putuje željeznicom te svjedoči lošem stanju. 

- Rekli bismo, kakva država, takva željeznica. Trebalo bi zaposliti 200 radnika, možda i više, ali nitko te natječaje ne raspisuje, možda i zato što se tvrdi da ih je previše. 37 ljudi prima plaću od 11 do 15 tisuća kuna. Je li vam to normalno? A naši građani, mladi ljudi, ne mogu se zaposliti. Prije mjesec dana putovao sam do Zagreba do Frankfurta i obratno. U Zagrebu sam presjeo iz njemačkog u hrvatski vlak. U našem vagonu sva su se stakla zaledila, torba mi je bila mokra jer je kiša padala po njoj. Takvo je stanje u našim vlakovima - rekao je Mišić. 

Maras: Redatelji izloženi linču i harangi HDZ-a

SDP je stanku zatražio kako bi dao podršku Koordinaciji filmskih redatelja koji su se našli izloženi linču i harangi HDZ-a, pojasnio je u ime Kluba zastupnika SDP-a Gordan Maras.

- Naša filmska industrija je izuzetno vrijedna i radi vrhunske rezultate i svi možemo biti ponosni na filmove poput 'Zvizdana'. Film Zvizdan u kinima su vidjele  42 tisuće gledatelja, a toliko ih nije bilo u cijeloj sezoni na utakmicama Dinama. Sustav je doprinio da se snima 20-tak filmova godišnje, da se snimaju strane koprodukcije, pa će se tako početi snimati i Robin Hood u Dubrovniku. To je rezultat sustava poticaja, koje je usput budi rečeno, uvela HDZ-ova Vlada, a SDP je to podržao. Sada se to uništava zbog nekih unutarstranačkih sukoba u HDZ-u. Ovo je industrija koja treba podršku, a ne kritiku koja je ideološko obojena - rekao je Maras.

Jasen Mesić u ime Kluba HDZ-a poručio je da kada bi stanke u Saboru pomogle audiovizualnoj djelatnosti, oni bi je sazivali svaki dan. 

- Audiovizualnoj industriji neće pomoći stanke nego analiza. Dirljiva je bila ta briga i kad su kolege iz SDP-a zaboravili uvrstiti u proračun sredstva za audiovizualnu djelatnost. Nećemo sazivati stanke da bismo kolegice i kolege upoznavali sa stanjem u SDP-u, lijevog i desnog krila, središnjice, i tako dalje. Mi za to nemamo vremena - rekao je Mesić dodavši kako bi volio vidjeti više filmova s tematikom Domovinskog rata. 

- Mi u HDZ-u ne uzimamo sebi za pravo određivati kakvi bi filmovi trebali biti, ali znamo kakvi ne bi trebali biti- poručio je Mesić. 

Grmoja: Politički napad na Most

Nikola Grmoja je u ime Kluba Mosta obrušio se na tiskovinu Slobodna Dalmacija koja danas ima na naslovnici kako kum Bože Petrove šefuje Hrvatskim vodama. Ustvrdio je kako je to politički napad na Most koji traje otkad su krenuli u promjene Zakona o HRT-u kojim žele "onemogućiti Hanžekoviću da uzima milijune kuna iz džepova građana.

- Budite sigurni, dok Most bude upravljao Ministarstvom zaštite okoliša i Hrvatskim vodama, sve će se obavljati po Zakonu. A onda neka oni uvlače u Slobodnoj Dalmaciji kuma, neka ga izvlače iz ormara po potrebi. Znamo primati udarce, ali vjerujte, znamo i uzvratiti- poručio je Grmoja.

Nakon što su ispucali stanke, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, HDZ- ov zastupnik Andro Krstulović Opara predložio je u ime Odbora članove Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. To su Vladimir Gajger iz redova znanstvenih savjetnika, Vladimir Bermanec iz redova redovitih profesora, Mislav Ježić i Mladen Boban iz redova predstavnika visoke škole, Oliver Jukić, Neven Vidaković, Petar Mišević i Boris Popović  iz redova gospodarstva i poduzetništva. 

Željko Jovanović u ime Kluba SDP- a rekao je kako će SDP podržati predložene kandidate zato što je to tema oko koje ne treba raditi političke podjele. No, izrazio je žaljenje kako u Vijeću nema ni jedne žene te pozvao žene da se u većem broju broju kandidraju. 

Krstulović Opara u ime Kluba HDZ-a složio se s Jovanovićem i kazao kako je i njemu žao što se nije javilo više kandidatkinja za članstvo u Vijeću. Naglasio je kako im je cilj ojačati STEM područje. 

Izbor članova Programskog vijeća HRT-a

Zastupnici su nastavili sa drugom točkom dnevnog reda, a to je konačna lista kandidata za izbor pet članova Programskog vijeća HRT-a.

HDZ-ov Jasen Mesić u ime Odbora za informiranje, informatizaciju i medije nabrojao je kandidate koji ispunjavaju uvjete, a to su Nikola Baketa, Vlaho Bogišić, Ante Bralić, Mateja Bublić, Silva Celebrini, Petar Ćurić, Gordan Črpić, Franjo Gregurić, Josip Jović, Zlatan Krajina, Vlatka Lemić, Ivica Lučić, Zorislav Lukić, Darko Marinac, Željka Markić, Nedjeljko Marković, Robert Markt, Darko Markušić, Romana Matanovic Vučković, Boris Mužanović, Đorđe Obradović, Milivoj Pašiček, Zvonimir Peranić, Tena Perišin, Damir Pijaca, Mile Prpa, Tomislav Radić, Ivan Starčević, Ivan Tanta, Željko Tomašić i Trpimir Vicković.

Glavašević: To je ružna finta

Nakon što se pojavila informacija da će rasprava o Barišiću početi tek u 15 sati, Bojan Glavašević nam je kazao:

- To je ružna finta koju su izveli, u interesu im je da se što manje toga prenese po medijima, to je zapravo njihov način da se reducira prostor za raspravu za koju ima jako puno prijavljenih, jer će rasprava koja počne u 15 sati završiti tko zna kad - rekao je Glavašević, a prenosi N1.

Bernardić: Odugovlačenje je potpuno neprimjereno

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako je odugovlačenje rasprave oko izglasavanja povjerenja ministru Barišiću potpuno neprimjereno.

- Ne znam što je razlog odugovlačenja, možda nove činjenice koje su se pojavile ujutro. Pokušavate gurnuti ovu raspravu kasno u noć. Ovime su djeca dobila poruku kako su obrazovanje, trud i rad nebitni u Hrvatskoj. Ovdje nije riječ o ministru niti kako se on zove već o temeljnom ljudskom principu. Prvo je rasprava bila zakazana za jutros kao prva točka, onda se pomakla na 11.30 sati, sad na 15 sati. Pozivam vas da što prije sazovete raspravu i pozovete premijera Plenkovića, inače ćemo biti prisiljeni napustiti sabornicu dok se rasprava ne pokrene - poručio je Bernardić.

Maras Reineru: Nemojte lagati!

Potpredsjednik Reiner istaknuo je kako se ništa nije pomaknulo, na što mu je SDP- vac Gordan Maras poručio "nemojte lagati."

HDZ-ov Jasen Mesić poručio je kako će rasprava biti u 15 sati te da premijer ne može dotrčati u sabornicu kad to bilo kome padne na pamet. Istaknuo je kako upravo SDP-ovci odugovlače raspravu te kako se rasprava ne gura u kasno u noć nego popodne. 

Svi SDP-ovci napustili su sabornicu.

Vrdoljak: Očigledno je da ministar odlazi

Predsjednik HNS- a Ivan Vrdoljak komentirao je u četvrtak u Hrvatskom saboru novinarima odugovlačenje vladajućih s raspravom o izglasavanju povjerenja ministru obrazovanja Pavi Barišiću. Istaknuo je kako je očigledno da ministar odlazi. Na pitanje ima li kakvu informaciju da Barišić odlazi s funkcije ministra, Vrdoljak kaže da nema, ali da je ovo stanje neodrživo te da ministar nije dostojan te funkcije.

- To su tehnike vladajućih, predsjednika Sabora i njegovog zamjenika dok u svojim glavama ne donesu odluke da mogu nastupiti pred javnosti. Nažalost, potrošilo se vrijeme koje je podijelilo znanstvenu zajednicu. Most i HDZ su čak imali šansu da su na vrijeme reagirali da zadrže dio svoje vjerodostojnosti, no nisu na vrijeme reagirali i izgubili su vjerodostojnost. A ministar Barišić više neće biti ministar i to je već svima jasno da nije toga dostojan. No, pored toga, mi imamo i niz drugih tema koje očito opterećuju vladajuće. Ne samo nesuglasice unutar HDZ- a u odnosu s Mostom nego i nove afere koje kolega Božo Petrov nikako da riješi sa kumovima i da se vrati obećanim reformama- rekao je Vrdoljak dodavši kako premijer Plenković mora biti svjestan neodržive situacije s ministrom.

Na pitanje hoće li imati dovoljno glasova, Vrdoljak ističe kako je to pitanje funkcioniranja u Parlamentu.

- Mislim da se neće dozvoliti da opozicija izglasava nepovjerenje nego da će kolega Barišić dati ostavku. Cilj opozicije je upravo to, pokazati na anomalije i fokusirati se, ne na kvazi afere, nego na suštinu i tražiti reakciju vladajućih- rekao je Vrdoljak. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 553
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1