Obavijesti

News

Komentari 341

Bandić i ostali osumnjičeni su uplatili tražene jamčevine

Bandić i ostali osumnjičeni su uplatili tražene jamčevine
9

Milan Bandić i sedmorica osumnjičenih u aferi Agram uplatili su jamčevine na račun suda i danas izlaze iz pritvora. U Remetincu ostaje jedino Branko Mihaljević

VIDEO

Milan Bandić uplatio je 15 milijuna kuna jamčevine i danas izlazi iz Remetinca. Navodno je Bandić jamčevinu na račun suda uplatio već rano poslijepodne. Nešto prije 16 sati završila je sjednica na kojoj su Bandić i još sedmorica sucu Zdenku Posavcu obećali da će poštivati mjere opreza koje im je odredio te su potvrdili da su na račun Županijskog suda uplatili jamčevine. Ba ndić i sedmorica sada odlaze u Remetinec po svoje stvari gdje će se razdužiti i nakon toga izlaze na slobodu. U pritvoru u Remetincu ostaje jedino vlasnik tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević jer je njegov odvjetnik rekao da Mihaljević nema sedam milijuna kuna za jamčevinu.

Vijeće je prihvatilo jamčevine

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je prihvatilo jamčevine Milanu Bandiću i ostalima u aferi Agram . To znači da će onaj tko uplati jamčevinu izaći na slobodu. Podsjetimo, jamčevina za Bandića je rekordnih 15 milijuna kuna i to u gotovini.

Pokretanje videa...

Vilim Cvok/24sata VIDEO

Vijeće je također odbilo žalbe USKOK-a te pojedinih odvjetnika, te je prihvatilo gotovo sve što je sudac Posavec odlučio prošli tjedan no jedino su odbili prijedlog da se Slobodanu Ljubičiću i Ivanu Toliću istražni zatvor određuje zbog eventualnog ponavljanja kaznenog djela. Oni su naime dali ostavke pa im se istražni zatvor, smatra Vijeće, može odrediti jedino zbog utjecaja na svjedoke.

No Bandić i drugi će u srijedu još i pred suca istrage Zdenka Posavca jer im istječe mjesec dana pritvora. Sudac im može na zahtjev USKOK-a produljiti pritvor ili ne. Ako im produlji pritvor to može napraviti uz iste uvjete, što opet znači da će se osumnjičeni braniti sa slobode ako uplate jamčevine. Zasad su sve jamčevine u gotovini, no u srijedu osumnjičeni mogu kao zamjenu za jamčevinu ponuditi nekretnine. Hoće li sudac Posavec prihvatiti nekretnine umjesto gotovine znat će se tijekom dana.

VIDEO

Bandićevi odvjetnici nisu htjeli reći jesu li skupili novac

Odvjetnici Milana Bandića Marijan Hanžeković i Krešimir Krsnik zasad ne žele reći da li su skupili novac i da li će njihov klijent danas izaći iz Remetinca.

Odvjetnici Ivana Tolića, Vidoja Buluma, Željka Horvata, Filipa Čule i Zdenka Antunovića rekli su da njihovi klijenti imaju novac te kako rade na tome da ga što prije uplate kako bi oni što prije izašli iz pritvora.

Odvjetnik Miljenka Benka je također rekao da će njegov klijent uplatiti novac za jamčevinu, a odvjetnik Branka Mihaljevića je rekao u utorak da njegov klijent nema sedam milijuna kuna koliko sudac traži za jamčevinu.

Veljko Miljević, odvjetnik Slobodana Ljubičića, je rekao kako oni poštuju naloge suda te će te naloge ispuniti. Na pitanje da li to znači da su uplatili novac za jamčevinu Ljubičića, Miljević je rekao da se on bavi samo pravnim pitanjima. Jamčevina za Ljubičića je podsjetimo, pet milijuna kuna.

Devet osumnjičenih u pritvoru

Osim Milana Bandića u pritvoru su vezano uz aferu Agram iza rešetaka ostali i šef Holdinga u ostavci Slobodan Ljubičić , gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat , direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo , direktor Čistoće Miljenko Benko , vlasnik tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević , pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović .

Sudac Posavec je njima odredio jamčevine, koje je Vijeće u srijedu prihvatilo i to u iznosu od najmanje 150.000 kuna pa najviše do 15 milijuna kuna koliko mora dati Bandić. Sve su te jamčevine moraju biti uplaćene u gotovini, odlučio je prošli tjedan sudac.

Odluke suca ukinuli zbog proceduralnih razloga

U srijedu prijepodne bi se trebalo saznati hoće li zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću biti prihvaćena jamčevina od 15 milijuna kuna i jesu li prihvaćene mjere opreza prema kojima mu je zabranjen svaki kontakt sa svjedocima i obavljanje gradonačelničke dužnosti.

Izvanraspravno vijeće svoju je odluku donijelo još u utorak, ali će je objaviti u srijedu.

- Već u dva navrata odluka suca istrage je ukinuta iz proceduralnih razloga. Bit će donijeta u roku, a što je odlučeno bit će poznato u srijedu kada odluka bude obrazložena i napisana - rekao je novinarima u utorak glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Pokretanje videa...

Vilim Cvok/24sata VIDEO

Ako je odluka suca istrage pravomoćna, svim osumnjičenicima u aferi Agram se istražni zatvor zamjenjuje jamčevinom . Tako bi svi mogli izaći na slobodu kada sudu dostave dokaz da su jamčevine koje su im određene uplatili na račun suda.

Ponuđene jamčevine kreću se od 150.000 do 15 milijuna kuna . Ako je odluka suca istrage postala pravomoćna to će značiti da će se svi osumnjičenici kada izađu na slobodu morati pridržavati izrečenih mjera opreza.

Već su mjesec dana u istražnom zatvoru

Ako vijeće ukine odluku suca, o istražnom zatvoru odlučivat će se treći put , što bi dovelo do zanimljive situacije jer u srijedu Bandiću i ostalima istječe mjesec dana istražnog zatvora , a USKOK će vjerojatno tražiti njegovo produljenje.

Vijeće odluku suca može i preinačiti pa tako može povećati ili smanjiti jamčevinu, a može ih mijenjati i jamstvom u novcu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 341
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa