Obavijesti

News

Komentari 47

Danas ipak u tri kolone: Ni za žrtve Jasenovca nema jedinstva

Danas ipak u tri kolone: Ni za žrtve Jasenovca nema jedinstva

Od svog stava da nema zajedničkih vijenaca Plenković ne planira odstupiti ni milimetar, a naglasio je da postoji preporuka HZJZ-a prema organizatorima da se cijela komemoracija organizira sukcesivno

VIDEO

Što se nas tiče, nema zajedničkih vijenaca. Mi smo to nekoliko puta pokretali. Sad zadnja dva, tri dana imamo dosta medijskih komentara o toj temi. Što je bilo u Vukovaru? Predsjednik je sam položio vijenac, je li to bio problem, upitao je premijer Andrej Plenković okupljene novinare koji su ga jučer pitali o zajedničkom polaganju vijenaca u Jasenovcu.

Od svog stava ne planira odstupiti ni milimetar, a naglasio je da postoji preporuka HZJZ-a prema organizatorima da se cijela komemoracija organizira sukcesivno, odnosno da izaslanstva dođu od 9 sati nadalje.

- To je temeljni okvir prema svima. Ono što sam se ja referirao na novinarsko pitanje u Topuskom je moj stav o tome da protokol predsjednika kontaktira protokol Vlade i Sabora ne bi li se zajedno polagali vijenci. Na to sam vrlo jasno rekao da nema nikakvog razloga za glumljenje te da će Vlada i Sabor u svom aranžmanu polagati vijence i da nema nikakve potrebe da sad hinimo nekakvo prijateljstvo, suradnju i zajedništvo u kontekstu svega što se izgovara i zbiva. Iza toga stojim - jasno je rekao Plenković.

Manjine, Predsjednik države i premijer će ove godine hodati za žrtve Jasenovca u tri kolone
Manjine, Predsjednik države i premijer  će ove godine hodati za žrtve Jasenovca u tri kolone

'Sjajna difuzna membrana'

A sve je počelo kad je predsjednik Zoran Milanović pozvao premijera Plenkovića i predsjednika Sabora Jandrokovića da zajednički obilježe obljetnicu proboja zatočenika iz Jasenovca 22. travnja, no odgovor nije dobio, s čime je Pantovčak upoznao i organizatora komemoracije, Javnu ustanovu Spomen-područje Jasenovac. Plenković je u utorak iz Rijeke naglasio kako nisu pokrenuli životinjsku farmu i uvrede te nema prostora za glumljenje. Na odgovor predsjednika Milanovića nije trebao dugo čekati. Bez uvijanja, u svom Facebook statusu poručio mu je da - laže.

Obilježavanje 75. obljetnice proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac

- Plenković još jednom traljavo eskivira zajedničko obilježavanje jedne komemoracije i pokriva se uobičajenom profilaksom, ‘epidemiološkim razlozima’, ali kao nije to njegova odluka. Nego čija je? Ministrova? Kakva sjajna difuzna membrana! Opna propušta samo ono što njemu godi. Veli nam majstor i da ‘nije (nisu) oni pokrenuo (li) životinjsku farmu’, ‘nisu pokrenuli uvrede’ i da ‘nema prostora za glumu’. Na stranu njegovo očajno (ne)poznavanje i (ne)razumijevanje duha hrvatskog jezika, intuitivna sklonost samo njemu jasnim komitetsko-kosovskim metaforama i metonimijama (nismo mi pokrenuli uvrede, nismo mi ‘pokrenuli životinjsku farmu’), na stranu to da ‘slabo čita, a i to što čita krive stvari čita’ (‘3N’, ‘Krivo srastanje’), pa tako, u ovom slučaju, i Orwella, Plenković prvenstveno, da prostite - laže - napisao je, između ostalog, Milanović na Facebooku.

Pošto nije okupio sadašnju vlast, predsjednik je okupio bivši politički vrh. U njegovom izaslanstvu bit će bivši predsjednici Republike Hrvatske Stjepan Mesić i Ivo Josipović, bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovca Franjo Habulin te predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA).

Prema konačnom planu, danas će u Jasenovcu biti tri kolone. Odavanje počasti žrtvama Jasenovca počinje u 9 sati, kad dolazi premijer i članovi Vlade, u 10 sati izaslanstvo Sabora, a nakon toga slijede ostale delegacije. 

Plenković o svemu - Mamiću, Berošu, Jasenovcu: 'Nismo mi pokrenuli životinjsku farmu'
Plenković o svemu - Mamiću, Berošu, Jasenovcu: 'Nismo mi pokrenuli životinjsku farmu'

Opet svi odvojeno

Pet godina trajalo je odvojeno komemoriranje žrtvama u Jasenovcu. Lani je postignut dogovor i vijenac su zajednički položila tri predsjednika. No, sudeći po svemu, bila je to samo epizoda te državni vrh nastavlja s odvojenim komemoracijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava